Glas iz Bugarske: Ljupko poštuje OFK Titograd, ali CSKA već misli na Osijek

Teodor Borisov, novinar bugarskog lista “Meridian match”, priča o rivalu OFK Titograda i trenerskom trijumviratu koji sjedi na klupi CSKA iz Sofije
3014 pregleda 3 komentar(a)
Budžet 15 miliona eura: Ekipa CSKA, Foto: Klupski sajt
Budžet 15 miliona eura: Ekipa CSKA, Foto: Klupski sajt
Ažurirano: 07.07.2019. 12:36h

OFK Titograd će prvi od crnogorskih timova na evropsku scenu - ekipa Dragoljuba Đuretića već u utorak protiv CSKA u Sofiji igra prvi meč 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Da su Bugari ogromni favoriti, znalo se još od junskog žrijeba, a pojedinosti o Titogradovom protivniku donosi nam Teodor Borisov, novinar sportskog lista “Meridien Match”.

- Siguran sam da se CSKA s poštovanjem odnosi prema Titogradu, jer Ljupko Petrović dobro poznaje fudbal na ovim prostorima i zna da neće biti lako, ali ipak mislim da klub iz Sofije već razmišlja o putovanju u Osijek na meč 2. kola, gdje će biti značajno teže - kaže Borisov.

Ljupko Petrović, prvak Evrope sa Crvenom zvezdom 1991, trenerska je legenda CSKA, ali kakve veze sada ima sa timom, kada je trener Dobrimir Mitov?

- Na klupi CSKA je pravi trijumvirat. Šef stručnog štaba na papiru je Dobri Mitov, a legende balkanskog fudbala, Dimitar Penev i Ljupko Petrović zvanično rade kao konsultanti - objašnjava Teodor Borisov.

Interesanta veza, a kakav je zaista CSKA tim? Uvid u spisak fudbalera skreće pažnju na 10 stranaca.

- Prethodna sezona za CSKA je bila kao časa vode - pola puna, pola prazna. Ekipa je bila u trci za titulu sve do posljednjeg gola, što se nije dogodilo u posljednih nekoliko godina, ali na četiri utakmice protiv Ludogoreca nije ostvarila pobjedu - tri puta je bilo neriješeno, uz jedan poraz. Takva statistika nikako nije dovoljna za titulu. Dok je trajala sezona, ekipa je dva puta mijenjala trenera - počeo je Nestor El Maestro Jevtić, onda je došao Luboslav Penev. Sada je na klupi pravi triujmvirat - ističe Borisov.

Baš kao i OFK Titograd, CSKA je puno mijenjao tokom ljeta...

- Došao je brazilski golman Gustavo Busato, vezista iz Engleske, ljevak Grejem Kari, koji je stigao iz četvrtoligaša Plimuta. Tu su i ofanzivni vezista Dijego Fabini, koji ima jednu utakmicu za reprezentaciju Italije, kao i napadači Toni Vat, koji je noseći dres Seltika dao gol Barseloni u Ligi šampiona i Denis Davidov, koji je došao iz Druge lige Rusije. Ja bih dodao i iskusnog 33-godišnjeg lijevog beka Petra Zaneva, koji je bio šest godina u ruskoj Premijer ligi, igrao za Amkar i Enisej - nabraja Borisov nove fudbalere.

- Naravno, tako veliki broj novih igrača ne može da se uigra sa starosjediocima za samo tri sedmice, ali rezultati na prijateljskim utakmicama nisu loši. CSKA je pobijedio austrijski Red Bul Salcburg sa 1:0, a su izgubio je minimalno od prvaka Ukrajine Šahtjora i mađarskog prvaka Ferencvaroša. U tim utakmicama je trenerski trijumvirat probao sve igrače, ali su novi igrali na dobrom nivou jedino českog Pribrama, u pobjedi 3:0 - navodi Borisov.

- Iz stare ekipe su konstantni kapiten Nikolaj Bodurov, centralni igrač odbrane i ofanzivni vezista Tijago Rodrigeš. Portugalac je igrač koji diktira tempo igre i majstor je slobodnih udaraca. Sedam igrača CSKA su nekada nastupali za reprezentaciju Bugarske, ali u aktuelnim kvalifikacijama jedino je igrao defanzivni vezista Kristijan Malinov. Taktički, CSKA igra u formaciji 4-2-3-1, a jedini standardni igrač koji nedostaje je lijevo krilo Enrike Rafael, koji je povrijeđen - navodi bugarski novinar.

Godišnji budžet?

- Oko 15 miliona eura, nešto što je nemoguće u vašem fudbalu - ističe Borisov.

Baš tako, jer OFK Titograd ovog ljeta ima barem 20 puta manje.

Bonus video: