Godina ženskog fudbala

Reprezentativne selekcije (seniorska i kadetska), koje su prvi put okupljene u junu već su u više navrata odradile mini-pripreme...
299 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2012. 18:43h

U bogatoj hronologiji najmasovnijeg sporta 2011. će biti označena i kao godina renesanse ženskog fudbala.

Reprezentativne selekcije (seniorska i kadetska), koje su prvi put okupljene u junu već su u više navrata odradile mini-pripreme, a napravljeno je puno i na planu afirmacije klupskog fudbala u konkurenciji dama.

Crna Gora se našla na žrijebu u Nionu, pa će kadetknije naredne godine debitovati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Crnogorske igračice su, dakle, već srušile ili su makar na dobrom putu da sruše jedan tabu - treba li podsjećati da u dobrom dijelu domaće javnosti vlada uvriježeno mišljenje da je fudbal isključivo sport za mušku populaciju.

"Aktivnost na popularizaciji ženskog fudbala puno je doprinijela da dođe do velikog porasta u broju registrovanih igračica. To najbolje potvrđuje podatak da smo negdje u martu, aprilu imali 54 igračice, dok ih je sada oko 220, a njihov broj se svakodnevno povećava. Imali smo i pet okupljanja pod nazivom “OPEN GIRLS DAY”, nakon čega je interesovanje djevojaka sve više raslo.

Ista situacija je i sa klubovima, njihov broj se udvostručio. Prva ženska liga trenutno ima šest klubova - Ekonomist (Nikšić), Palma, Ribnica (Podgorica), Pristan (Bar), Sport Uno (Bijelo Polje) i OFK Durmitor (Žabljak). U takmičarskoj 2012/2013. naša liga brojaće od osam do deset klubova, jer su osnovani još Lovćen (Cetinje) i Brskovo (Mojkovac).

Ima, međutim, najava da ćemo brzo dobiti još tri kluba - Podgoricu, Danilovgrad i Obilić iz Igala. Vjerujem da ćemo dobiti još neke centre - da će se u Beranama reaktivirati takva ideja, a u Ulcinju takođe postoji interesovanje", kaže Zoran Mijović, koji kao vršilac dužnosti selektora ženskih reprezentacija Crne Gore i direktor Grassroots kancelarije FSCG intenzivno radi na afirmaciji ženskog fudbala.

A prvenstveno je proces formiranja ženskih reprezentacija obilježio 2011. godinu - seniorska reprezentacija imala je dva, a kadetska selekcija tri okupljanja. Iako je na našim prostorima ženski fudbal, makar zvanično nov sport, seniorska reprezentacija već ima solidnu bazu.

Marija Vukčević

Značajan broj igračica dokazuje se i u inostranstvu, a najpoznatija i najiskusnija je Marija Vukčević, članica italijanske Potence.

"Uz nju, u Italiji igraju Velašević i Turčinović, u Srbiji su Bulatović, Radonjić i Vujošević, u Bosni i Hercegovini Čađenović i Antović, a u Albaniji Đoković, Zlatičanin i Rnković. A uz dobar kvalitet bitno je da imamo kolegijalan odnos, odličnu komunikaciju, saradnju... Jer, mnogo je važno da imate i pravu atmosferu. Bez nje nema ni uspjeha", napominje Mijović.

Vršilac dužnosti selektora ženskih reprezentacija priznaje da ni mentalitet nije išao u prilog razvoju ženskog fudbala...

"Kod nas je to bio najveći problem, ali Palma i Ekonomist su razbili tu famu. Ali, podatak o broju registrovanih igrača i klubova pokazuje da postoji interesovanje. U projektu koji smo poslali Uefi predviđeno je bilo da se dvije reprezentativne selekcije formiraju u 2012. godini, a mi smo taj cilj već ostvarili. Zadovoljan sam što sam imao potpunu slobodu u radu i odlučivanju, svaka zamisao je odobrena od čelnih ljudi Fudbalskog saveza Crne Gore. Imao sam, dakle, njihovu podršku", dodao je Mijović.

U Crnoj Gori ima dovoljno potencijala za razvoj ženskog fudbala, tvrdi Mijović.

Najmlađi član: Dara Mihaljević

"Naše djevojke su jako talentovane i spremne da se uključe u trenažni proces. Do sada je najveći problem bio u neredovnom treningu, ali sa poboljšavanjem uslova za rad dolazimo do toga da je sve na klubovima. Svim djevojkama koje su kandidati za dvije selekcije podijelili smo programe za individualni trening kako bi na predstojeće okupljanje koje nas čeka već sredinom januara u Baru došle u zadovoljavajućoj formi. Rad sa djevojkama je specifičan, postoje i mogući problemi psihološke prirode. Zbog toga je mnogo bitan pristup, a granica tolerancije mora da bude velika", poručio je v.d. selektora.

Za razliku od kadetske reprezentacije, seniorke će još čekati na debi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo...

"Kvalifikacije se igraju po istom modelu kao u muškoj konkurenciji, isti su zahtjevi, grupe, igra se i baraž...U planu je da igramo prijateljske mečevi sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Bugarskom, Albanijom, možda i Hrvatskom. Pomenute zemlje su odmakle u razvoju ženskog fudbala, već imaju Prvu i Drugu ligu", zaključio je Mijović.

U Palmi razočarani: Ne znamo kakvu ligu igramo?

U Palmi, koja je iznjedrila talentovanu Slađanu Bulatović (sada uzdanicu Mašinca), razočarani su kakva je situacija u ligi...

"Nismo dobili zvanične propozicije takmičenja!? Tri godine se takmičenje zvalo “Trofej Crne Gore”, a sada je samo promijenilo svoj naziv. Ne znamo, dakle, kakvu ligu igramo, šta ona znači, šta dobija prvak i da li će on igrati u Ligi šampiona? Mi za sada nemamo odgovor ni na jedno od pomenutih pitanja, tako da sam totalno razočarana. Očekujem i razgovor sa predsjednikom Saveza Dejanom Savićevićem", kazala je Dušica Vuletić, predsjednik Palme.

Ona ističe da za igračice Palme postoji veliko interesovanje.

"Imamo planove, ali ne znamo zaista šta da kažemo igračicama. Jer, ukoliko nemamo zvaničnu ligu, u kojoj se ne zna šta vam donosi prvo mjesto, onda je bolje da pustimo igračice da odu kako bi mogle da napreduju i da se dokazuju u nekoj drugoj sredini. Trener Ranko Asanović i ja radimo kao volonteri. Djevojke treniraju u šumici, na betonu...", dodala je Vuletić.

Čelnica podgoričkog kluba ima primjedbu i na spisak seniorske reprezentacije...

"Nije pozvana naša igračica Irena Filipović, koja je odigrala 58 utakmica za Palmu, a ima i međunarodno iskustvo iz Abu Dabija. Nelogično je da ona nije na spisku, ali da jeste jedna igračica iz Lovćena, kluba za koji smo tek saznali da postoji. Podsjećam i da je Palma prvak jesenjeg dijela, pa možete misliti kako je nama bilo pred roditeljem te djevojke. Ne borim se za sebe, ali tražim mjesto za svoje djevojke. I zaista nemam ništa lično protiv bilo koga", zaključila je Vuletić.

U Ekonomistu zadovoljni: Bitno da je sve krenulo

Nikšićki Ekonomist na kraju jesenjeg dijela dijeli lidersku poziciju sa Palmom (dva tima osvojila su po 13 bodova).

"Najbolja stvar je što je takmičenje počelo, a naravno da liga još nema željeni kvalitet. Znamo da je Crna Gora patrijarhalna sredina i da nije lako djevojkama da se bave fudbalom. Mi smo kao klub osjetili pozitivne rezultate nakon okupljanja koja su počela u aprilu, jer smo dobili 20-ak novih djevojčica. Imamo seniorski tim i sve mlađe selekcije igračica rođenih od 1993. do 1996. godine. Bitno je što je Fudbalski savez žensku ligu izjednačio sa Prvom i Drugom ligom. Ekipama su plaćeni i putni troškovi", kazao je Zdravko Jauković, trener Ekonomista.

Nikšićki klub ima veliki broj reprezentativki...

"Mi smo kao klub podređeni reprezentaciji, to je kruna svega. Lično, to mi je velika satisfakcija kao treneru. Imali smo deset djevojaka koje su bile na spisku kadetske reprezentacije i zaista - pun sam pozitivnih utisaka. Imamo osnovu za razvoj ženskog fudbala, ali trebaće puno rada u klubovima", rekao je Jauković.

Galerija

Bonus video: