Golman, sudija i prokletstvo „Donbasa”

Runi je uradio svoje, nakon isteka suspenzije, ali Džerardu idu najveće zasluge što je izbjegnut svjetski prvak Španija, pa će u četvrtfinalu Gordi Albion igrati sa Italijom
53 pregleda 7 komentar(a)
fudbaleri Engleske, Foto: Beta AP
fudbaleri Engleske, Foto: Beta AP
Ažurirano: 19.06.2012. 22:32h

U ostalim grupama za pobjedu i prvu poziciju pred četvrtfinala, trebalo je pokazati jako puno. U grupi D, pobijedila je Engleska, iako u dva poluvremena na tri utakmice nije šutnula na gol!

Poput drugog poluvremena na otvaranju sa Francuskom, tako i u prvom poluvremenu posljednjeg i odlučujućeg sa Ukrajinom, igrači Gordog Albiona nijesu oprobali šut put gola Andreja Pjatova.

Ali su u nastavku pogodili iz prve - Stiven Džerard se poigrao sa Andrejem Jarmolenkom, uputio centaršut koji je prošao kroz špalir odbrambenih igrača Ukrajine, lopta dobila blagu devijaciju od vrha kopačke Jevgenija Hačeridija i iznenadila zaspalog Pjatova, a sve je to iskusno ispratio Vejn Runi i glavom je na drugoj stativi zakucao loptu u nebranjenu mrežu.

Tek, Runi je uradio svoje, nakon isteka suspenzije, ali Džerardu idu najveće zasluge što je izbjegnut svjetski prvak Španija, pa će u četvrtfinalu Gordi Albion igrati sa Italijom.

Džerard je proglašen i najboljim igračem utakmice, a došao je i do treće asistencije na šampionatu.

"Iz utakmice u utakmicu se u našem timu slažu kockice. Protiv Ukrajine smo taktički odlično odigrali, a ekipa je djelovala kao fantastična cjelina. Ranije su nas dosta kritikovali, ali mi smo ostali mirni i odlično odreagovali. Ukoliko Runi nastavi da postiže golove, možemo daleko na ovom šampionatu. Tačno je da je Ukrajini poništen gol, ali bez malo sportske sreće se ne može naprijed u fudbalu. Trebaće nam te sreće i u četvrtfinalu sa Italijom, jer je poznato da u eliminacionim utakmicama njihova odbrana djeluje nesalomljivo", rekao je Džerard.

A Ukrajinci imaju za čim da žale, držali su loptu, pokušavali, preko Jarmolenka, Rakitskog, dok je projektil Konopljanke sjajni golman Džo Hart uspio da zaustavi krajnjim naporom. I čak su postigli i gol u 62. minutu - nakon sjajne akcije Milevskog, Dević je izašao sam na Harta, a Džon Teri je izbacio loptu koja je prešla gol liniju! Ukrajinci, zato, stvarno treba da vjeruju u prokletstvo “Donbas arene” na kojoj nijesu pobijedili ni u svih šest prethodnih utakmica.

"Ne mogu ni da povjerujem da sudije nijesu vidjele gol. Pa linijski sudija je bio dobro postavljen, a da ne trošimo riječi o onom iza gola - bio je na svega pet metara. Nevjerovatno", kazao je bivši as Gordog Albiona Kris Vodl u komentaru na BBC-ju.

A uzalud je put četvrtog sudije grmio i selektor Ukrajine, Oleg Blohin, jer Tamaš Bognar je iza gola Harta trepnuo u pogrešnom momentu!

"Moji igrači su uradili ono što je do njih i ponosan sam na igru koju su prikazali. Izgubili smo kako smo izgubili, svi su vidjeli, i nije sva krivica na sudijama. Englezi nijesu šutnuli u prvom poluvremenu, ali jednostavno mi nijesmo imali dan. Šutirali smo, stvarali prilike, ali nekada lopta neće u gol, fudbal je takva igra. Zato ne dozvoljavam da krivica za neuspjeh ide igračima, i zato je i moja reakcija na osude nekih predstavnika medija bila burna", objasnio je Blohin, pošto je prethodno imao konflikt sa jednim ukrajinskim novinarom.

"Jesi li ikada igrao fudbal? Pošto pišeš kao da ga poznaješ. Očigledno ti se ne dopadam ja ili moja ekipa. Razumijem šta je vaš posao, ali očekujem i malo poštovanja. Izađi vani da popričamo kao ljudi ako želiš", dodao je Blohin.

Engleska - Ulrajina 1:0

Donjeck - “Donbas arena”. Gledalaca: 48.700. Sudija: Viktor Kasai (Mađarska). Strijelac: Runi 48. minut (Engleska). Žuti kartoni: Kol, Džerard (Engleska), Timoščuk, Rakitski i Ševčenko (Ukrajina).

Engleska: Hart, Džonson, Teri, Leskot, Kol, Milner (Volkot), Džerard, Parker, Jang, Runi (Okslejd-Čemberlen), Velbek (Kerol).

Ukrajina: Pjatov, Husev, Hačeridi, Rakitski, Selin, Jarmolenko, Timoščuk, Konopljanka, Garmiš (Nazarenko), Dević (Ševčenko), Milevski (Butko).

Bonus video: