Gomes pogodio dva puta, Njemačka korak od četvrtfinala

Drugim porazom u grupi, Holandija je gotovo sigurno eliminisana iz daljeg takmičenja i preostaju joj samo teoretske šanse za plasman u četvrtfinale.
83 pregleda 12 komentar(a)
Mario Gomes, Foto: Beta AP
Mario Gomes, Foto: Beta AP
Ažurirano: 13.06.2012. 21:06h

Svjetski viceprvak i drugi favorit Evropskog prvenstva, Holandija, više ne odlučuje o svojoj sudbini na turniru u Poljskoj i Ukrajini. Sudbina “lala” sada je u kandžama najvećeg fudbalskog neprijatelja, Njemačke, koja je ponizila u međusobnom odmjeravanju snaga u grupi B u Harkovu.

Iako je “elf” slavio samo sa golom prednosti, rezultat od 2:1 ne govori na pravi način o dešavanjima na stadionu Metalista. “Panceri” su u potpunosti kontrolisali dešavanja na terenu, vodili u završnici sa dva gola prednosti i poigravali se sa raštimovanim orkestrom Berta van Marvajka.

Holanđani su zbog neočekivanog poraza u prvom duelu od Danske (1:0), morali da kartu za prolaz iz grupe B traže protiv rivala kojeg nijesu pobijedili već deset godina.

“Smatram da smo na startu utakmice bili dominantni, ali opet nijesmo pogodili zicer. Onda smo i bukvalno prestali da igramo i dali protivniku mogućnost da radi šta hoće. Sasvim smo se drugačije dogovorili, ali.. Još imamo šansi da sve ispravimo”, kazao je kapiten Holandije, Mark van Bomel, čiji tim samo teorija drži u igri za prolaz”, ubjedljiva pobjeda nad Portugalom i nova pobjeda Njemačke (protiv Danske).

Krenule su “lale” ka golu Manuela Nojera od samog starta i Robin van Persi je imao nesreću da njegov udarac glavom pogodi u sjajnog golmana Bajerna.

Da Njemci znaju da igraju iz kontre, minut kasnije je demonstriaro Mesut Ozil, koji je pogodio stativu, a Holanđane je polako usporavao nemir, koji je od neočekivanog poraza od Danske, prerastao u plamen u svlačionici, koju selektor Van Marvajk nije imao autoriteta da ugasi.

Sjajno ubacivanje Bastijana Švajnštajgera, manevrom kojim je izbjegao ofsajd prihvatio je Mario Gomes i sa penala rutinski u 24. minutu plasirao loptu u mrežu nemoćnog Martina Stekelenburga.

Uslijedio je sat fudbala koji su držali izabranici Joakima Leva, ali je golman “lala” vadio loptu iz mreže još samo u 38. minutu, kada je Švajnštajger ponovo iznenadio odbranu rivala, a Gomes usamljen pogodio u suprotni ugao.

Minut ranije Stekelenburga je pogodila lopta nakon udarca glavom Badštubera sa peterca.

I nastavak je protekao u ritmu Njemaca, uprkos izmjenama i šansi koju je na samom početku drugog dijela dobio “pobunjeni” Rafael van der Vart, koji je umjesto timu, svoje nezadovoljstvo ulogom rezerviste iznio u medijima.

Time je izazvao revolt Veslija Snajdera koji je u osvit utakmice sa Njemcima tražio da ubuduće za egoiste ne bude mjesta u nacionalnom dresu “lala”.

Ipak, opuštanje Njemaca, te individualna klasa igrača Holandije učinile su da sredinom drugog poluvremena Holandija nekoliko puta ozbiljnije zaprijeti. Džerom Boateng je, kao i protiv Portugala, spasao gol požrtvovanim startom nakon udarca Snajdera, da bi Van Persi razornim šutem sa 20 metara vratio nadu Holanđanima u remi, kojim bi stekli mogućnost da sami odlučuju. Ipak, Njemci su opet konsolidovali redove kada je trebalo i do karaja su držali loptu.

Holanđanima preostaje sada da se nadaju da Njemci budu Njemci do kraja i poraze Dansku. No, to i ne bi bilo pravedno, ako se zna da su porazom u posljednjem kolu (jedinim) kvalifikacione grupe, omogućili Švedskoj da poslije preokreta kao najbolji drugoplasirani tim bude direktni učesnik Eura 2012.

“Mi želimo da pobjeđujemo do kraja. Prepuni smo samopouzdanja i ići ćemo da dobijemo Dance”, iznio je njemačku filozofiju fudbala, Bastijan Švajnštajger, najbolji igrač “pancera”.

Njemačka sada vodi u Grupi B sa šest bodova, Portugal i Danska imaju po tri, dok je Holandija bez bodova.

Utakmice posljednjeg trećeg kola u Grupi B igraće se 17. juna, a sastaju se Portugal - Holandija, odnosno Danska - Njemačka.

Holandija - Njemačka 1:2

Harkov - Stadion Metalista. Sudija: Jonas Erikson (Švedska). Strijelci: Gomes 24. i 38. minutu (Njemačka), Van Persi u 73. minutu (Holandija). Žuti kartoni: De Jong, Viljems (Holandija), Boateng (Njemačka).

Holandija: Stekelenburg, Van der Vil, Heitinga, Matijsen, Viljems, De Jong, Van Bomel (Van der Vart), Roben (Kajt), Snajder, Afelaj (Huntelar), Van Persi.

Njemačka: Nojer, Boateng, Humels, Badštuber, Lam, Kedira, Švajnštajger, Miler (Bender), Ozil (Kros), Podolski, Gomes (Klose).

Bonus video: