Grof dovodi Amkar na pripreme u Budvu

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu kluba, fudbaleri Amkara okupiće se 10. januara naredne godine u Budvi, gdje će obaviti prvu od tri faze zimskih priprema.
0 komentar(a)
Grof Božović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Grof Božović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.12.2011. 10:16h

Član ruske elite Amkar iz Perma, kojeg sa klupe predvodi crnogorski trener Miodrag Božović Grof, dio priprema za nastavak sezone u šampionatu Rusije provešće na crnogorskom primorju.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu kluba, fudbaleri Amkara okupiće se 10. januara naredne godine u Budvi, gdje će obaviti prvu od tri faze zimskih priprema. Baza fudbalera i stručnog štaba Amkara biće hotel “Splendid” u Bečićima.

Nakon Crne Gore (10-24. januar), ekspedicija Amkara preseliće se na Kipar, odnosno Larnaku (27. januar - 10. februar), dok će posljednju fazu priprema (od 13. februara) tradicionalno obaviti u turskoj Antaliji.

Da li će dolazak kluba iz ruske Premijer lige, zvanično sedme lige po jačini u Evropi po rejtingu Uefe označiti i početak pravog razvoja fudbalskog turizma na crnogorskoj obali, ostaje da se vidi.

U Budvi su se prošle sezone pripremali nekadašnji evropski šampion Crvena zvezda i novosadska Vojvodina, a osim timova iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije (boravili su u Ulcinju), na crnogorskom primorju minulih zima nije bilo poznatijih klubova iz inostranstva.

Glavni problem je, svakako, nedostatak terena. Izgradnja fudbalskog kampa na Jazu (dva vještačka i dva prirodna terena) odmah je na crnogorsku obalu doveo Crvenu zvezdu i Amkar, šta bi tek bilo da ima još pravih terena.

Osim terena na Jazu, Crvena zvezda je prošle sezone za pripreme koristila i teren Fudbalskog kluba Grbalj.

- Prošle zime, kada je tokom februara i marta bilo mnogo sunčanih dana, i kada je došla Crvena zvezda i još nekoliko drugih klubova, ljudi su mislili da je to slučajnost. Od avgusta ove godine, mi smo bukvalno zatrpani zahtjevima inostranih klubova da zimske pripreme obave na budvanskoj rivijeri - saopšteno je iz hotela “Splendid”, uz naglasak da su osim ruskog Amkara i Crvene zvezde, čiji su dolasci dogovoreni, najveće interesovanje pokazuju klubovi iz Poljske.

Osim Miodraga Božovića, sa Amkarom stižu i dva crnogorska reprezentativca, Mitar Novaković i Radomir Đalović.

U ruskom šampionatu u toku je takozvana prelazna sezona, u kojoj se vrši prelazak sa ruskog (mart-novembar), na evropski kalendar takmičenja (avgust, maj). Takmičenje u Premijer ligi zbog toga ove sezone traje čak godinu i posljednju trećinu šampionata Amkar dočekuje kao četvrtoplasirani od osam timova Lige za opastanak.

Dolazak Amkara šansa je i za crnogorske klubove da odigraju jake kontrolne mečeve.

Bonus video: