Gvardiola: Barselonu sam napustio kada više nijesam mogao da motivišem igrače

"U Barseloni sam proveo sjajne godine, to je bio najuspješniji periodu u istoriji kluba", kaže Gvardiola
75 pregleda 8 komentar(a)
Gvardiola Tivat, Foto: Marjan Popović
Gvardiola Tivat, Foto: Marjan Popović
Ažurirano: 18.03.2014. 23:13h

Iako je skoro dvije godine od kada je napustio Barselonu, i danas je to jedna od omiljenih tema novinara prilikom susreta sa Pepom Gvardiolom.

"Napustio sam Barselonu jer više nijesam uspijevao da motivišem moje igrače", rekao je aktuelni trener Bajerna ih Minhena, u intervjuu za španski portal Autopista.

Kaže da ne postoji "magična formula da se osvoji sve što je osvojio sa Barsom".

"Fudbal nije isto kao da idete u supermarket i kupite pobjedu koja vam se najviše dopada. U Barseloni sam proveo sjajne godine, to je bio najuspješniji periodu u istoriji kluba".

Bilo je, međutim, i tužnih trenutaka.

"To je bilo 2012. godine kada smo eliminisali od Čelzija u polufinalu Lige šampiona. Bili smo tada mnogo jači od našeg rivala, ali nijesmo imali sreće. Taj poraz me mnogo zabolio. I u tom trenutku sam shvatio da ne mogu ponovo da držim konce ekipe u mojim rukama. Kada trener ne uspijeva više da motiviše svoje igrače, onda je ispravno napustiti klub i otići negdje drugo", objašnjava Gvardiola.

Na pitanje zašto je odlučio da pauzira godinu dana, Gvardiola kaže:

"Da biste vodili jednu ekipu, potrebne su tone energije i meni je bilo potrebno da napunim baterije. Iza sebe sam imao četiri sjajne sezone, sa 14 osvojenih trofeja. Kada se dostigne određen nivo, onda postaje teško ponovo pobjeđivati.

Kaže da je Bajern izabrao odmah čim je dobio ponudu.

"Bio je dovoljan kratak razgovor sa Karl-Hajnc Rumenigeom i Ulijem Henesom. Pričali smo o mojoj budućnosti ispijajući kafu i na kraju sam prihvatio ponudu".

Držati zvijezde u timu pod kontrolom nije lako.

"Svi žele da igraju. A problem je što na teren može samo njih 11 odjednom. Ko ostane na klupi nije srećan. A onda ima i pritisak medija i navijača koji favorizuju određene igrače. Sjećam se da sam jednom u Barseloni na klupi ostavio Mesija i nastala je velika frka", zaključio je Gvardiola.

Bonus video: