Gvardiola na listi stranaka koje žele samostalnost Katalonije

Prema pisanju "Paisa", Gvardiola je posljednji na listi, pa nema realne šanse da uđe u katalonski parlament, a to mu nije ni bila namjera, već da političkim aktiviranjem pomogne procesu nezavisnosti Katalonije
6 komentar(a)
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2015. 19:59h

Pep Gvardiola je odavno javno istakao da se zalaže za samostalnost Katalonije, a sada je napravio korak dalje - naći će se na izbornoj listi katalonskih stranaka za lokalne izbore koje žele odvajanje od Španije.

Trener Bajerna će biti na zajedničkoj listi konzervativne stranke Konverhensija demokratika de Katalunja, katalonskog predsjednika Artura Masa, te ljevičarske partije Eskera pepublikana de Katalunja.

Prema pisanju "Paisa", Gvardiola je posljednji na listi, pa nema realne šanse da uđe u katalonski parlament, a to mu nije ni bila namjera, već da političkim aktiviranjem pomogne procesu nezavisnosti Katalonije.

Artur Mas je prošle godine, po uzoru na referendum u Škotskoj, izašao s istim zahtjevom u Španiji, što je vladajuća konzervativna stranka premijera Marijana Rahoja odbila, kao i socijalisti, ističuči da su po Ustavu iz 1978. dopušteni samo referendumi koji uključuju čitavu teritoriju Španije.

Nakon toga, Mas je prošle godine organizovao neformalni referendum na kojem se većina Katalonaca izjasnila za samostalnost.

Gvardiola je tada doputovao iz Minhena da bi glasao, a i prije toga je učestvovao I u akcijama za samostalnost.

Bonus video: