Honas Gutijeres: Fudbalski super-heroj

1 komentar(a)
Honas Gutijeres, Foto: Reuters
Honas Gutijeres, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2015. 21:24h

Srijeda na Sent Džejms parku bila je posebna noć za za Honasa Gutijeresa, od 2008. godine ljubimca navijača Njukasla, a od te večeri i fudbalskog super-heroja.

Igrač, koji je golove proslavljao stavljajući preko lica masku Spajdermena, vratio se na teren, poslije dvije godine koje je proveo u borbi ne za karijeru, već za život. Pobijedio je, vratio se fudbalu nakon što je izliječio rak testisa...

"Bile su to teške godine za mene, ali sve je prošlost. Divan je osjećaj vratiti se, igrati, biti dio Njukasla. Hvala navijačima na nevjerovatnoj podršci, ne samo na povratku, nego i tokom mog oporavka", kazao je 31-godišnji Gutijeres.

Gutijeres je krajem maja 2013. godine prvi put osjetio zdravstvene probleme, a najteža bolest otkrivena je u oktobru te godine.

"Nisam klonuo nijednog trenutka. Doživio sam bolest kao dio života, nešto što može da se dogodi svakome. Ušao sam u tu borbu kao u veliko iskušenje, koje mi je život namijenio, i bio sam spreman da idem do kraja, da uradim sve da bih se izliječio. Da bih pobijedio".

Dugo je ćutao, osim njegove porodice i nekoliko bliskih prijatelja – fudbalera Hajncea, Lavecija, Demikelisa i Koloćinija – niko nije znao o čemu se zaista radi. A prolazio je kroz pakao – hemoterapije, bolovi u cijelom tijelu – o svemu je progovorio tek septembru 2014. godine.

"Kada sam počeo sa hemoterapijom, počeo sam da gubim kosu, udebljao sam se... Više nisam mogao da krijem, jer su ljudi bili svjesni da se događa nešto loše. Navijači su slali poruke preko društvenih mreža, pitali se gdje sam i morao sam da im kažem istinu. I tada sam shvatio koliko im je stalo, podrška je bila nevjerovatna i odlučio sam da budem još uporniji i odlučniji da se vratim".

Prije dva mjeseca je počeo da trenira, a prije nekoliko dana ponovo zaigrao u Premijer ligi. I ne želi da se zaustavi – želi da se izbori za novi ugovor u Njukaslu i da se makar približi danima kada je bio jedan od najboljih argentinskih fudbalera. Za reprezentaciju je odigrao 22 utakmice, bio je na Mundijalu u Južnoj Africi.

Maradona je, kao selektor, jednom rekao da u njegovom timu igraju Mesi, Maskerano, Gutijeres i još osam igrača. Vjerovatno više neće doseći te fudbalske visine, ali je zato uradio nešto što se nikada neće zaboraviti...

Bonus video: