Hrabro srce crnogorskog šampiona ruši jaki Slovan

Ekipa Nikole Rakojevića želi u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, iako je svjesna da je večeras kraj Bistrice protiv Slovana (20.15) čeka još teži zadatak nego u Bratislavi prije sedam dana
5986 pregleda 9 komentar(a)
Sutjeska vjeruje: Detalj sa prvog meča u Bratislavi, Foto: Slovan
Sutjeska vjeruje: Detalj sa prvog meča u Bratislavi, Foto: Slovan

Ne preuveličavaju snagu protivnika, uprkos njegovom evidentnom kvalitetu, ne potcjenjuju sopstvene mogućnosti.

Sa istim pristupom i psihološkim „balansom” koji su imali uoči prvog meča u Bratislavi prije sedam dana, fudbaleri Sutjeske pokušaće da uđu i u revanš meč prvog kola kvalifikacija za LŠ, večeras kraj Bistrice protiv Slovana (20.15).

Nagrada za hrabar i odvažan nastup protiv favorizovanog prvaka Slovačke, na njegovon terenu, stigla je u 95. minutu, kroz majstoriju Damira Kojaševića.

Svi elementi koje je naš prvak demonstrirao u Bratislavi - mirnoću u igri, strpljenje, taktičku zrelost, vjeru u sopstveni kvalitet, ali i neki individualni bljesak - biće potrebni ekipi Nikole Rakojevića, možda čak i više od toga, ukoliko želi da kompletira senzaciju i plasira se u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

S razlikom, naravno, što je sve lakše kada se igra pred svojim navijačima.

- Očekujem još težu utakmicu nego prije sedam dana. Moramo da damo 120 odsto mogućnosti - najavljuje Aleksandar Šofranac, defanzivac Nikšićana.

Sve poruke koje su nakon prvog meča stizale iz tabora protivnika, a kojim su igrači Slovana hrabrili sami sebe (dobićemo 2:0, 3:0) u redovima Sutjeske prihvatili su mirno i bez mnogo komešanja. Istina će se, uostalom, vidjeti na terenu...

- Lagao ako bih rekao da ne očekujem prolaz - najavljuje vezista Nikšićana Branislav Janković.

Sjajnim rezultatom u prvom meču (1:1) fudbaleri Sutjeske su sami sebi nametnuli „obavezu” da razmišljaju optimistički. Iako pritisak i dalje stanuje u taboru rivala, koji je ušao u dvomeč kao apsolutni favorit i koji bi ispadanje u prvoj kvalifikacionoj rundi doživio kao pravu sportsku katastrofu.

- Razmišljamo u pravcu da idemo dalje i sve drugo za nas bi bio loš rezultat. Oni imaju veći kvalitet, ali to ne mora ništa da znači, što se vidjelo i u prvom meču - dodaje Janković.

I rezultat 0:0 vodi Sutjesku na dvomeč sa kiparskim prvakom APOEL-om, ali Nikšićani ni ne razmišljaju o toj soluciji. Niti žele da se brane, kao što se nisu branili ni u prvom meču.

Pa ako bi sama igra na kraju nametnula 0:0 - bilo bi fenomenalno po crnogorskog šampiona.

- Nadam se da ćemo biti bolji nego u prvom meču, jer pet dana rada nije malo u ovom pripremnom perodu - kaže trener Rakojević, koji je hrabar prilaz meču prenio na fudbalere prije sedam dana u Slovačkoj.

Imala je tada Sutjeska i sreće, biće joj potrebna i večeras - Nikšićani su spremni i motivisani da je zasluže.

- Želim da mi izgledamo dobro, da mi izgledamo pravo, da mi izađemo hrabro. Da nijednog trenutka ne preuveličamo njihovu formu i njihovu ekipu, koja je stvarno dobra. Želim samo da budemo skoncentrisani, da vjerujemo da možemo da uradimo pravu stvar. Tako smo se spremali i u ovih pet-šest dana - poručuje Rakojević.

Nijedan crnogorski tim nije se plasirao u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona otkada se pretkola za elitno evropsko takmičenje igraju u ovom formatu (od 2009. godine).

Mnogo toga je Sutjeska napravila prva u crnogorskom fudbalu, prva je vezala titule, prva je stigla do četiri šampionska pehara, večeras će pokušati da pomjeri i evropsku granicu.

Ševela: Respekt za Sutjesku, nadam se da ćemo biti efikasniji

Fudbaleri Slovana trenirali su sinoć na stadionu kraj Bistrice, osjetili travu nikšićke arene na kojoj će pokušati da nadoknade sve što su propustili prije prve utakmice.

Sudeći po izjavama iz Slovačke, fudbaleri Slovana su jedva dočekali današnji duel da, kako ističu - u popravnom protiv Sutjeske pokažu da su bolji.

Trener slovačkog prvaka Marti Martin Ševela je, međutim, sinoć na pres konferenciji govorio s respektom o crnogorskom prvaku.

- Sutjeska me je prijatno iznenadila u prvoj utakmici i očekujem da će dobro izgledati i u revanšu, pred svojim navijačima - kazao je 43-godišnji Ševela.

Slovački mediji ističu da bi trener Slovana mogao da dobije i otkaz ukoliko ne eliminiše Sutjesku, bez obzira na dominantnu titulu u domaćoj ligi.

- Želimo da se plasiramo u naredno kolo i da ispravimo ono što smo propustili u prvom meču. Neće biti lako, rezultat nije baš najpovoljniji, ali vjerujem u kvalitet svog tima. Nadam se da ćemo biti efikasniji nego u prvom meču, kada smo propustili dosta prilika.

Ševela nije poveo na put holandskog desnog beka Miča Apaua, kome treba da se porodi supruga.

- Njegova žena treba da se porodi svaki čas. Jasno je da u ovom slučaju, uprkos maksimalnim naporima, teško da može da bude koncentrisan na utakmicu - kazao je Ševela.

Bonus video: