I Atletiko smanjuje plate, predsjednik Serezo: Igrači svjesni što se događa

"U čitavoj ekipi, među trenerima i zvaničnicima nismo srećom imali problema s koronavirusom", rekao je Serezo
1028 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Atletika, Foto: AP
Fudbaleri Atletika, Foto: AP

Barselona je u četvrtak postala prvi klub La Lige koji je najavio smanjenje plata svojim fudbalerima, a istu mjeru mogao bi uvesti i Atletiko Madrid nakon što je obavijestio svoje igrače o nužnim rezovima dok nema utakmica.

"Razgovarali smo s našim igračima, oni su svjesni što se događa. Znam da niti s njihove strane, kao niti s strane trenera i tehičkog osoblja, neće biti nikakvog problema", rekao je Atletikov predsjednik Enrike Serezo u razgovoru za "Radio Marca".

"Radimo finansijske planove razmišljajući o svakoj mogućoj situaciji. Ne znamo kako će se razvijati situacija s odigravanjem prvenstva. Ništa ne vrijedi sada govoriti kako će se nastaviti u maju jer to ntko ne zna", dodao je.

U Španiji je u petak broj oboljelih od koronavirusa porastao za gotovo 7.900 premašivši 64.000.

"U čitavoj ekipi, među trenerima i zvaničnicima nismo srećom imali problema s koronavirusom", rekao je Serezo.

Atletiko, međutim, kao i ostali klubovi, trenutno ne dobija prihode od televizijskih prava, ulaznica i suvenira jer je 47 miliona stanovnika u kućama, a stadioni i trgovine sa dresovima i sportskom oprmom su zatvoreni.

"Svi provode ERTE", napomenuo je Serezo.

A Atletiku igra naš Stefan Savić.

U Španiji, u slučaju 'više sile', kakva je nastala uvođenjem vanrednog stanja u zemlji 14. marta, kompanije mogu otvoriti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE).

U četvrtak je to najavila Barselona.

"Riječ je naprosto o smanjenju radnih sati sportista i zaposlenih čime će njihove plate proporcionalno biti smanjene", saopštio je katalonski klub.

Barselona nije navela za koliko im namjerava smanjiti radno vrijeme, niti za koliki postotak će im umanjiti platu. U takvom režimu suspendovanih ugovora biće od 14. marta pa do kraja vanrednog stanja koje je zasad produženo do 11. aprila.

Bonus video: