I spora "samba" prebrza za Srbiju - Brazil ide na Meksiko u 1/8 finala

Brazilci se prošetali do nokaut faze - 2:0 protiv Srbije u Moskvi za duel sa Meksikom u osmini finala. Srbija eliminisana
55 pregleda 0 komentar(a)
Brazil, Foto: Reuters
Brazil, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.06.2018. 20:15h

Brazil ide u osminu finala sa prve pozicije, Srbija se vraća kući kao trećeplasirana iz grupe E - očekivan je epilog na stadionu Spartaka u Moskvi (2:0).

Nisu Brazilci blistali, daleko od toga, ali ako su u odlučujućem meču za plasman u osminu finala stvarno dozirali snagu pred nokaut mečeve i okršaj 1/8 finala sa Meksikom - onda njihovi navijači možda i imaju čemu da se nadaju nečem velikom.

I takva, usporena "samba", bila je, međutim, prebrza za fudbalere Mladena Krstajića, koji su počeli i završili meč bojažljivo, opasni su bili samo 15-ak minuta na startu nastavka, kada je protivnik vodio 1:0...

Brazilci su počeli lagano, opušteno, pa čak i ležerno, bez žurbe, čekajući da se stvori pukotina u odbrani Srbije. Imali su i veliki hendikep na startu, jer je lijevi bek Marselo morao zbog povrede da ustupi mjesto Felipeu Luizu.

Uprkos tome, klasa u napadu "karioka" bila je prevelika za nesigurnu odbranu Srbije, promiješanu u odnosu na prethodne mečeve ulascima Veljkovića i Rukavine.

Prvu pravu šansu Brazilci su imali u 20. minutu, kada su Nejmar i Gabijel Žezus na malom prostoru stvorili opasnu situaciju, ali je Stojković odbranio napadaču PSŽ-a.

Gabi Žezus je samo četiri minuta kasnije pobjegao po lijevoj strani, sjajnim lažnjakom je izbacio Veljkovića, ali je šutirao premlako - blok defanzivaca Srbije bio je pravovremen.

Sve je to bio uvod u vođstvo "karioka" - Kutinjo je u 36. minutu ubacio loptu u prazan prostor, Paulinjo je utrčao iz drugog plana i našao pukotinu u odbrani Srbije, prije nego što je laganim dodirom prebacio Stojkovića.

Srbija je bila bezopasna u prvom poluvremenu, ali je u nastavku krenula agresivnije - Brazilci kao da su stali, "orlovi" su gotovo u svakom napadu ulazili u opasnu zonu.

Veliku šansu, prvu na meču za Srbiju, propustio je Aleksandar Mitrović u 61. minutu - nakon lijepe akcije Tadića i Rukavine ostao je sam na petercu, imao je ispred sebe nebranjenu mrežu, ali je Tijago Silva izblokirao njegov šut.

Opasan pokušaj imao je Milinković-Savić, pa ponovo Mitrović, a selektor "karioka" Tite morao je da uvodi Fernandinja da bi stabilizovao sredinu i probudio svoje fudbalere.

Samo dva minuta kasnije, stigao je drugi gol, Brazilci su "zaključali" utakmicu. I to iz prekida - korner Nejmara, skok i udarac Tijaga Silve, za konačan epilog na stadionu Spartaka u Moskvi.

Sve je bilo odlučeno, koncepcija Srbije potpuno se raspala, Brazilci su se poigravali, šetali po terenu, žonglirali, odigravali petama - mogli su da daju još neki gol, ali je Stojković bio prisebniji od Nejmara, a Kutinjo neprecizan...

SRBIJA - BRAZIL 0:2

Moskva - Stadion Spartaka. Gledalaca: 40.000. Sudija: Alireza Fagani (Iran). Strijelac: Paulinjo u 36. i Tijago Silva u 67. minutu. Žuti kartoni: Ljajić (Srbija). Žuti kartoni: Ljajić, Matić, Mitrović (Srbija).

Srbija: Stojković, Rukavina, Milenković, Veljković, Kolarov, Milinković-Savić, Matić, Tadić, Ljajić (75. Živković), Kostić (82. Radonjić), Mitrović (89. Jović).

Brazil: Alison, Fagner, Tijago Silva, Miranda, Marselo (10. Filipe Luiz), Paulinjo (66. Fernandinjo), Kazemiro, Vilijan, Kutinjo (80. Augusto), Nejmar, Gabrijel Žezus.

Bonus video: