I u 37. Ivan Jablan sa lakoćom trese mreže

Ivan Jablan, sada napadač Grblja, jedini je fudbaler koji je postizao golove u svakoj od 10 sezone CFL-a od sticanja samostalnosti. Dao je ukupno 69 i drugi je na vječitoj listi - ispred je samo Žarko Korać sa 82 pogodka
172 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Jablan, Foto: Privatni album
Ivan Jablan, Foto: Privatni album
Ažurirano: 19.05.2016. 07:52h

Crnogorska fudbalska liga će uskoro navršiti desetu sezonu od sticanja samostalnosti, a samo je nekoliko fudbalera koji su tu bili od početka, od avgusta 2006, sve do dan danas - punih 10 godina.

Jedan od njih je 36-godišnji napadač Grblja Ivan Jablan, koji može da se pohvali činjenicom da je jedini fudbaler koji je davao golove u svakoj od 10 sezona CFL-a.

I bez tog podatka, koji ostaje za knjige i almanahe, hitronogom napadaču sa Cetinja, deceniju kasnije, pripada status jednog od simbola domaćeg lige. Mijenjalo se puno toga, igrači su odlazili i dolazili, kvalitet je opadao, publika je „nestajala” sa tribina, a Ivan Jablan - njegovi golovi i asistencije - ostali su kao rijetka konstanta...

"Lijepo je osvrnuti se iza sebe i vidjeti da je ostao neki trag, kakav god da je. Vezan sam bio za našu ligu od početka, možda je to sudbina, ali ne žalim ni malo", priča Jablan.

Za deceniju je promijenio samo tri domaća kluba. Samostalnu Crnu Goru je dočekao u Petrovcu, ali se već u januaru 2007. vratio u svoj Lovćen, kojem je pomogao da uđe u Prvu ligu. Na Cetinju je ostao sve do 2012, kada se vratio u Petrovac, gdje je odigrao dvije sezone. U avgustu 2014.prešao je u Grblja, prošle godine je nakratko opet obukao dres Lovćena, a sada je ponovo u Radanovićima...

I, igraće Jablan još...

"Znam da biološki sat otkucava, ali još ne planiram još da se povučem. Onog dana kada više ne budem imao volju da prvi dolazim na trening, i da posljednji odlazim sa njega, ostaviću kopačke, neće bi trebati ničija sugestija. Za sada, još nemam taj osjećaj.

Iako je odigrao svaku od deset sezona, Jablan se dva puta oprobao u inostranstvu. Na proljeće 2011. kratko je boravio u Indoneziji, da bi drugu polusezonu 2012. proveo u Vlazniji. Ipak, CFL-u se uvijek vraćao... Između Jablana i naše lige, uvijek je bila neraskidiva veza.

"To što sam toliko godina u Crnoj Gori možda i nije kompliment, jer se nisam duže zadržavao u inostranstvu, ali sve to doživljavam kao sportsku sudbinu. Kada se Crna Gora osamostalila, i kada je bilo lakše poći vani, ja sam već imao 27 godina... Prije toga, kada sam imao 22 ili 23, kada sam bio u najboljim godinama, države su se raspadale i mijenjale, i bilo je puno teže, a možda nisam imao kvalitet da iz tih okvira idem pravo vani", zaključuje Jablan.

Još ćemo ga gledati na crnogorskim terenima. Uskoro će napuniti 37, trči brže, igra sa većom željom i motivom, nego mnogi 17-godišnjaci...

Bonus video: