Imaćemo sportski motiv i u Ligi nacija, možemo da se takmičimo sa Srbijom i Rumunijom

"Mislim da je sve što smo uradili do sada bilo vrlo korektno, da smo napravili pomak. Sada je sve potrebno podići na veći nivo – i diciplinu, i angažovanje, i borbenost, i želju... Moramo da budemo još bolji tim", rekao je Tumbaković
64 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2018. 17:29h

Prva faza je prošla u stvaranju tima i borbi za plasman na Mundijal, u drugoj je postavljen cilj – odlazak na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

To je Ljubiša Tumbaković jasno naglasio i kada je završen prethodni takmičarski ciklus, a ponovio danas u prvom obraćanju medijima na novom početku.

"Glavni cilj je da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Kako ćemo to da uradimo? Mislim da je sve što smo uradili do sada bilo vrlo korektno, da smo napravili pomak. Sada je sve potrebno podići na veći nivo – i diciplinu, i angažovanje, i borbenost, i želju... Moramo da budemo još bolji tim", rekao je Tumbaković.

Na početku druge faze, za kontrolne mečeve sa Kiprom i Turskom, Tumbaković je pozvao momke, koje je spremao dvije godine, uz novo lice – Aleksandra Boljevića i povratnika Marka Bakića.

"Boljević će dobiti šansu da vidimo da li može da dopuni selekciju", kazao je Tumbaković.

On je najavio da će pokušati da još proširi krug kandidata za prvi tim, s tim da će fokus biti da se unaprijedi postojeći sistem.

"To se posebno odnosi na termine u maju i početkom juna, kada ćemo imati više vremena. Najbitnije je da do septrembra definišemo ekipu, koja će morati još ozbiljnije da uđe u takmičenje, nego što je bio slučaj u kvalifikacijama za Mundijal. Želja nam je da napravimo tim koji će najbolje odgovoriti zahtjevima kvalifikacija za EURO, a istovremeno napasti što bolju poziciju u Ligi nacija", rekao je selektor Crne Gore, koji je ponovio da nije impresioniran formiranjem novog takmičenja.

"Liga nacija je u prvom momentu bila jako interesantna za nas, jer je za plasman na veliko takmičenje trebalo da se borimo sa ekipama sličnih kvaliteta. Nije, međutim, baš tako. Ovo je pilot projekat, koji je važniji Uefi, nego nama. Od 15 ekipa Lige C samo jedna ide u završnicu. Trećeplasirane reprezentacije u regularnim kvalifikacijama sada ne mogu da idu u plej-of. Mi ćemo, međutim, u to takmičenje ući sa sportskim motivom. Zašto i ne bismo, jer sa Rumunijom imamo pozitivan skor u kvalifikacijama za Mundijal, a sa Srbijom uvijek možemo da se takmičimo...".

Od početka druge faze i prvih prijateljskih mečeva, Crna Gora će se spremati za takmičenje.

"Od prve utakmice, sa Grčkom prije dvije godine, mi smo imali izražene takmičarske ambicije. I ponovo ćemo... Maksimalno smo motivisani, želimo koncentraciju i na treninzima i na utakmicama. To smo imali u kvalifikacijama. Kada bismo pravili takmičarsku analizu prethodnog ciklusa, moj favorit je meč Rumunija u Podgorici, a duel sa Danskom je pravo razočaranje. Taj meč nismo mogli da iznesemo kao ekipa i to je nešto što moramo da uzmemo u obzir u budućem periodu", rekao je Tumbaković.

Galerija

Bonus video: