Istina o Hilsbrou: 41 život mogao je da bude spašen

List "San" se izvinio čitaocima što je te 1989. godine objavio policijsku verziju priče da su navijači Liverpula sami krivi za incident u kojem je poginulo 96 fanova tog kluba
147 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2012. 19:09h

Tačno 41 život mogao je da bude spašen da je reakcija policije i ambulantnih službi bila pravovremena, piše u izvještaju nezavisne komisije koja je objavila pravu istinu o dešavanjima na stadionu Hilsbro u Šefildu, tačno 23 godine nakon strašne tragedije.

Najcrnji dan u istoriji Liverpula i engleskog fudbala uopšte dogodio se tog 15. aprila 1989. godine, kada je 96 navijača "redsa" doslovno zgnječeno i ugušeno u smrtonosnoj gužvi i stampedu koja je se formirala na početku polufinalne utakmice FA Kupa između Liverpula i Notingem Foresta.

"Čak 41 život bio bi spašen da su ambulantne službe reagovale na pravi način", piše, između ostalog, o izvještaju nezavisne komisije koji je predat porodicama žrtvava tačno 23 godine nakon tragedije.

Dan nakon što je istina izašla na vidjelo, porodice 96 žrtava šefildskog masakra zatražile su pokretanje "krivičnih postupaka protiv policijiskih službenika", koji su 1989. i 1990. godine falsifikovali istinu o tragediji i krivicu prebacili na - navijače.

Iako je u preliminarnoj istrazi 1990. zaključeno da je "nedostatak policijske kontrole" jedan od uzroka tragedije, britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je ocijenilo da nema koga krivično da goni. Tragedija na Hilsbrou proglašena je nesrećnim slučajem, što je izazvalo očaj porodica nastradalih.

Njihova borba za pravdu tada je zapravo tek počela. Trebalo jo, međutim, da prođe 20 godina kako bi engleska Vlada sastavila nezavisno tijelo koje su činili pravnici, doktori, policajci i mediji, sa zadatkom da utvrde pravu istinu o šefildskoj tragediji.

Rezultati njihovog istraživanja, koji su objavljeni prije dva dana, pokazali su da je uzrok tragedije loša sigurnost na stadionu, neadekvatna reakcija policije i spora reakcija vozila hitne pomoći. Time je na vidjelo izašlo najveće zataškavanje i falsifikovanje istine u istoriji Velike Britanije!

"San" se izvinio čitaocima

Najčitaniji britanski list "San", kako se saznalo tek juče, bio je takođe žrtva najveće policijske prevare ikada zabilježe na Ostrvu. Nekoliko dana nakon što su policijski službenici satjerali u ćošak i uzrokovali gušenje i gnječenje 96 navijača Liverpula, ovaj tabloid izašao je sa naslovom stranom na kojoj je pisalo "Istina o Hilsbrou", kao i pričom na 12 strana u kojoj se navijači Liverpula, i to na najprizemniji način, optužuju za tragediju.

"Navijači su urinirali i skakali po hrabrim policajcima, čak su i pljačkali žrtve", objavio je tada "San".

Nakon ove falsifikovane priče, koju je "Sanu" proturila policija, ovaj londonski tabloidu u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Mardoka bio je gotovo zabranjen u Liverpulu.

Iako su prošle 23 godine, rane su još uvijek svježe. "San" je juče korigovao svoj naslov iz 1989. i objavio naslovnu stranu na kojo je pisalo: "Prava istina o Hilsbrou".

"Duboko i sa najvećom dozom stida se izvinjavamo žrtvama tragedije i svim čitaocima što smo prije 23 godine objavili policijsku verziju događaja", napisao je juče "San".

Time se istina o jedoj o najkontroverznijih priča u istoriji britanskog sporta polako odmotava. Na stubu srama je policija Južnoj Jorkšira, neki kraljičini vitezovi ali i sam list "San", koji je prekasno shvatio da je progutao policijski mamac!

"Ja sam tu naslovnu stranu objavio u najboljoj namjeri, žao mi je što sam pogriješio. Tada smo se pozvali na novinsku agenciju iz Šefilda i na uvažene policijske službenike i nismo imali razloga da im ne vjerujemo", izjavio je urednik lista "San" iz 1989. godine Kevin Mekenzi, koga je na odgovornost pozvao i britanski premijer Dejvid Kameron.

Galerija

Bonus video: