Istorija, tradicija, mistika: Engleska slavi jedinstven jubilej

Gordi Albion večeras protiv Crne Gore na „Vembliju” igra 1.000. utakmicu u istoriji
1493 pregleda 1 komentar(a)
Jubilej se slavi na legendarnom „Vembliju”, Foto: Beta-AP
Jubilej se slavi na legendarnom „Vembliju”, Foto: Beta-AP

Kakav je to jubilej - Engleska, jedna od dvije najstarije fudbalske reprezentacije na svijetu, odigraće večeras protiv Crne Gore 1.000. utakmicu u istoriji. Engleska i Škotska sastale su se 30. novembra 1872. godine na blatnjavom terenu Kriket graunda u Glazgovu pred oko 4.000 navijača koji nisu vidjeli nijedan gol - ostalo je zapisano da je to prva utakmica između nekih fudbalskih reprezentacija ikada odigrana.

Tačno 147 godina kasnije, 14. novembra 2019, Englaska ne samo da će postati prva internacionalna fudbalska selekcija koja će dohvatiti magičnu brojku od hiljadu utakmica, već na meču sa Crnom Gorom Albion zatvara veličanstveni krug. Jubilej kakav neka nacionalna selekcija još nije slavila...

Mnogo specijalnih brojki, zadivljujućih podataka, istaknutih individualnih učinaka, mnogo mistike, istorije i tradicije, stalo je u dosadašnjih 999 mečeva reprezentacije koja u svom grbu ima nacrtana tri lava.

Zanimljivo da je specijalna komisija Fudbalske asocijacije Engleske minulih godina pravila opsežno istraživanje da bi se utvrdilo je li baš ovo 1.000. utakmica. Crna Gora je, na kraju, imala sreće - vidjeće se kakve će sreće biti i večeras...

Više od 22 godine je bio reprezentativac: Stenli Metjuz
Više od 22 godine je bio reprezentativac: Stenli Metjuz(Foto: The Sun)

Poznato je da je Engleska jednom bila svjetski šampion, 1966. na Mundijalu koji je sama organizivala - ali malo ko zna da selekcija Gordog Albion u minulih skoro vijek i po ima još 60 titula sa raznih takmičenja, od koji mnoga više i ne postoje.

Ukupno, 3.172 gola „pljuštala” su tokom mečeva Engleza na obje strane, a duel sa Čehoslovačkom 1975. godine ostao je zapisan kao jedini koja je počeo, a nije završena do kraja, nakon što se gusta magla spustila na stari grad Prag.

Na dosadašnjih 999 utakmica zemlje kolijevke fudbala najčešći rezultat bio je 1:1 - čak 102 puta. Englezi su dobili 568 utakmica protiv 91 različitog protivnika.

Od 91 rivala, 54 tima nikad nisu savladala Englesku - među njima je i Crna Gora, koja je pet puta igrala protiv Albiona, tri puta remizirala i dva puta izgubila. Trebalo bi da se dogodi čudo nad čudima pa da se večeras na Vembliju „skrati” spisak timova koji nikad nisu dobili Engleze.

Interesantan je, međutim, i spisak ekipa koje Englaska nije pobijedila - tu su Saudijska Arabija (dva meča), Alžir, Gana, Honduras, Južna Koreja - sve remiji u po jednom odigranom meču.

The FA

Selekcija protiv koje je Engleska najviše puta igrala, a još nije doživjela poraz je Bugarska - osam pobjeda i četiri remija. Englezi imaju pozitivan skor protiv još 75 reprezentacija, a slabiji su od šest timova - Brazila, Njemačke, Italije, Holandije, Rumunije i Urugvaja. Najgore su prolazili protiv Brazila - samo 14 pobjeda u 26 međusobnih duela (procenat uspješnosti 15 odsto).

Tačno 54 različita stadiona koristila je Engleska igrajući domaće utakmice, u 24 različita grada - najviše je igrala na „Vembliju”, procentualno je najuspješnija na „Enfild roudu”. Albion je gostovao i u 225 gradova u 75 različitih zemalja.

Kada su se 1937. godine u Glazgovu sastali Engleska i Škotska zabilježen je najveći broj navijača na jednom meču Engleza - 149.547 ljudi je stalo na „Hempden parku” u Glazgovu.

Najmanji broj navijača na utakmici Engleske registrovan je prošle godine na meču Lige nacija protiv Hrvatske u Rijeci - nula, zbog suspenzije stadiona.

Ukupno, 1.244 fudbalera nosila su dres reprezentacije Engleske kroz istoriju. Svi igrači koji istrče na teren „Vemblija” večeras protiv Crne Gore imaće svoj „legacy number” na dresu - hronološki, koji je neko po redu igrač kada je upisao svoj debi.

Robert Berker, golman Hertforšajr Rendžersa koji je stajao na golu u prvom meču protiv Škotske je broj jedan. Defanzivac Aston Vile Tajron Mings, koji je debitovao protiv Bugarske u oktobru je broj 1.244.

Stjuart Pirs je postao engleski „broj 999” kada je 1987. debitovao za reprezentaciju protiv Brazila, a njegov saigrač iz Notingem foresta Nil Veb, koji je na istom meču zamijenio Glena Hodla, bio je broj 1.000!

Legendarni golman Piter Šilton je rekorder po broju nastupa za reprezentaciju Engleske (125), dok je serStenli Metjuz najdugovječniji engleski reprezentativac - prošle su 22 godine i 228 dana između njegovog debija protiv Velsa 1934. i oproštaja protiv Danske 1957.

Rekorder po broju nastupa: Piter Šilton
Rekorder po broju nastupa: Piter Šilton(Foto: The Sun)

Od 429 različitih engleskih strijelaca za Engleze, najefikasniji je Vejn Runi - jedini je koji je postigao više od 50 golova (53). Runi je i najmlađi strijelac - imao je 17 godina i 317 dana kada je 2003. pogodio protiv Makedonije.

Najbolji strijelac Albiona: Vejn Runi
Najbolji strijelac Albiona: Vejn Runi(Foto: The Sun)

Ukupno 122 kapitena imali su Englezi - svi koji su živi izaći će večeras na teren „Vemblija”, uključujući i svjetske prvake iz 1966, kako bi uveličali jedinstvenu ceremoniju kojoj će se pokloniti i Crna Gora.

Bonus video: