Istorijske scene pod Goricom

Gol Andrije Delibašića u 91. minutu podsjetio na scene iz bivše Jugoslavije koje su do sada krasile špice televizijskih emisija
166 pregleda 0 komentar(a)
crna gora, Foto: Savo Prelević
crna gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.10.2011. 00:15h

Još se ne zna je li to bio san. Svejedno, završilo se kao bajka. Bile su to sekvence istorijskih događaja: novi remi protiv Engleza, gol u sudijskoj nadoknadi, mjesto u baražu, igrači na tribinama, a navijači na terenu...

Kadrovi sa fudbalskih terena koji su se u nekadašnjoj Jugoslaviji dešavali otprilike po jednom u 20 godina, podjednako se slavili u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj ili Makedoniji, sinoć su se, eto, dogodili i u nezavisnoj Crnoj Gori.

Kao Cetinjanin Ljubo Radanović 1982. protiv Bugara, Andrija Delibašić bio je crnogorski heroj iz bajke, njegov gol u 92. minutu nakon fenomenalnog centarušta Savića i hrabrog leta kroz vazduh u trouglu između Harta, Terija i lijeve stative engleskog gola, dugo će krasiti špice sportskih emisija.

I “tresle su se tribine”, baš kao u Splitu prije skoro 30 godina. Branko Brnović je pogledao kišovito nebo, a stadion pod Goricom postao premali da amortizuje svu količinu radosti i emocija.

Tako se kvalifikacije u kojima je najmlađa evropska reprezentacija u 13 mjeseci prešla put od raja do pakla i nazad, imala sve a potom nije imala ništa, ipak završavaju hepiendom. Crna Gora je ponovo dio bivše Jugoslavije, ali potpuno ravnopravan, u baražu, uz rame sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, vjerovatno i Srbijom. San o Evropskom prvenstvu i dalje živi, Crna Gora ga još ima, baš kao što je poručeno sa sjevera prije okršaja sa selekcijom iz kolijevke fudbala:

“I have a dream”, sa dodatkom koreografije poljske i ukrajinske zastave.

Da li će Crna Gora putovati u Poljsku i Ukrajinu, jeste vrlo značajno, ali na jednu noć kao da nije ni bitno - ostvareni uspjeh već je veličanstven i enorman, a noć protiv Engleza vrijedna Evropskog prvenstva!

Iako su mnogi sumnjičavo gledali ka Bazelu, plašili se Švajcarske kao “strašne presude”, neko sa južne tribine kao da je predosjetio događaje:

“Noć skuplja vijeka”, pisalo je na velikom transparentu.

Crna Gora ide u baraž, zahvaljujući remiju sa Englezima, ali i enormnoj pomoći Velšana, koji su nam sinoć vratili sve što su nam prošlog mjeseca uzeli.

Meč u Kardifu završen je laganom pobjedom domaćina, uprkos prognozama Dejana Savićevića da Vels “više nikoga neće dobiti”, te da je Švajcarska “najjača reprezentacija u našoj grupi”.

Ali, više nije ni bitno, Crna Gora ide u baraž, Zlatko Kranjčar je obavio najveći dio posla, a Branko Brnović bio i spretan i srećan da ga završi na pravi način.

Bio je to jedan od najspecifičnijih i najuspješnijih trenerskih debija - počelo je brodolomom, završilo se vatrometom!

Bonus video: