Je li "Park prinčeva" označio kraj jedne ere?

Završnica Lige šampiona prvi put u posljednjoj deceniji najvjerovatnije bez Barselone i Lea Mesija. Je li ovo kraj ere jedne, pitaju se španski mediji nakon debakla u Parizu
51 pregleda 0 komentar(a)
Leo Mesi, Foto: Reuters
Leo Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2017. 08:38h

Završnica Lige šampiona bez Barselone, bez Mesija, Suaresa i Nejmara?

Nakon nestvarnog poraza od Pari Sen Žermena u prvoj utakmici osmine finala (4:0), znak pitanja vjerovatno nije ni potreban.

Katalonski gigant je posljednji put eliminisan prije četvrtfinala Lige šampiona prije tačno deset godina. Februara 2007. godine Barseloni je presudio Liverpul.

Od tada, devet puta zaredom, Barsa je bez problema prolazila prvu nokaut fazu. Tri puta je u tom periodu postala šampion Evrope (2009, 2011, 2015), četiri puta je eliminisana u polufinalu (2008. od Mančester junajteda, 2010. od Intera, 2012. od Čelsija, 2014. do Bajerna), a još dva puta u četvrtfinalu (oba puta od Atletika, 2013. i 2016.).

Za svo to vrijeme, Barselona je napravila - dinastiju, neki su je nazivali i najvećim timom u istoriji fudbala.

Nakon debakla u Parizu u prvoj utakmici u osmini finala i gotovo izvjesne eliminacije, španski mediji su se zapitali - je li ovo kraj jedne ere?

„Najveći problem protiv Pari Sen Žermena bio je u Barsinom veznom redu - bio je spor, bezidejan, neinventivan. Ako se zna da se dominacija Barselone u evropskom fudbalu u posljednjoj deceniji temeljlila na fantastičnom veznom redu, koji je bio srce tima, koji je ionako ubojit napad činio još ubojitijim, onda se s pravom postavlja pitanje je li dominacija završena”, konstatuje madridska „Marka”.

Istovjetan debakl Barselona je doživjela 2013. godine - od Bajerna 4:0, u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona.

Međutim, brzo se oporavila - Mesi je tada bio četiri godine mlađi, Nejmar i Luis Suares uskoro su unijeli svježu krv, a Buskets i Inijesta (takođe četiri godine mlađi) uspjeli su da održe vitalnost veznog reda, uprkos odlasku Ćavija, a uz pomoć ponekog novog igrača, poput Rakitića...

Barsina dominacija se nastavila, u drugačijem, možda i još impresivnijem obliku.

Međutim, situacija je ovoga puta teža, konstatuju mediji na Pirinejima...

„Bilo bi pretenciozno otpisati Mesija, on je i dalje najbolji na svijetu. Suares i Nejmar takođe su na vrhuncu, u njima nije problem”, dodaje „Marka”. „Problem je vezni red, kome je potreban remont. Inijesta ima 32 godine, Buskets takođe nije više mlad. Ako Barsa ne pronađe veziste koji će biti na približno istom nivou, biće to definitivan kraj dominacije”, zaključuje madridski list.

Emeri oprezan nakon spektakla: Znamo dobro ko je Barselona

Trener Pari Sen Žermena Unaj Emeri konačno zna kakav je osjećaj pobijediti Barselonu - uradio je to prvi put iz 20. pokušaja. I to na kakav način...

"Velika je motivacija igrati protiv Barselone, ali isto tako i otežavajuća okolnost. Pobjeda od 4:0 i način na koji smo igrali ostavljaju dobar ukus u ustima, ali moramo da budemo oprezni, jer ima da se igra još 90 minuta", rekao je Emeri.

"Odigrali smo kompletnu utakmicu. Moramo da pokušamo da zadržimo ovaj nivo koncentracije, jer oni igraju veoma dobro. Oprezan sam što se tiče revanša. Moramo da pokušamo da odigramo na isti način", dodao je bivši trener Sevilje.

Di Marija je sa dva sjajna gola nokautirao Barsu, sjajne role imali su i Kavani i Draksler, ali je upravo Emeri glavni junak u Parizu...

"Nisam bitan ja sada - kada pobjeđujemo, to svi zajedno činimo, a isto je tako i kada gubimo".

Revanš se igra 8. marta.

Bonus video: