Jovetić je veliki igrač - problem sa Interom nije bio fudbalski

"Jovetić je veliki igrač i vjerovatno je imao neki problem sa Interom, jer njegovo neigranje ne može da se objasni fudbalskim razlozima", kaže Suares
0 komentar(a)
Luis Suares, Foto: Uefa.com
Luis Suares, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 17.02.2017. 09:06h

I prije Luisa Suaresa bio je - Luis Suares. Rođen u La Korunji, 1935. godine, ovaj vezni fudbaler postao je mitska figura španskog fudbala, odvevši „crvenu furiju” do prve titule prvaka Evrope, 1964. godine.

Negdje u isto vrijeme proslavio je i milanski Inter, sa kojim je kao fudbaler osvojio dvije titule Kupa šampiona (1963. i 1964). Igrao je i za Barselonu.

Španci su početkom 21. vijeka osvojili tri vezana velika takmičenja, jedno svjetsko i dva evropska prvenstva, pojavili su se Ćavi, Inijesta, Raul, Kasiljas... ali je ostalo zapisano - Luis Suares Miramontes, skraćeno - Luizito, i dan-danas je jedini španski fudbaler koji je osvojio Zlatnu loptu za najboljeg fudbalera u Evropi.

Čemu ovakav uvod? Španski Luis Suares, sada vitalni 81-godišnjak, koji živi u Italiji i svakodnevno prati fudbal, u opširnom intervjuu španskoj stanici ABC pričao je u superlativima o - Stevanu Jovetiću.

Zapravo, nije mogao da se načudi čudu - kako takav fudbaler nije mogao da prođe u njegovom Interu.

"Jovetić je veliki fudbaler. Ne znam šta se dogodilo u Interu, zašto nije igrao. Vjerovatno je postojao neki problem, jer ako nije - njegovo neigranje ne može da se objasni fudbalskim razlozima. Makar ja ne mogu da ga objasnim", kazao je Suares.

Nakon godinu i po tavorenja u Interu, Jovetić je ove zime prešao u Sevilju na pozajmicu. Na šest utakmica u novom klubu, od čega je tri puta bio starter, crnogorski napadač je postigao tri gola (dva protiv Reala) i dva puta asistirao saigračima.

"Znam Jovetića izuzetno dobro, ne samo za vrijeme dok je bio u Interu, već i ranije, dok je igrao za Fiorentinu. On je fudbaler o kojem se i dalje priča u Italiji. To što je za tako kratko vrijeme već napravio u Sevilji, može da iznenadi samo one koji ga ne poznaju dobro. Za nešto više od mjesec dana u Španiji on već postiže golove, asistira. Siguran sam da će biti još bolji, da će nastaviti da poboljšava igru Sevilje.

Nekadašnji trener Barselone i Intera, selektor Španije na Mundijalu u Italiji 1990. godine, čovjek koji je sjedio i u upravi Milana, nije se tu zaustavio sa komplimentima na račun crnogorskog fudbalera.

"Jovetić ima sve preduslove da postane Seviljin „fenomen”. On je fudbaler pun tehnike, koji zna da igra fudbal, a takođe i postiže golove. Tokom karijere je imao prekide, ali uvijek zbog povreda. Takve stvari negativno utiču na fudbalera, mogu da utiču na brzinu. Posebno u slučaju Jovetića, koji je eksplozivan fudbaler. Ali, kada je zdrav i spreman, kao što je sada slučaj, on je veliki fudbaler. Svako ko ga je pratio u Fiorentini i Interu, čak i u Mančester sitiju, zna da se ne radi o običnom igraču", kazao je Luis Suares.

Legendarni Španac smatra da su prelazak u Sevilju i rad sa Sampaolijem idealna „platforma” za Stevana Jovetića.

"Volim ovu Sevilju. Svaki igrač koji voli da napada, koji je dobar sa loptom, savršeno se uklapa u takav stil igre Horhea Sampaolija. Vjerujem da će ekipa nastaviti da raste i da se razvija, da će imati šta da pokaže i u Ligi šampiona", zaključio je Luis Suares.

Ko je španski Luis Suares?

- Odveo je reprezentaciju Španije do prve velike titule, na Evropskom prvenstvu 1964.

- Iste godine dobio je Zlatnu loptu „Frans fudbala” za najboljeg fudbalera Evrope.

- Bio je vođa najboljeg Intera u istoriji. Sa „nerazurima” je osvojio dva Kupa šampiona, 1964. i 1965. godine.

- Kao igrač Barselone prethodno je osvojio dvije titule prvaka Španije i dva Kupa kralja.

- U karijeri je odigrao 458 utakmica i postigao 115 golova, kao vezni igrač.

- Bio je trener Intera i selektor Španije na Mundijalu u Italiji 1990.

Bonus video: