Jovetić pogodio petom, Siti se izjednačio sa Čelzijem na vrhu

Čelzi primiop pet golova na gostovanju Totenhemu (5:3) i prvi put od početka sezone nije sam na prvom mjestu. Siti jedva slomio Sanderlend (3:2) uz maestralan gol Jovetića. Junajtedu bod u Stouku, Arsenal izgubio od Sautemptona
57 pregleda 14 komentar(a)
Jovetić, Foto: Beta-AP
Jovetić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.01.2015. 20:00h

Stevan Jovetić je postgao maestralan gol petom, 5. u Premijer ligi ove sezone, za pobjedu Sitija nad Sanderlendom i poravnjanje sa Čelzijem na vrhu tabele.

Jer, nešto kasnije, ekipa Žozea Murinja primila je senzacionalnih pet golova na gostovanju Totenhemu u londonskom derbiju (završilo se 5:3) pa prvi put od početka sezone nije sama na vrhu Premijer lige. Oba tima imaju po 46 bodova, ali i - još nevjerovatnije - identičnu gol-razliku (44:19). Da je sada kraj sezone, igrala bi se majstorica za titulu, na neutralnom terenu!

Junak meča na Vajt Hart Lejnu bio je talentovani napadač Hari Kejn, koji je postigao dva gola, a nad njim je napravljen penal koji je realizovao Andros Tauzend za 3:1 u nadoknadi prvog poluvremena.

U strijelce su se još upisali Deni Rouz i Naser Čadli, kao i Dijego Kosta, Eden Azar i Džon Teri za gostujući tim.

Od starta meča i vođstva "plavaca" iz 18. minuta preko Koste, ništa nije naslućivalo da će ekipa Žozea Murinja doživjeti krah. Azar je prošao po strani, pogodio je stativu, ali se lopta odbila do Oskara koji je asistirao brazilskom napadaču.

Totenhem je u prvih pola sata igre bio potpuno bezidejan, ali je Kejn probudio "sparse". Sam se izborio za loptu i sa oko 20 metara pogodio ugao golmana Tiba Kurtoe.

I onda na isteku prvog dijela igre "blic krig" Totenhema. Poslije jedne kontre Naser Čadli pogodio je stativu, ali je lijevi bek Deni Rouz ispratio akciju i odbitak sproveo u mrežu.

Sudija Fil Daud spremao se odsvira kraj prvog poluvremena, ali je ipak prije toga morao da pokaže na bijelu tačku. Gari Kejhil bio je nesmotren u svom kaznenom prostoru, srušio je Kejna i Tauzend je bio nepogrješiv - 3:1.

Čelzi se još nije oporavio od šoka, a Kejn je ponovo bio neuhvatljiv za odbranu gostiju i po drugi put se upisao u strijelce za visoko vođstvo od 4:1. Sve je bilo gotovo, gosti su do kraja meča samo ublažili poraz.

Ovo je, zanimljivo, tek treća utakmica na kojoj je tim Žozea Murinja primio četiri ili više gola. Dva puta mu se to dogodilo u Realu (5:0 od Barselone, 4:1 od Borusije Dortmund) i evo sada prvi put na klupi Čelzija.

Jovetić je bio starter protiv Sanderlenda, ali se šampion žestoko namučio da zabilježi pobjedu. "Sveci" su probijeni tek u 57. minutu, kada je Jovetić asistirao, a Jaja Ture pogodio za 1:0.

Igrao se 67. minut kada se dogodio najljepši momenat na meču - Jovetić je odigrao pas za Klišija na lijevoj strani, a onda požurio u šesnaesterac da dočeka prizemni centaršut lijevog beka "građana" i majstorski petom pogodi za 2:0.

Mislilo se da je gotovo, ali su tek tada počele muke za tim Manuela Pelegrinija. Gosti su, naime, za samo tri minuta izjednačili na 2:2! Činilo se da će se Sitiju ponoviti Barnli iz prošlog vikenda, ali tako nije mislio Frenk lampard, koji je čim je ušao uigru umjesto Jovetića pogodio za 3:2.

Mančester junajted je osvojio samo bod na gostovanju Stouku i dodatno zaostao za vrhom, dok je Totenhem u direktnom duelu za četvrto mjesto tukao Arsenal na svom stadionu - 2:0.

Liverpul je propustio veliku priliku da veže treću pobjedu. Ekipa Brendana Rodžersa imala je 2:0 na "Enfildu" protiv posljednjeplasiranog Lestera, ali je na volšeban način dopustila da se utakmica završi 2:2.

Rezultati

Stouk - Mančester Junajted 1:1 (Šoukros 2. - Falkao 26)

Aston Vila - Kristal Palas 0:0

Hal - Everton 2:0 (Elmohamadi 33, Rosenior 43)

Liverpul - Lester 2:2 (Džerard 17. i 40. oba iz penala - Nadžent 58, Šulp 60)

Mančester Siti - Sanderlend 3:2 (Ture 57, Jovetić 67, Lampard 73. - Rodvel 68, Džonson 71. penal)

Njukasl - Barnli 3:3 (Tejlor 15, Kolbek 26, Siskoko 78. - Damet 19. autogol, Ings 66, Bojd 86)

Kvins Park Rendžers - Svonsi 1:1 (Fer 20. - Boni 90)

Sautempton - Arsenal 2:0 (Manu 34, Tadić 56)

Vest Hem - Vest Bromvič Albion 1:1 (Sako 10. - Berahino 42)

Totenhem - Čelzi 5:3 (Kejn 30, 52, Rouz 44, Tauzend 45, Čadli 78. - Kosta 18, Azar 61. Teri 87)

Tabela: Čelzi i Mančester Siti po 46 bodova, Mančester Junajted 37, Sautempton 36, Totenhem 34, Arsenal 33, Vest Hem 32...

Bonus video: