Juve i Atletiko u gostima jure prolaz

Crvena zvezda dočekuje Totenhem, Beograđani vjeruju da mogu do drugog mjesta u grupi i prolaza među 16 najboljih. Dinamo u Zagrebu ima šansu da protiv Šahtjora napravi odlučujući korak ka nokaut fazi
1899 pregleda 0 komentar(a)
Junak prvog meča protiv Lokomotive: Napadač Juventusa Paulo Dibala, Foto: Alessandro Di Marco
Junak prvog meča protiv Lokomotive: Napadač Juventusa Paulo Dibala, Foto: Alessandro Di Marco

Drugi dan četvrtog kola Lige šampiona mogao bi da donese nekoliko spektakularnih mečeva.

U grupi D Juventus u Moskvi ima čistu računicu - pobjeda mu donosi plasman među 16 najboljih ekipa Starog kontinenta, a da je kadar da to učini, pokazao je u sva tri prethodna duela sa Lokomotivom. U posljednjem od tri trijumfa „crno-bijelih” bilo je 2:1 za Juventus. Doduše, tada je na pomolu bila senzacija, jer je Lokomotiva vodila sve do 77. minuta, ali je za samo dva minuta Dibala sa dvije čarolije ispratio goste praznih ruku.

- Svaki bod je veoma važan, jer nas približava cilju, a to je da proljeće dočekamo na evropskoj sceni. Zato ćemo se boriti za svaku loptu - kaže trener Lokomotive Juri Sjomin.

Juve zna koliko mu je ruski predstavnik zadao problema u Torinu.

165 utakmica u Ligi šampiona odigrao je Kristijano Ronaldo - najviše od aktivnih fudbalera koji ove sezone igraju elitno evropsko takmičenje. Slijedi Leo Mesi sa 140, Đanluiđi Bufon sa 122, Serhio Ramos sa 121, Đerar Pike sa 114... Računajući i fudbalere koji su se penzionisali, ili ove sezone ne igraju LŠ, apsolutni rekorder je Iker Kasiljas, sa 177 nastupa

- Biće teško, zato što je tako uvijek u Ligi šampiona i zato što nam je Lokomotiva već jednom zadala probleme. Ali, cilj je da riješimo sve oko prolaska - kazao je trener Juvea Mauricio Sari.

Bajer Leverkuzen i Atletiko su ekipe koje se vrlo dobro poznaju, a nakon njihovih okršaja po pravilu su se radovali navijači madridskog kluba. Tako je bilo i u posljednjem okršaju, kada je na „Vanda Metropolitanu” gostima presudio Alvaro Morata, 12 minuta prije kraja. Atletiko se tom pobjedom priključio Juventusu na vrhu grupe D sa sedam bodova, a s obzirom na to da će prije večerašnjeg okršaja u Leverkuzenu završiti duel u Moskvi, Dijego Simeone i njegovi puleni će znati da li im pobjeda obezbjeđuje prolaz u nokaut fazu čak dva kola prije kraja takmičenja u grupi.

Grafika
Grafika(Foto: Graphic news)

- Već sam rekao da igramo protiv izuzetno kvalitetne ekipe, koja ima najveći posjed lopte u Bundesligi. Očekujem da vidim ono najbolje od Bajera, a mi ćemo pokušati da meč uvedemo u ritam koji nama odgovara - napominje strateg Atletika Dijego Simeone. Na drugoj strani Bajer u tri utakmice nema ni bod, postigao je svega jedan gol, pa bi i prolaz u Ligu Evrope za njemački tim predstavljao veliki uspjeh. U svakom slučaju, samo pobjeda ostavlja kakve takve nade ekipi iz Leverkuzena da mogu napraviti još veće čudo i proći u nokaut fazu Lige šampiona.

- Igramo kod kuće i imaćemo veliku podršku naših navijača. U Madridu smo igrali dobro, sada znamo kako Atletiko igra i mislim da je ovo prava prilika da se pomaknemo sa nule - rekao je dvadesetogodišnji vezni igrač Bajera Kaj Haverc, velika nada njemačkog fudbala.

Dva potpuno različita lica pokazuje Crvena zvezda u grupnoj fazi - u gostima služi za popravljanje gol-razlike domaćinima, ali u grotlu stadiona „Rajko Mitić” niko ne može sa sigurnošću da računa na bodove. Pet golova Totenhema u Londonu pokazala su razliku u kvalitetu dva tima, ali Zvezdini navijači se uzdaju u podršku sa tribina, te lošu formu ekipe Maurisija Poketina.

- Znamo da javnost ima velika očekivanja, govore da, ako smo pobijedili prošle godine Liverpul, možemo sada i Totenhem, ali ja sam realan čovjek. Ono što je bilo, dio je istorije, za svaki meč se posebno spremamo i upoznati smo sa kvalitetom Totenhema. Naravno, uvijek vjerujemo u sebe, dajemo sve od sebe, želimo najbolje, a navijači iz ljubavi prema Zvezdi često znaju da budu nerealni - kazao je trener Crvene zvezde Vladan Milojević. Gostovanje Zvezdi dolazi u najnezgodnijem mogućem trenutku za Totenhem. Ekipa ne blista, Hari Kejn zbog virusa nije igrao protiv Evertona (doputovao je u Beograd), a Son je vjerovatno još u šoku poslije tog meča i njegovog starta koji je doveo do loma noge Andrea Gomeša.

- Moramo da prebrodimo teškoće i da se držimo zajedno. U svaku utakmicu ulazimo sa željom da pobijedimo, pa će tako biti i protiv Crvene zvezde - istakao je Kejn, koji je kapiten tima u odsustvu povrijeđenog Uga Ljorisa.

Trijumf Zvezde maksimalno bi zakomplikovao situaciju u grupi B, u kojoj Bajern dočekuje Olimpijakos nakon „petarde” u Frankfurtu i „zemljotresa” na klupi, čiji je epilog odlazak Nika Kovača. Bajern će protiv grčkog tima sa klupe voditi Hansi Flik.

Duel na „Maksimiru”, gdje Dinamo dočekuje Šahtjor, na kraju bi mogao da odluči putnika u nokaut fazu, s obzirom na to da su te dvije ekipe poravnate na drugom mjestu grupe C sa po četiri boda, pet manje od vodećeg Mančester sitija, koji gostuje posljednjeplasiranoj Atalanti (bez boda).

Bonus video: