Kakav podvig: Zeta u trećem kolu, naredni protivnik Sarajevo!

Zeta slavlila 1:0, fantastičnim volej udarcem Borisa Došljaka u 82. minutu, nakon izvrsnog centaršuta Boljevića.
54 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 20:19h

Nastavlja se evropska bajka - fantastičnim volej udarcem Borisa Došljaka, nakon izvrsnog centaršuta Aleksandra Boljevića, Zeta je savladala finski JJK sa toliko željenih 1:0 i čekirala vizu za treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Igrao se 82. minut - Finci su u tropskoj podgorčkoj noći sve više dolazili do daha i opasno prijetili iz kontranapada, dok su napadi Zete sve više slabili. A onda je ekipa Rada Vešovića izvukla posljednji atom snage, 16-godišnji Boljević sjajno je povukao kontru po lijevoj strani i vrhunskim centaršutem krunisao maestralnu partiju. Došljak je u punom trku poklopio loptu desnom nogom, i mreža se zatresla - skoro cijela klupa golubovačkog tima završila je u terenu, uz delirijum na tribinama.

O kakvom podvigu je riječ, najbolje govori podatak da su fudbaleri Zete postali su prvi crnogorski tim od sticanja nezavisnosti koji je istog ljeta preskočio dvije prepreke na evrosceni.

Nakon jermenskog Pjunika, Zeta je eliminisala i finskog predstavnika JJK iz Jivaskile, pa su Golubovčani dobili “produženo” evropsko ljeto, na međunarodnoj sceni dočekaće čak i avgust.

Naredno protivnik je - Sarajevo. Ekipa iz Bosne i Hercegovine sinoć je takođe napravila podvig, eliminisala je Levskog iz Sofije pobjedom 3:1 na domaćem terenu, nakon poraza od 1:0 u prvoj utakmici.

Ako je ekipa Sarajeva prošlogodišnji šampionat BiH završila na 4. mjestu, iza Borca iz Banjaluke kojeg je nedavno izbacio Čelik, onda Vešovićevi momci, ako ništa drugo, nisu bez šansi.

- Zaslužili smo da prođemo dalje, ovo je nagrada za moje igrače, koji su napravili istorijski uspjeh. Pobijedili smo izuzetno jaku ekipu. Pokušali da postignemo brzi gol, ali su Finci igrali „bunker“, pa nije bilo lako. Ipak, pogodili smo u pravom trenutku - zadovoljno je prokomentarisao Vešović nakon meča.

Pod Goricom je gledan ne toliko kvalitetan koliko dramatičan meč. Zeta je imala više od igre, Došljak i Korać su promašili šanse u prvom poluvremenu, ali su se Finci kako je vrijeme odmicalo sve više oslobađali stega.

Poutijaninen je u samoj završnici prvog poluvremena imao sjajnu šansu da kazni Zetu, ali nije pogodio cilj. Bila je to najava opasnih kontri Finaca u drugom poluvremenu, koje nisu krunisali Vusu u 54, opet Poutijaninen u 59, te Tuoamanen u 72. minutu.

Zeta, ipak, nije gubila glavu. Korać je u 54. minutu umalo pogodio glavom nakon centaršuta Došljaka, ali se strpljenje isplatilo osam minuta prije kraja.

Ni tu, međutim, nije bio kraj. Zeta je drhtala u trećem minutu sudijske nadoknade, kada je rezervista Linjala promašio sa peterca, dok je u narednom napadu Boljević propustio idealnu šansu da kruniše sjajnu partiju.

Neka bude da se čuvao za Sarajevo. Slavlje Zete moglo je da počne...

ZETA - JJK 1:0 (prvi meč 2:3)

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 3.000. Sudija: Matej Jug (Slovenija). Pomoćnici: P. Ahar i B. Ul (Slovenija). Strijelac: Došljak u 83. minutu. Žuti kartoni: Vujačić, Korać, Došljak (Zeta), Reintam (JJK).

Zeta: Brnović 7, M. M. Radulović 6,5 (Knežević), M. B. Radulović 7, Vujačić 6 (V. Peličić), Novović 7, Zlatičanin 6 (Peličić), Božović 7, Burzanović 7, Došljak 8, Boljević 7,5, Korać 7.

JJK: Korhonenen 6, Reintam 6, Van Gelderuv 5,5, Pasoja 6,5, Tuoamanen 6 (Linjala), Inanen 6 (Hilska), Grubrovič 5,5, Markula 6, Vusu 6,5, Markanen 6 (Turpeinem), Poutianinen 7.

Galerija

Bonus video: