Kako je „Bernabeu” postao neugodan - za Real Madrid

Od neosvojive tvrđave, madridski hram fudbala pretvorio se u pravo Realovo gubilište, na kojem su se u Ligi šampiona u posljednjih 12 mjeseci izigrali ne samo Mančester siti, Ajaks i PSŽ, već i CSKA i Klub Briž
1702 pregleda 0 komentar(a)
Siti je bio prejak za Real, Foto: Manu Fernandez
Siti je bio prejak za Real, Foto: Manu Fernandez

Tri puta zaredom Real je osvojio Ligu šampiona pod Zinedinom Zidanom (2016, 2017, 2018.), pri čemu je madridski gigant čak dva puta uradio ono što se činilo nemogućom misijom u modernom fudbalu - odbranio je titulu prvaka Evrope.

Stadion “Santjago Bernebuu” obično je tih zlatnih godina bio neosvojiva tvrđava za protivnike - posebno u mečevima u kojima se rješavao prolazak u narednu fazu.

Zidan je otišao, pa se vratio nakon samo osam mjeseci, u pokušaju da nastavi nevjerovatan niz. U međuvremenu, čak i prije njegovog povratka, “Santjago Bernabu” postao je neugodan - za Real Madrid. Na šest posljednjih domaćih mečeva u Lige šampiona, naime, “kraljevski klub” je ostvario samo jednu pobjedu, i to u grupi.

Madridski hram fudbala postao je pravo Realovo gubilište.

CSKA je prošle sezone, dok je na klupi sjedio Santjago Solari, slavio u Madridu sa šokantnih 3:0. Bio je to najteži Realov evropski poraz kod kuće, ali neuporediv, maltene bezbolan sa onim koji je stigao tri mjeseca kasnije - Ajaksova djeca ponizila su Real, izigrala se na “Bernabeuu” kao malo ko ranije i pobjedom 4:1 skinula krunu tadašnjem evropskom prvaku.

Vratio se Zidan, ali se loš evropski niz nastavio, uz festival primljenih golova - 2:2 protiv Klub Briža, 2:2 protiv Pari Sen Žermena u grupi, sve do najbolnijeg poraza koji je stigao prije dvije noći, od Mančester sitija (2:1) u prvom meču osmine finala Lige šampiona.

Posljednji Realovi rezultati u Ligi šampiona kod kuće
Posljednji Realovi rezultati u Ligi šampiona kod kuće(Foto: Marca)

Strašno loš niz će, po svemu sudeći, imati posljedicu - Real je pred ispadanjem, a Zidan pred prvom trenerskom eliminacijom u LŠ.

"Greške se plaćaju. Igrali smo dobru utakmicu, a onda smo za osam minuta sve prosuli", kazao je francuski trener.

Real je vodio protiv Sitija, golom Iska, iako nije igrao bolje, a onda su Gabrijel Žezus u 78. i Kevin de Brujne iz penala u 83. minutu potpisali veliki preokret.

Da stvari po 13-ostrukog prvaka Evrope budu još gore, vođa odbrane Serhio Ramos je dobio crveni karton u finišu i neće igrati u revanšu.

"Sada moramo da idemo na “Etihad” po pobjedu. Biće teško, ali ne predajemo se", dodao je Zidan.

Pritisak na Real i Zidana pred "el klasiko"

Španski mediji vraćaju film - Zidanova moćna era počela je sa Mančester sitijem, ali Pelegrinijevim, trijumfom dvomeču polufinala LŠ 2016. (iako je Real prije toga u nokaut fazi eliminisao Romu i Volfsburg), a sa Sitijem bi, simbolično, mogla i da se završi.

Zidanov posao, naravno, još nije ugrožen, ali ako Real u nedjelju veče doživi poraz od Barselone u “el klasiku” - sve je moguće, posebno kada klub vodi gazda po imenu Florentino Peres.

Zidan je sa Realom ove sezone već ispao iz Kupa Kralja, a prošle subote je ispustio prvom mjesto na tabeli La Lige, pa Barsa vodi sa dva boda prednosti.

"U lošem smo momentu, od toga ne možemo da pobjegnemo. Nadam se da da nas razumiju navijači i da će nam pomoći u nedjelju. Ulažemo maksimum, a najvažnije je da se oporavimo do utakmice sa Barselonom", zaključio je Zidan.

Taj meč, kao i revanš protiv Mančester sitija, mogli bi da odrede Realovu sezonu, ali i Zidanovu sudbinu.

Francuski trener je u pat poziciji, barem djeluje tako - da li će uspjeti da se izvuče?

Crveni kartoni: Serhio Ramos kao Davids i Ibrahimović

Serhio Ramos je legenda Reala, ali i rekorder po broju i crvenih kartona.

I to ne samo kada je u pitanju madridski klub - reprezentativac Španije je u srijedu veče protiv Mančester sitija isključen četvrti put u Ligi šampiona, čime se izjednačio sa Zlatanom Ibrahimovićem i Edgarom Davidsom na vrhu te liste. I biće vremena da ih možda i “prevaziđe”...

Ramosovo četvrto isključenje u Ligi šampiona
Ramosovo četvrto isključenje u Ligi šampiona(Foto: Manu Fernandez)

Serhio Ramos, koji čak 15 godina nosi dres Reala, prethodno je isključen na mečevima protiv Galatasaraja, Ajaksa i Olimpijakosa, ali prethodni put još 2013. godine. Sada se “podsjetio” kako se to radi...

Ramos je, inače, igrač sa najviše crvenih kartona u istoriji Reala (20, na 481 utakmici).

Zanimljivo da nikada nije isključen na meču reprezentacije Španije, ali je zato nacionalni rekorder po broju žutih kartona.

Bonus video: