Kako je dijeta pomogla Leu Mesiju

Argentinac više ne sarađuje sa Đulijanom Pozerom, poznatim italijanskim nutricionistom
0 komentar(a)
Lionel Mesi, Foto: Reuters
Lionel Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2018. 08:12h

Ishrana je neodvojivi dio vrhunskog sporta - koliko je samo puta ispričana priča o glutenu i Novaku Đokoviću.

Dijete, specifični režimi ishrane, unos namirnica koje odgovaraju organizmu - važni su koliko i dobar trening i profesionalan način života.

Zato je vijest u španskom listu “As”, da je jedan od najboljih fudbalera svih vremena Leo Mesi, prekinuo saradnju sa poznatim italijanskim nutricionistom Đulijanom Pozerom, zavrijedila posebnu pažnju.

Rastanak, navodno, nije povezan sa igrama i rezultatima na terenu, činjenicom da su dvije posljednje Zlatne lopte “Frans fudbala” za najboljeg fudbalera godine u vlasništvu Kristijana Ronalda, ili činjenicom da Barselona od 2015. čeka na titulu Lige šampiona.

Nakon dugogodišnje saradnje sa Pozerom, Mesi je, jednostavno, odlučio da se okrene profesionalcima u klubu, koji su zaduženi za ishranu.

"Voda, dobro maslinovo ulje, cijela zrna, svježe voće i organsko povrće koje nije zagađeno pesticidima, koje stvaraju oštećenja u organizmu. Orasi i sjemenke su takođe veoma dobri", govorio je Pozer prije nekoliko godina za list “Mundo Deportivo”.

Mnogi smatraju da je saradnja sa Pozerom bila ključna za poboljšanje Mesijevih performansi na terenu.

"Šećer je najgora moguća stvar za mišiće. Čak su i prečišćena brašna veliki problem, posebno zbog toga što je danas veoma teško naći zdravo, prirodno zrno pšenice. Stroga dijeta je dala odlične efekte u Mesijevom slučaju", naveo je Pozer.

Argentinac je posljednji put posjetio poznatog nutricionistu uoči nedavnog Svjetskog prvenstva u Rusiji. Poznato je i da je za vrijeme Mundijala imao poseban način ishrane, koji se razlikovao od ostatka argentinskog tima, ali to nije pomoglo - Mesi je SP završio u suzama, nakon slabih igara “gaučosa” i ispadanja u osmini finala od svjetskog prvaka Francuske.

Mesi, dakle, neće više sarađivati sa Pozerom, a mediji se pitaju - da li to znači da više neće biti na striktnoj dijeti?

Argentinski majstor ima 31 godinu, ali je i dalje najbolji, ili među najboljima na svijetu - u utorak je protiv PSV Ajndhovena postigao tri gola na ovosezonskoj premijeri u Ligi šampiona.

Bonus video: