Kako je Liverpul inspirisao Poketina i njegove ratnike

Englesko finale Lige šampiona - drugi put u istoriji, prvi put od 2008. i moskovskog sudara Mančester junajteda i Čelsija. Čudesne su prepreke koje je Totenhem morao da preskoči da bi se 1. juna u Madridu sreo sa Liverpulom
796 pregleda 0 komentar(a)
Maurisio Poketino, Foto: Reuters
Maurisio Poketino, Foto: Reuters

Nevjerovatan preokret Liverpula protiv Barselone inspirisao je fudbalere Totenhema i njihovog trenera Maurisija Poketina da 24 sata kasnije režiraju slično čudo protiv Ajaksa u Amsterdamu, otkrili su fudbaleri “sparsa” u noći slavlja nakon do sada najvećeg usjeha kluba iz sjevernog Londona.

Drugi put u istroji dva engleska tima igraće u finalu Lige šampiona. Liverpul i Totenhem sudariće se 1. juna Madridu, 11 godina nakon moskovskog susreta Mančester junajteda i Čelsija.

Uplakan, na koljenima, nošen najsnažnijim emocijama, 47-godišnji argentinski trener je na travi arene “Johan Krojf” u Amsterdamu otpozdavljao navijačima Totenhema i zahvaljivao se njegovom veličanstvu - fudbalu.

- Mislim da je ovo jedna od mojih najznačajnijih noći u životu - kazao je Poketino.

Het-trik Brazilca Lukasa Moure u drugom poluvremenu, uz treći gol koji je pao u šestom minutu sudijske nadoknade, donijeli su Totenhemu prvi plasman u finale Lige (Kupa) šampiona u istoriji, samo 24 sata pošto je Liverpul napravio sličan podvig protiv Barselone.

- Odvesti klub u finale Lige šampiona... Nemam riječi, mislim da se ovo graniči sa čudom - pričao je Poketino, u jednom dahu.

- Niko nije vjerovao u nas prije početka sezone. Blizu smo najboljih četiri u Premijer ligi, sada smo dobili priliku da u Madridu igramo finale Lige šampiona protiv Liverpula. To je zadivljujuće.

Otrkivajući “taktiku” za revanš u Amterdamu, nakon poraza od 1:0 na svom terenu u prvoj utakmici lijevi bek Dani Rouz je kazao da im je trener Poketino pričao o Liverpulovom čudu, pokušavajući da motiviše svoj tim.

- Vidjeli smo Liverpul noć ranije, svaka utakmica je priča za sebe, a nijedna nije završena dok sudija ne svira kraj. Mi smo vjerovali u to - kazao je Rouz.

Na velikom ekranu, ispred igrača Totenhema na sastanku u hotelu, prikazani su detalji Liverpulovog istorijskog preokreta protiv Barselone.

- Trener nam je pokazao primjer Liverpula. Njemu ne smeta da izgubimo utakmicu, ali ako se to desi, treba da izgubimo sa stilom - dodao je Rouz.

Totenhem ne da nije izgubio, iako su ga sekunde dijelile od eliminacije, već se plasirao u finale Lige šampiona.

- Srećni smo što ćemo igrati takvu utakmicu - dodao je 28-godišnji bek. I Poketino je nakon meča pričao o Liverpulu, sa kojim će se sastati njegov tim u najvećoj klupskoj utakmici koju fudbal može da ponudi.

- Želim da čestitam Jirgenu Klopu i njegovim igračima, jer je nevjerovatno šta su uspjeli da urade protiv Barselone. Oni su heroji, takođe. Biće nevjerovatno finale između dva engleska tima. Ali pustite me malo da uživam, do te utakmice ostale su još tri sedmice, imamo kad da se pripremimo i da mislimo o njoj - kazao je Poketino.

U želji da dočaraju svu grandioznost podviga fudbalera Totenhema, engleski mediji se utrkuju ko će objaviti zanimljivije detalje.

Izdavaje se nekoliko “čuda” - u pitanju su stvari uprkos kojim, a ne zahvaljući kojima su “sparsi” stigli do prvog finala Lige šampiona u istoriji kluba.

Prvo je odsustvo povrijeđenog Harija Kena - kapitena, vođe, najboljeg strijelca, najboljeg igrača.

I njegov govor u svlačionici na poluvremenu utakmice u Amsterdamu, kada su fudbaleri Totenhema znali da moraju da postignu makar tri, a da ne prime nijedan gol, dodatno je motivisao saigrače.

Drugi je činjenica da “sparsi” prošlog ljeta nisu potrošili ni cent u dovođenju fudbalera!

U finale Lige šampiona plasirali su se sa nekim od napadačkih “otpadaka” iz velikih klubova, poput amsterdamskog heroja Lukasa Moure (za njega nije bilo mjesta u Pari Sen Žermenu) i Fernanda Ljorentea, koji je “davno”, prije pet godina, nosio dres Juventusa.

Na ovom čudesnom putu u dva navrata su Poketinijevi heroji gledali u lice eliminaciji, prvi put u grupnoj fazi, kada su tek kasnim golom protiv Barselone, te zahvaljući poklonu AjakSovog najvećeg rivala (remi PSV-a protiv Intera) prošli dalje, a drugi u revanšu četvrtfinala protiv Sitija, kada je i VAR u sudijskoj nadoknadi bio na njihovoj strani.

Ali sve je to lijepa prošlost, Poketino želi da uživa...

- Ja uživam u onom što se dešava danas. Jer sjutra će biti posljedica onog što se dešava danas - otkrio je nedavno Poketino svoju trenersku i životnu filozofiju.

Odbio je brojne ponude velikih evropskih klubova, Real Madrida prije svih, produžio je ugovor sa Totenhemom i ostao vjeran timu koji je preuzeo prije četiri i po godine.

“Poketino najzad dolazi u Madrid”, ironično je napisala “Marka”, privržena Realu.

Bonus video: