Kako je mafija ukrala Maradoni jedinu fudbalsku nagradu

FIFA je, naime, 1982. uvela nagradu za najboljeg igrača Mundijala, koja je nakon Svjetskog prvenstva u Meksiku pripala Maradoni
1834 pregleda 0 komentar(a)
Dijego Maradona, Foto: AP
Dijego Maradona, Foto: AP

Iako jedan od najboljih fudbalera svih vremena, uz Pelea, a do pojave Mesija i Ronalda, jedan od dvojice neprikosnovenih, Dijego Maradona nikada nije bio zvanično najbolji.

Zlatna lopta se do 1995. godine dodjeljivala samo Evopljanima.

"Frans fudbal" je nepravdu ispravio tako što je Peleu 1994, a Maradoni godinu kasnije dodijelio počasnu Zlatnu loptu, vrednujući sve što su njih dvojica uradili za svjetski fudbal.

I to je jedina pojedinačna nagrada koju blistavi Argentinac ima u kolekciji, jer je druga završila u rukama - mafije.

FIFA je, naime, 1982. uvela nagradu za najboljeg igrača Mundijala, koja je nakon Svjetskog prvenstva u Meksiku pripala Maradoni.

Kada se vratio u Italiju, u Napulj, "EL Pibe" je odlučio da trofej, uz brojne dragocjenosti - nakit i satove, ostavi na čuvanje u Napuljskoj banci (Banco di Napoli).

Tri godine kasnije banka je opljačkana, a u pljački su pripadnici mafije odnijeli i Dijegov trofej, koji ni danas nije pronađen.

Prije pet godina jedan od vođa Kamore Salvatore Lo Ruso je otkrio da je 90-ih godina pomogao Maradoni da vratio dio ukradenih stvari, ali da Fifinu nagradu nije uspio da pronađe.

Lo Ruso je našao pripadnike klana koji je izvršili pljačku, ali da od njih nije mogao da izvuče informaciju kod koga se nalazi...

Veliki Maradona tako sada ima samo jednu nagradu, i to za "životno djelo", a ne za konkretan učinak u godini ili na jednom takmičenju...

Bonus video: