Kapelo zbog Terija napustio kormilo Engleske!

Na sastanku sa čelnicima FS Engleske, koji je trajao više od sat vremena, Kapelo je ponovio stav da ne podržava oduzimanje kapitenske trake Teriju i podnio ostavku
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 20:46h

Fabio Kapelo više nije selektor Engleske! Italijanski stručnjak je večeras podnio ostavku, saopšteno je iz Fudbalskog saveza Engleske.

Ostavka Kapela je stigla nakon sastanka sa predsjednikom FS Engleske Dejvidom Bernstinom i generalnim sekretarom Aleksom Hornom na stadionu “Vembli”.

Sastanak je održan povodom izjave Kapela italijanskoj državnoj televiziji RAI u vezi odluke FS Engleske da se Džonu Teriju oduzme kapitenska traka dok traje sudski proces u kojem je optužen za uvrede na rasnoj osnovi upućene Antonu Ferdinandu iz Kvins Park Rendžersa.

“Ne slažem se sa odlukom da se Teriju oduzme kapitenska traka. Ne može biti sankcionisan sve dok ne bude kažnjen od nadležnih organa”, kazao je Kapelo prije neki dan.

Italijan je javno zamjerio Bernšajnu zbog toga što je bez konsultacija s njim odlučio da Teri više ne može da bude kapiten nacionalne selekcije, jer mu predstoji suđenje zbog rasizma.

Na sastanku sa čelnicima FS Engleske, koji je trajao više od sat vremena, Kapelo je ponovio stav da ne podržava oduzimanje kapitenske trake Teriju i podnio ostavku, koja je prihvaćena i odmah stupa na snagu.

Predsjednik FA Dejvid Bernstin je, navodno, zamjerio Kapelu što ga, prije intervjua na televiziji, nije prethodno obavijestio o čemu će govoriti, jer bi u suprotnom rekao Italijanu da ne iznosi u javnost stavove koji su u suprotnosti sa onim iz FA.

“Za vrijeme ovog sastanka, kao i tokom njegovog kompletnog mandata, Fabio se ponašao maksimalno profesionalno. Prihvatili smo njegovu ostavku, smatrajući to ispravnim potezom. Želimo da zahvalimo Fabiju na njegovom radu sa reprezentacijom, i želimo mu svako dobro i puno uspjeha u budućnosti”, kazao je Bernstin.

Kapelo: Nisam davao izjave nakon ostavke

Britanski mediji su odmah objavili prve reakcije Kapela ("to je bio znak nepoštovanja, takvom odlukom (odizimanje trake Teriju) su poremetili moj autoritet"), koje je italijanski stručnjak odmah demantovao preko agencije ANSA.

"Nijesam ništa rekao, niti ću reći. Sve što mi je pripisano da sam rekao, je neistina", kazao je Kapelo.

Kapelo, bivši trener Juventusa, Milana, Rome i Reala je, interesantno, posljednji put vodio Englesku 7. oktobra u Podgorici protiv Crne Gore (2:2).

Na kormilo Engleske došao je 14. decembra 2007. godine, i zaključno sa utakmicom na Gradskom stadionu u Podgorici vodio je selekciju “Gordog Albiona” na 42 utakmice, od kojih je slavio pobjedu 28 puta, uz osam remija i šest poraza.

Engleska je pod njegovim vođstvom direktno prošla na Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, ali nijednom od dva međusobna duela nije savladala Crnu Goru (na "Vembliju" je bilo 0:0), drugoplasiranu selekciju u grupi.

Britanski mediji večeras nagovještavaju da bi nacionalni tim mogao da preuzme menadžer Totenhema Hari Rednap, koji je danas oslobođen optužbe za utaju poreza.

U svakom slučaju, na prijateljskom meču protiv Holandije, koji je na programu 29. februara na "Vembliju", ekipu će voditi Kapelov pomoćnik, Stjuart Pirs.

FS Engleske je za četvrtak u 13 časova zakazao konferenciju za novinare, i do tada neće biti dodatnih zvaničnih izjava.

Vilšir: Hvala treneru

Prvi komentar o ostavci Kapela dao je mladi vezista Arsenala, Džek Vilšir, koga je u reprezentaciju lansirao upravo Kapelo.

"Da budem iskren, šokiran sam zbog ove vijesti. Kapelo mi je omogućio da debitujem u reprezentaciji, vjerovao je u mene, i mogu samo da mu kažem "Grazie mister" (hvala treneru)", napisao je Vilšir na Tviteru.

Galerija

Bonus video: