Kazan(j) skuvao i trećeg favorita: Belgijanci rastužili 200 miliona Brazilaca

Belgijanci su u polufinalu, prvi i jedini put od Meksika 1986. godine, a ovo je definitivno njihova zlatna generacija
67 pregleda 0 komentar(a)
brazil belgija, Foto: Reuters
brazil belgija, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2018. 20:15h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

U Kazanju, kao u kazanu, ispekla su se tri bivša svjetska šampiona, tri velika favorita za titulu - nakon Njemaca i Argentinaca, tatarstanska zemlja bila je kobna i za najveće - Brazilce.

Tu, gdje su Njemačka izgubili od Koreje, gdje je Argentina položila oružje protiv Francuske, Brazil je morao morao da preda oružje nadolazećoj sili - Belgiji.

U utorak, 10. juna, moćna selekcija Roberta Martinesa igrače polufinale protiv Francuza, Brazilci se vraćaju kući kao posljednja južnoamerička, i vanevropska selekcija uopšte, koja se nadala da će napraviti nešto na Mundijalu.

Protiv Japana, vidjelo se koliko su “crveni đavoli” moćni čak i kada gube dva razlike u drugom poluvremenu. A koliko su moćni kada povedu - uvjerili si se Brazilci!

Gol iz prekida, nakon kornera De Brujnea, udarca Kompanija i ruke Fernandina, niz koju je lopta skliznula u mrežu - šokirao je “karioke” i omogućio Belgijancima da igraju omiljenu igru.

Selektor Martines postavio je jak blok na sredini terena, pojačan Felainijem, a nakon prinudnog otvaranja Brazilaca, otvorili su se pravi koridori ka protivničkom golu.

Azar i De Bruje “namirisali” su krv, lopte su kao od šponde dobijali od Lukakua, a u Titeova odbrana bila je na pravim mukama, svaki put po izgubljenoj lopti.

Tako je u 32. minutu sijevnula “smrtonosna” kontra i pao je mit o jakoj brazilskoj odbrani, koja je primila samo gol na prethodne četiri utakmice šampionata - Lukaku se prošetao kao korzom i dodao loptu De Brujneu, koji je gađao perfektno iz punog trka - van domašaja Alisona.

Kako je taj gol šokirao brazilske fudbalere i navijače, duhovi prošlosti, i to ne tako davni, stari četiri godine, javili su se i u Rusiji.

Sedmica od Njemaca dugo će proganjati Brazilce, a jedan ciklus od četiri godine očigledno su malo da bi se rane zamirile.

Jer, koliko god igrao sjajno u kvalifikacijama, pripremnim utakmicama, ali i na pojedinim mečevima Mundijala, “selesao” je pokazao slabosti protiv prvog jakog protivnika, bez obzira što je u drugom poluvremenu, posebno u posljednjih 20-ak minuta i nakon gola Renata Augusta, izgledalo da bi mogli (zasluženo) i do preokreta, kao i što su Mažić i VAR u jednoj od dvije sporne situacije u šesnaestercu Belgije možda mogli da pokažu i na penal.

Belgijanci su u polufinalu, prvi i jedini put od Meksika 1986. godine, a ovo je definitivno njihova zlatna generacija.

Generacija, koja će 10. juna u Sankt Peterburgu, u polufinalu protiv Francuske, igrati najveću utakmicu u istoriji!

Bonus video: