Kina poslije 16 godina u posljednjoj fazi kvalifikacija za SP

0 komentar(a)
Kina, Foto: Reuters
Kina, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2016. 21:26h

Fudbalska reprezentacija Kine plasirala se u posljednju, treću fazu azijskih kvalfikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, prvi put poslije 16 godina.

Kina je u Si'anu pobijedila lidera grupe Katar sa 2:0 u utakmici posljednjeg, osmog kola, golovima Huanga Bovena i Vu Leija, pa je tako takmičenje u Grupi C završila na drugom mjestu sa 17 bodova, tri manje od današnjeg rivala.

Kini je za plasman među četiri najbolje drugoplasirane ekipe u azijskim kvalifikacijama bilo potrebno da pobedi, ali i da se poklope drugi rezultati, što se i desilo: poraz Severne Koreje od Filipina (2:3) i Jordana od Australije (1:5).

Plasman u posljednju, treću fazu kvalifikacija izborili su pobjedinici osam grupa - Japan, Južna Koreja, Australija, Iran, Uzbekistan, Saudijska Arabija, Tailand i Katar, kao i preostale tri najbolje rangirane drugoplasirane selekcije - Ujedinjeni Arapski Emirati, Sirija i Irak.

U trećoj fazi kvalifikacija reprezentacije će biti raspoređene u dvije grupe od po šest timova, a plasman na Mundijal u Rusiji izboriće po dvije najbolje selekcije iz obje grupe.

Žrijeb za treću fazu kvalifikacija održaće se 12. aprila, a prve utakmice su na programu u septembru.

Bonus video: