Klasa Eriksena i povreda Jovetića srušili crnogorske snove

Danci su poveli u 16. minutu golom Kristijana Eriksena, a već u 20. je zbog povrede izašao Stevan Jovetić. Ostalo je 0:1, za kraj svih nadanja crnogorske reprezentacije o baražu za Mundijal
64 pregleda 0 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Reuters
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2017. 20:52h

Snovi crnogorske reprezentacije da će fenomalenalan kvalifikacioni ciklus krunisati plasmanom u baraž za Mundijal, srušili su se za samo četiri minuta odlučujućeg duela sa Danskom pod Goricom.

Kristijan Eriksen, zvijezda Totenhema i najbolji danski fudbaler, iskoristio je u 16. minutu neodlučnot posljednje linije našeg tima i rezantnim udarcem sa ivice šesnaesterca, lijevom nogom, pogodio bliži ugao Danijela Petkovića.

Samo četiri minuta kasnije, Crna Gora je ostala bez najboljeg fudbalera - Stevan Jovetić, igrač koji je kreirao deset crnogorskih golova u dosadašnjem toku (sedam je dao, kod tri asistirao), napustio je igru zbog povrede.

U samo četiri minuta, presudio nam je najbolji protivnički, a ostali smo bez našeg najboljeg fudbalera - dva udarca od kojih se ne bi oporavile ni jače reprezentacije.

Bilo ja jasno da bez Jovetića i suspendovanog Bećiraja (dali 11 od 18 naših golova) Tumbakovićeva četa nema dovoljno ni snage, ni kreacije u napadu da ugrozi moćni danski tim, koji je stigao u Podgoricu napunjen samopouzdanjem nakon goleada protiv Poljske i Jermenije.

Iako je bilo pokušaja u nastavku - prodori Vešovića, opasan udarac Mugoše, čak i velika šansa Đorđevića (izblokirao ga Dalsgard kada su svi vidjeli loptu u mreži), Danci su izdržali i napravili ključni korak ka baražu.

Ostala je samo teorija, i to puka teorija - da Crna Gora pobijedi Poljsku u Varšavi, a da Danska izugubi kući od Rumunije, ali sve je to naučna fantastika koju ne treba ni uzimati u obzir uoči posljednjeg kola u nedjelju...

Crna Gora je cijele kvalifikacije bila druga na tabeli, završava kao treća, do pretposljednjeg kola bila je u aktivnoj igri za plasman na Mundijal, što je, s obzirom na stanje tima prije Tumbakovićevog dolaska prije 19 mjeseci - pravi podvig u malom.

Zbog toga i fudbaleri koji su sinoć izgubili od Danske zaslužuju aplauze - za želju, za borbu, za sve što su pokazali u dosadašnjem toku kvalifikacija.

Dolazi novi, lakši ciklus, Crna Gora je mlada ekipa, u kvalifikacijama za Euro 2020. tražiće pravu šansu...

TOK MEČA:

Kraj pod Goricom! Danska je slavila sa 1:0, Crnoj Gori sada samo čudo otvara vrata baraža. Potrebno je da Danska izgubi kući od Rumunije, a da Crna Gora savlada Poljsku u Varšavi. I to da Rumuni ili "sokoli" slave sa dva gola razlike...

92. minut - Nova velika šansa za 2:0, ali Bentner šutira pored gola. Žuti karton za Stefana Savića, koji takođe neće igrati u Varšavi.

90. minut - Nova šansa za Eriksena, ali Petković odlično brani.

85. minut - Umornog Jankovića mijenja Vladimir Jovović. Aplauzi publike za mlado krilo Partizana.

79. minut - Danci su se bili povukli, ali su opet zagospodarili terenom.

78. minut - Pokušao je Janković, ali preslabo i pravo u Šmajhela.

76. minut - Damir Kojašević je ušao umjesto Stefana Mugoše.

75. minut - Velika šansa za Crnu Goru! Janković je probio sa desne strane, lopta mu je prešla preko noge i srećno krenula ka usamljenom Đorđeviću, ali ga je izblokirao Dalsgard.

72. minut - Marko Vešović dobija žuti karton. Neće igrati protiv Poljske u nedjelju, a možda to ništa neće ni značiti...

69. minut - Prva šansa za Crnu Goru. Vešović je majstoriski prošao, ali je Stefan Mugoša sa roglja šesnaesterca šutirao pored gola.

66. minut - Prvi žuti karton za naše fudbalere. Zapisan je Luka Đorđević.

64. minut - Novi dobar pokušaj Sista, Petković je odlično postavljen i boksuje looptu daleko u polje.

64. minut - Druga izmjena kod Danaca. Izlazi Kornelisu, u igri je kontroverzni Niklas Bentner, zvani Lord.

62. minut - Šutirao je Marušić, loptu je umalo skrenuo Savić, ali ne bi bilo gola, jer je štoper Atletika bio u ofsajdu.

61. minut - Napoko nešto i od Crne Gore. Vešović je šutirao sa 20 metara, lopta je od bloka završila u korneru, nakon kojeg je pokušao Stefan Savić. Novi udarac iz ugla.

56. minut - Crna Gora je konačno prenijela težište igre na polovinu protivnika, ali još nema šansi.

51. minut - Prvi žuti karton na utakmici. Zapisan je Dalsgard zbog faula nd Vešovićem.

51. minut - Sisto prijeti po lijevoj strani, ali nije našao nijednog saigrača.

50. minut - Janković je centrirao iz slobodnog udarca, ali opet loše.

48. minut - Pokušava i Kornelijus sa velike distance, ali je veoma neprecizan.

47. minut - Opasna akcija Sista i Kornelijusa, ali je srećom bio ofsajd.

Poluvrijeme pod Goricom. Danska vodi 1:0, Crna Gora je bila bez šanse. "Hrabri sokoli" moraju da pobijede da bi ostali u trci za Mundijal, ali će to biti gotovo nemoguća misija, jer je u 20. minutu iz igre izašao kapiten Stevan Jovetić zbog povrede butnog mišića lijeve noge.

45. minut - Opet pokušava Eriksen , opet lijevom nogom i to sa preko 25 metara, ali Petković brani.

43. minut - Prinudna izmjena i kod Danaca, ali mnogo manje osjetna nego ona kod Crne Gore. Umjesto lijevog beka Larsena je ušao Durmisi.

39. minut - Pokušao je Marko Janković sa 25 metara, ali i on gađa previše visoko. Nema ideje u igri Tumbakovićevog tima...

37. minut - Igrači Crne Gore se muče da donesu loptu na protivničku polovinu. Danci dominiraju i prijete da povećaju vođstvo.

31. minut - Centrirao je desni bek Dalsgard, glavom šutirao Kornelijus, ali daleko od gola.

28. minut - Pione Sisto je napravio probleme po lijevoj strani odbrane, ali su se izabranici Ljubiše Tumbakovića odbranili.

20. minut - Šok pod Goricom! Stevan Jovetić izlazi iz igre zbog povrede butnog mišića lijeve noge, Luka Đorđević je ušao umjesto njega! Kapiten Crne Gore se povrijedio na zagrijavanju i izdržao 15-ak minuta, ali više nije mogao.

19. minut - Stefan Mugoša je neočekivano ostao sam na 20-ak metara od gola Danske. ali je dozvolio gostima da ga stignu. Nije ni šutnuo, a morao je da doda loptu Stevanu Jovetiću.

16. minut - Danska vodi pod Goricom! Desni bek Dalsgard je izvukao loptu za koju su mnogi mislili da će završiti u autu, ona je došla do Kristijana Eriksena koji ju je sa 20 metara proturio kroz noge Simići u zatresao mrežu Petkovića!

14. minut - Tamnoputi Sisto šutira sa preko 25 metara, Petković bez problema hvata loptu.

12. minut - Treći korner za Crnu Goru, Jovetić je glavom spustio lopti, a Tomašević šutirao preko gola.

10. minut - Prvi šut na utakmici, ali Vešović je gađao previsoko...

7. minut - Još nema pravih šansi, ni najave da će ih biti...

2. minut - Greška Danaca, lopta se odbila do Adama Marušića, ali je samo izborio korner.

1. minut - Meč pod Goricom je počeo. Crna Gora kreće po veliku pobjedu!

Ljubiša Tumbaković i Age Hareide otvorili su karte, pred utakmicu Crna Gora - Danska.

Tumbaković je odlučio da izvede isti tim kao i protiv Rumunije, sa izuzetkom što Bećiraja, očekivano, mijenja Mugoša.

Ivanić je, dakle, dobio prednost u odnosu na Šćekića, u centralnom dijelu terena.

Crna Gora: Petković - Marušić, Savić, Simić, Tomašević - Vukčević, Ivanić - Vešović, Janković, Jovetić - Mugoša.

Hareide je ispunio obećanje, Danska će napasti u Podgorici, sa tri ofanzivna igrača, te sa Eriksenom iza njih.

Danska: Šmajhel - Dalsgard, Kjer, Bjeland, Larsen - Kvist, Dilejni - Eriksen - Poulsen, Sisto, Kornelijus.

Bonus video: