Klopov vojnik za kojeg nema mjesta među “kariokama”

Fabinjo je jedan od najzahvalnijih igrača Liverpula ove sezone, koji igrama u dresu “redsa” nije ubijedio selektora nacionalne selekcije Titea da ga povede na Kopa Ameriku
8159 pregleda 0 komentar(a)
Fabinjo je Klopov čovjek za razne zadatke, Foto: Beta/AP
Fabinjo je Klopov čovjek za razne zadatke, Foto: Beta/AP

Po završetku klupske sezone pažnja fudbalske javnosti biće usmjerena ka Brazilu. Zemlja kafe, sambe i fudbala od 14. juna do sedmog jula biće domaćin 46. izdanja Kopa Amerike, a pored zemalja sa latinoameričkog kontinenta za trofej će se boriti i selekcije Katara i Japana, koje su dobile specijalnu pozivnicu za učešće na turniru.

Uoči početka kontinentalnog šampionata, poznati su i sastavi ekipa. Uglavnom su to reprezentacije sa provjerenim, iskusnim igračima. Ipak, ima i iznenađenja, a kreator najvećeg je brazilski selektor Tite. Na spisku “karioka”, između ostalih, nema Liverpulovog igrača Fabinja.

Iza Fabinja je odlična sezona, iako na početku nije izgledalo tako. Brazilac je bio prvo pojačanje “redsa” prošle sezone (transfer Nabija Keite iz Lajpciga realizovan je godinu ranije). Stigao je krajem maja iz Monaka za 50 miliona eura.

- Fabinjo je sjajan fudbaler i sjajna osoba - prokomentarisao je menadžer Liverpula Jirgen Klop dolazak Brazilca na “Enfild“ prošle godine.

Početak u crvenom dresu bio je prilično spor. Do kraja oktobra bio je starter na samo tri meča - protiv Kardifa u 10. kolu Premijer lige, Čelsija u Liga kupu i Crvene zvezde na “Enfildu“ u Ligi šampiona. Mediji su počeli da spekulišu da je igrač nezadovoljan, spominjani su transferi u Milan i PSŽ, ali od toga nije bilo ništa. U Fabinjovu odbranu stao je i Jirgen Klop. Njemac je poznat kao stručnjak koji ima puno povjerenja u svoje igrače, polako ih uvodi u sistem, a pravi primjer su Endi Robertson i Aleks Okslejd-Čembrlen. Robertson je po dolasku na “Enfild“ takođe sporo krenuo, a zatim izrastao u vrhunskog lijevog beka, jednog od najboljih na svijetu.

Sa druge strane, Okslejd-Čembrlen se privikavao na novu sredinu, pružao dobre partije, ali ga je povreda spriječila da pruži još više.

- Fabinjo ima potreban kvalitet da bude vrhunski igrač - dobar je u odbrani i napadu, brz je, dobro igra glavom, dobro šutira, dobar je u prekidima. Ali, ovdje je drugačiji sistem nego u ekipama gdje je ranije igrao. Mi igramo drugačije i potrebno mu je vrijeme da se privikne - branio je igrača Klop.

A osim adaptacije na novi klub, Fabinjo je morao da se privikne na novu kulturu i jezik. Poznato je da Klop, radi bolje komunikacije na terenu, od igrača zahtijeva da govore engleskim jezikom. Brazilac je i na tom polju morao vrijedno da radi. Tiho, ispod radara, momak iz Kampinasa davao je sve od sebe da zadovolji svaki kriterijum, kako bi dokazao navijačima da je dostojan dresa evropskog velikana. I uspio je u tome. Važna činjenica kod Fabinja je što je on raznovrstan igrač. Iako primarno igra na poziciji zadnjeg veznog, Brazilac može da pokriva poziciju štopera i desnog beka. Karijeru u Fluminenseu je počeo kao desni bek, na desnoj strani igrao je tokom kratkotrajnog boravka u madridskom Realu, ali ga je po dolasku u Monako trener Leonardo Žardim prekomandovao na mjesto zadnjeg veznog.

Upravo je raznovrsnost pomogla igraču da češće nastupa za Liverpul - zbog problema sa povredama Klop je Brazilca koristio na više pozicija na terenu, a on mu je to vraćao dobrim partijama. U prvom meču protiv minhenskog Bajerna u osmini finala Lige šampiona pokrivao je poziciju štopera umjesto suspendovanog Van Dajka, dok je u revanšu u Minhenu ušao u igru u 13. minutu i zaigrao na sredini terena umjesto povrijeđenog Hendersona. Od tog momenta postao je neizostavan šraf Klopove mašinerije.

Sezona je polako odmicala, a Fabinjo je igrao fantastično. Kruna napornog rada je revanš polufinala Lige šampiona protiv Barselone na “Enfildu“, kada je Liverpul nadoknadio tri gola minusa i plasirao se u finale elitnog takmičenja. U mitskom meču, utakmici koju će navijači “redsa“ pamtiti i prepričavati unucima Fabinjo je odigrao vrhunski meč i dokazao da je jedan od najboljih zadnjih veznih na svijetu.

Zaustavio je Mesija i Suaresa, sigurno patrolirao ispred odbrambene četvorke, ulivajući sigurnost i napadačima da će ako pogriješe neko iza njih znati da ispravi grešku. Taj neko bio je Fabinjo. Brazilac je utakmicu završio sa 90 odsto preciznih dodavanja.

Šesta Liga šampiona za klub iz grada Bitlsa? Let it be...

Do kraja sezone ostao je još jedan meč, najbitniji.

Liverpul će 1. juna u Madridu igrati finale Lige šampiona protiv Totenhema. Drugi engleski derbi u finalu elitnog evropskog klupskog takmičenja, prvi od 2008. kada su se na moskovskoj kiši sudarili Mančester junajted i Čelsi.

U Madridu će, gotovo izvjesno, sijati sunce, barem uoči i na samom početku meča, a u ekipi “redsa” naći će se i Fabinjo.

Na kojoj god poziciji da Klop postavi 25-godišnjeg univerzalca, Brazilac će dati sve od sebe da odigra još jedan dobar meč i dokaže Titeu da je pogriješio što ga nije uvrstio na reprezentativni spisak za Kopa Ameriku.

Možda bude i čovjek odluke i donese šesti evropski trofej klubu iz grada Bitlsa. Let it be..

Bonus video: