Ko je sve ponikao u Genku: Origi, De Brujne, Kurtoa, Benteke...

Prošle sezone, Genk je bio 5. u regularnom dijelu belgijske Župile lige, a 4. nakon plej-ofa.
2 komentar(a)
Tomas Bufel, Foto: Telegraaf.nl
Tomas Bufel, Foto: Telegraaf.nl
Ažurirano: 09.07.2016. 10:45h

Genk, kao i Budućnosti, krase plavo-bijele boje. Tu, međutim, počinju i završavaju sve sličnosti, ili većina njih.

Budućnost je bila rasadnik talenata u nekadašnjoj Jugoslaviji, a Genk je to u sadašnjoj Belgiji - u ovom klubu su ponikle mnoge aktuelne zvijezde „crvenih đavola”, poput Kurtoe, De Brujnea, Bentekea, Origija, Karaska...

Genk dolazi iz istoimenog grada sa sjeveroistoka Belgije, blizu granice sa Holandijom, populacije 65 hiljada stanovika, skoro pa trostruko manje nego Podgorica.

FK Genk je prilično mlad klub, nastao je 1988, fuzijom Vateršaja i Vinterslaga. Brzo se, međutim, svrstao u sam vrh belgijskog fudbala.

Osvojio je tri titule prvaka (1999, 2002. i 2011. godine), četiri trofeja pobjednika Kupa, a dva puta je igrao grupnu fazu Lige šampiona. Posljednji put 2012, kada je doživio teške poraze od Valensije (7:0) i Čelsija (5:0).

Genk je prije dvije sezone igrao grupnu fazu Lige Evrope, završio je prvi ispred Dinama iz Kijeva, bečkog Rapida i Tuna, ali je u 1/16 finala eliminsan od Anžija.

Prošle sezone, Genk je bio 5. u regularnom dijelu belgijske Župile lige, a 4. nakon plej-ofa.

Trener je Belgijanac, Peter Maes, a najpoznatiji fudbaleri su Tomas Bufel, kapiten, nekadašnji reprezentativac Belgije i Grk Nikos Karelis, koji je presudio našoj reprezentaciji nedavno u Atini.

Doskora je dres Genka nosio napadač Igor de Kamargo, ali je otišao u Antverpen...

Ekipa igra na „Kristal areni”, kapaciteta 25 hiljada. Prosjek gledanosti je veliki, preko 15 hiljada u domaćem šampionatu.

Genk je, bez sumnje, najpoznatiji tim sa kojim se Budućnost sastala u Evropi još od Deportiva iz La Korunje 2005. I Depor ima plavo-bijele dresove...

Genk i Budućnost se sastaju u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Prva utakmica je u četvrtak na "Kristal areni", revanš je pod Goricom 21. jula.

Bonus video: