Ko su fudbaleri koji su osvojili i Ligu šampiona i Kup Libertadores?

Posljednji u nizu koji je to uradio je Rafinja, bivši desni bek Bajerna, koji je u subotu veče u čudesnom finalu Kupa Libertadores sa Flamengom bio bolji od River Plate
4850 pregleda 0 komentar(a)
Rafinja je u karijeri osvojio 20 trofeja, od čega 18 sa Bajernom, Foto: Flamengo
Rafinja je u karijeri osvojio 20 trofeja, od čega 18 sa Bajernom, Foto: Flamengo

Sedam Argentinaca i tri Brazilca čine listu od 10 fudbalera koji su do sada karijeru upotpunili osvajanjem velikih klupskih trofeja - evropske Lige šampiona i Kupa Libertadores, najelitnijeg takmičenja Južne Amerike.

Sve su to, naravno, dobro poznata imena, a posljednji u nizu koji je to uradio je Rafinja, bivši desni bek Bajerna, koji je u subotu veče u čudesnom finalu Kupa Libertadores sa Flamengom bio bolji od River Plate.

DIDA - bio je jedan od najboljih golmana na planeti prije petnaestak godina, a titulu u Kupu Libertadores je osvojio još 1997. sa Kruzeirom. Bila je to najava velike karijere - Dida je kasnije stao na gol Milana i dva puta pokorio Stari kontinent. Prvo 2003. pobjedom nad Juventusom u finalu, a onda i 2007. kada su „rosoneri” bili bolji od Liverpula u Atini.

Dida
Dida dok je nosio dres Milana(Foto: AC Milan)

KAFU - brazilska ikona, snaga Rome, potom i Milana. Dva puta je osvojio južnoamerički kontinent u dresu Sao Paula - 1992. i 1993. Kafu je prigrabio mnogo trofeja nakon toga u evropskom fudbalu, a pamtiće i pehar u Ligi šampiona sa Milanom 2007.

HUAN PABLO SORIN - ostaće upisano da je učestvovao u osvajanju Lige šampiona sa Juventusom, iako nije odigrao nijedan meč u evropskoj eliti za „staru damu”. U Torinu se zadržao samo nekoliko mjeseci i vratio se u domovinu - iste te sezone 1995/96. je sa River Platom osvojio Kup Libertadores.

ROKE ŽUNIOR - ima status legende u Palmeirasu, s kojim je 1999. bio najbolji u Kupu Libertadores, a vrhunsku karijeru je zaokružio sa Milano 2003. godine na „Old trafordu” u pomenutom finalu LŠ protiv Juventusa. Roke Žunior je u finalu bio na terenu posljednjih 25 minuta...

KARLOS TEVES - 2008. je bio je najbolji sa Mančester junajtedom na Starom kontinentu, ali nijedan trofej koji je osvojio popularni Apač ne može da se mjeri s onim iz 2003. u dresu njegove najveće ljubavi - Boke juniors.

VALTER SAMUEL - još jedan Argentinac, još jedna legenda i još jedan južnoamerički šampion sa Bokom. Slavio je 2000. u Kupu Libertadores, a onda deset godina kasnije promijenio istoriju Intera trijumfom nad Bajernom u Madridu.

Valter Samuel
Valter Samuel (Inter)(Foto: Gazzeta dello sport)

RONALDINJO - bez konkurencije najveći as na ovoj listi, ali i čovjek koji nije uradio toliko koliko se vjerovalo da može. Napravio je, ipak, dovoljno da se pamti kao jedan od najboljih, a u moru trofeja ima i Ligu šampiona sa Barsom 2006, te Kup Libertadores sa Atletiko Mineirom sedam godina kasnije.

Ronaldinjo
Ronaldinjo iz perioda kada je igrao za Gremio(Foto: Gremio)

NEJMAR - sanjao je i dosanjao trofej sa Santosom (2011), kasnije je postao i prvak Evrope sa Barselonom (2015)...

DANILO - zajedno sa Nejmarom je osvojio Kup Libertadores u Santosu, prije nego je dva puta pokorio Stari kontinent sa Real Madridom - 2016. i 2017.

RAFINJA - 10. igrač u istoriji koji ima trofeje i evropske i južnoameričke Lige šampiona. Do prije nekoliko dana je imao samo trofeje sa Bajernom (18, jedna Liga šampiona), a onda su stigla dva sa Flamengom - prvo u Kupu Libertadores, a onda i titula prvaka Brazila.

Bonus video: