Koga želite u grupi za kvalifikacije? Lakih nema, važna atrakcija

Žrijeb-groznica subotnje večeri” opet trese fudbalsku Crnu Goru, treći put od 2006. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 18:33h

“Žrijeb-groznica subotnje večeri” opet trese fudbalsku Crnu Goru, treći put od 2006. godine.

Nakon Durbana 2007. (SP u Južnoj Africi), Varšave 2010. (EP u Ukrajini i Poljskoj) kuglica sa cjeduljicom na kojoj će pisati Crna Gora zakotrljaće se još jednom, ali nikada tako visoko - čak u drugom šeširu.

Dok izabranici Zlatka Kranjčara biju veliku bitku za plasman na Evropsko prvenstvo 2012, večeras iz Rio de Žaneira, spektakularne Marine de Glorije, počeće da se prave planovi za Brazil, za Mundijal u zemlji kafe, sambe i fudbala ljeta 2014. godine.

Zahvaljujući sjajnim rezultatima u tekućem kvalifikacionom ciklusu, te 17. mjestom na rang-listi Fife, Crna Gora je dočekala da veliki broj rivala gleda s visine, a samim tim može da očekuje i povoljniji žrijeb.

GLAMUR - Ipak, makar jedna veleslila skoro da je zagarantovana u našoj grupi. Biće zanimljivo vidjeti da li će, nakon Italije u kvalifikacijama za SP i Engleske u tekućim za EP, Crna Gora ovoga puta dobiti neku treću selekciju koja diktira poredak u svjetskom fudbalu: na raspolaganju su aktuelni osvajač Mundijala Španija, trostruki svjetski prvak Njemačka, vicešampion Holandija, Portugal sa Kristijano Ronaldom, te ponovo Italija i Engleska. Ili će Crnu Goru dopasti manje atraktiva, ali na terenu možda i poželjnija selekcija - takve su Hrvatska, Norveška i Grčka. Sa Norvežanima smo igrali dva puta - u Podgorici smo ih dobili 2007 (3:1), u Oslu izgubili maja prošle godine (2:1).

KOGA IZBJEGAVAMO - Francuska, Srbija, Slovenija, Rusija. Švajcarska, Slovačka, Danska i Švedska - sve su to selekcije sa kojima Crna Gora neće moći da se sastane. Eto zbog čeka najmlađa evropska reprezentacija može da očekuje povoljniji žrijeb za kvalifikacije nego u prethodna dva.

Od spomenutih timova Crna Gora je igrala prijateljske mečeve sa Slovenijom (1:1) i Švedskom (1:2), kao i zvanični sa Švajcarskom u ovim kvalifikacijama (1:0). Sva tri u Podgorici.

SLOVENSKE ZEMLJE - U trećem šeširu se krije opasnost, kao i mogućnost da Crnoj Gori treći put zaredom dopanu Bugari, što bi bilo ravno senzaciji, ali teoretski svakako moguće.

Tu su su neke od reprezentacija koje su u prošlim ciklusima bile u drugom, neke čak i u prvom šeširu, uglavnom sve jake selekcije. Crnoj Gori bi možda najbolje pao Izrael, koji je takođe neugodan, ili možda Republika Irska, sa kojom smo dva puta odigrali po 0:0, u Dablinu bez najvećih zvijezda bili čak bliži pobjedi. Sve slovenske zemlje (Češka, Ukrajina, Bugarska) bile bi izuzetno neugodne, baš kao i Turska, zemlja koju vodi Gus Hidink i koja ima 100 puta više stanovnika nego Crna Gora, te Rumunija, koja nam je nanijela do sada najubjedljiviji poraz (4:0 u Bukureštu, 2008).

Tu su još i Belgija, te Bosna i Hercegovina, ekipa klasnih fudbalera koja je u prošlim kvalifikacijama igrala baraž.

OSTRVLJANI - Crna Gora strepi i od četvrtog šešira. Tu je recimo Poljska, još jedna slovenska zemlja sa bogatom fudbalskom istorijom, ili Albanija, koja nas je prošle godine dobila usred Podgorice (1:0). Sjeverna Irska, a posebno Škotska, bili bi atraktivni, ali i poželjni rivali, jer je Crna Gora u kratkoj istoriji pokazala da joj izuzetno leže reprezentacije sa Ostrva, pa čak i Englezi. Mađarska je bila prvi protivnik Crne Gore u istoriji (2:1), a i u Budimpešti smo bili bliži pobjedi (3:3), dok selekcije iz nekadašnjeg Sovjetskog saveza zahtijevaju naporna putovanja (Jermenija i Gruzija), ali i su i fudbalski veoma zahtjevne (Bjelorusija).

Crna Gora je teškom mukom dobila i Bjelorusiju (1:0 prijateljska) i Gruziju (2:1, prva pobjeda u kvalifikacijama), dok je u Tbilisiju odigrala 0:0.

OPASNOST - Ko bi rekao, ali i petom šeširu se kriju neugodnosti. Iz šešira u kojem se ranije nalazila Crna Gora, “sokoli” se nadaju da neće izvući Makedoniju, koja je porazila Kranjčara na debiju (2:1), ili Austriju, reprezentaciju koja nije bez pedigrea. Estonija, Letonija i Finska bili bi poželjniji od Azerbejdžana (dobili smo ih u Podgorici 2:0) i Moldavije, pa čak Velsa, koji je već dva puta pao u Podgorici, po jednom u prijateljskom i zvaničnom meču. Tu je i Kipar, kojeg Crna Gora nije dobila iz dva pokušaja u prošlim kvalifikacijama - u Podgorici je bilo 1:1, u Larnaki 2:2.

EGZOTIKA - Niz egzotičnih reprezentacija u šestom šeširu predvodi Island. Iako bi put u zemlju gejzera bio vrlo atraktivan, Islanđani i nisu fudbalski “diletantnti” poput Andore, San Marina, Farskih Ostrva, Malte, Luksemburga ili Lihtenštajna.

Tu je i Kazahstan, kojeg niko ne želi da dobije. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog leta kroz pet vremenskih zona!

Ronaldo i Ganso žrijebaju Crnu Goru

Ceremonija žrijeba mundijalskih kvalifikacija u palati Marine de Glorija u Rio de Žaneiru, počeće u 15 sati po lokalnom, odnosno 20 časova po srednjoevropskom vremenu.

Žrijeb za svaku zonu kvalifikacija obaviće po jedna bivša i aktuelna brazilska zvijezda. Tako će za afričku zonu biti zaduženi Kafu i Nejmar, za azijsku Ziko i Lukaš Leiva, za KONKAKAF zonu Bebeto i Bastos, za Okeaniju Zagalo i Pjason, a za južnoameričku i evropsku Ronaldo i Ganso.

Žrijeb evropskih kvalifikacija posljednji dolazi na red i trebalo bi da počne u 21.15 časova po našem vremenu.

Propozicije U šest šešira naći će se kuglice sa imenima 53 evropske reprezentacije, koje će biti podijeljene u osam grupa od šest i jednu grupu sa pet timova.

Nakon kvalifikacija koje će trajati od septembra 2012. do oktobra 2013. godine, na Svjetsko prvenstvo u Brazilu plasiraće se pobjednici devet grupa, te još četiri reprezentacije koje će to pravo izboriti kroz baraž.

Najgora drugoplasirana selekcije neće igrati baraž utakmice. Svjetsko prvenstvo održaće se od 12. juna do 13. jula 2014. godine u 12 brazilskih gradova.

Najteža grupa

Holandija

CRNA GORA

Turska

Poljska

Austrija

Kazahstan

Najpoželjnija

Norveška

CRNA GORA

Izrael

Sjeverna Irska

Estonija

Andora

Atraktivno

Španija

CRNA GORA

RepublikaIrska

Škotska

Vels

Island

Bonus video: