Kolumbijska veza za portugalsko finale

Ako se zna da je moskovski Spartak primio deset golova u dvomeču četvrtfinala sa Portom, onda valjda niko ne može da sumnja u klasu novog prvaka Portugala.
0 komentar(a)
liga evrope_1, Foto: REUTERS
liga evrope_1, Foto: REUTERS
Ažurirano: 28.04.2011. 22:28h

Prije sedam godina Žoze Murinjo je otišao iz Porta. I kada se mislilo da su dani slave najvećeg portugalskog kluba prošlost, “zmajevi” su se vratili na veliku scenu.

Osjetio je to Viljareal u polufinalu Lige Evrope, kojeg su izabranici Viljaša Boaša ispratili “petardom” u mreži. Ako se zna da je moskovski Spartak primio deset golova u dvomeču četvrtfinala sa Portom, onda valjda niko ne može da sumnja u klasu novog prvaka Portugala. A za razliku od ere Murinja i spoja budućih domaćih i brazilskih zvijezda, koje su nakon Kupa Uefa 2003. godine, osvojili Ligu šampiona u narednoj sezoni, Boaš je ukomponovao domaće, sa sjajnim igračima iz Kolumbije. Ekipu predvodi Kolumbijac Radamel Falkao, koji je “pokerom” u mrežu “žute podmornice” dostigao cifru od 16 golova u ovom takmičenju i pretekao sjajnog Njemca Jirgena Klinsmana koji je u sezoni '96/97. postigao pogodak manje u Kupu Uefa. Za peti gol u mreži, a drugi na utakmici pobrinuo se Falkaov zemljak Fredi Guarin, koji je asistirao kod dva gola, dok je asistenciju upisala još jedna buduća zvijezda iz te zemlje, 19-godišnji Džejms Rodrigez. I sve to, Porto je uspio da uradi u drugom poluvremenu, nakon što je prvo u potpunosti pripalo Viljarealu koji je bolju igru krunisao golom Kanjija u posljednjem minutu tog dijela.

Ko će iz drugog, portugalskog polufinala na megdan Portu? Nakon prvih 90 minuta Benfika je protiv Brage na svojem “La lušu” stekla minimalnu prednost od 2:1. Benfika je bila bolja, ali je Braga pokazala da nije slučajno došla do polufinala. Ipak, nakon brojnih promašaja sjajni Paragvajac Oskar Kardoso je evrogolom iz slobodnog udarca donio pobjedu “orlovima” u 59. minutu.

Rezultati: Porto - Viljareal 5:1 (Falkao u 49. (penal), 67, 75. i 90, Guarin u 61 - Kanji u 45). Benfika - Braga 2:1 (Žardel u 50, Kardoso u 59 - Vandinjo u 53).

Revanši su u naredni četvrtak.

Bonus video: