Kompletni „sokoli” favoriti za prvo mjesto

Crna Gora izvukla Kipar, Luksemburg i Azerbejdžan u prvoj grupi C Lige nacija. Ako osvoji prvo mjesto, preseliće se u Ligu B
6829 pregleda 5 komentar(a)
Rivali po mjeri: Stefan Mugoša i Aleksandar Boljević, Foto: Filip Roganović
Rivali po mjeri: Stefan Mugoša i Aleksandar Boljević, Foto: Filip Roganović

Kipar, Luksemburg i Azerbejdžan protivnici su crnogorske fudbalske reprezentacije u prvoj grupi C Lige nacija, odlučeno je sinoć žrijebom u konferencijskom centru „Burs van Berlage” u Amsterdamu.

Utisak je Crna Gora izvukla premiju - a “premija” je svaka grupa bez Kosova, ili bilo koje selekcije (obično iz regiona) protiv koje bi odigravanje utakmice moglo da pomjeri fudbal u krajnji politički, ili čak nacionalistički kontekst.

Nagledali smo se takvih priča, znamo svi šta se dogodilo u junu prošle godine, zato je zagarantovano da će “sokoli” u septembru, oktobru i novembru, ako ništa drugo - barem igrati fudbal.

Bez poraza protiv rivala u Ligi nacija, ali treba pobijediti Kipar

Osvajanje prvog mjesta u grupi sa Kiprom, Luksemburgom i Azerbejdžanom donijelo bi “sokolima” selidbu u viši rang, Ligu B, za naredno izdanje najmlađeg reprezentativnog takmičenja Uefe (jesen 2022) i prelazak u rang u kojem se sada nalaze Rusija, Poljska, Srbija, Irska, Turska, Vels, Austrija...

Ne treba isključiti, niti bježati od takve mogućnosti, jer je Crna Gora samim samim postavljanjem u red nosilaca Lige C svrstana u jednog od favorita. A ako još na jesen bude kompletna, kao što je, recimo, kompletna ovih dana, onda sigurno u ovoj konkurenciji može da osvoji prvo mjesto u grupi. I da se nada teoretskoj mogućnosti da će joj to donijeti baraž za Mundijal (samo dvije selekcije iz Lige nacija koje se ne kvalifikiju preko regularnih kvalifikacija idu u plej-of za SP 2022).

fscg
Rivali po mjeri: Crnogorski fudbaleri(Foto: Filip Roganović)

Crna Gora je tri puta igrala protiv Kipra, sva tri puta neriješeno - oba puta u prvim kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi 2010. (2:2 u Larnaki, 1:1 u Podgorici), dok je prije dvije godine u Nikoziji u prijateljskom meču bilo 0:0. Pozitivan skor naša selekcija ima protiv Azerbejdžana i Luksemburga, koje je dobila u jedinim prijateljskim mečevima do sada - Azerbejdžanci su pali pod Goricom novembra 2010. (2:0), a Luksemburžani na njihovom terenu (4:1) novembra 2013.

3 remija imaju Crna Gora i Kipar, u tri dosadašnja međusobna duela (dva kvalifikaciona i jedan prijateljski), sa tri različita rezultata, na tri različite lokacije - u Larnaki je bilo 2:2, u Podgorici 1:1, u Nikoziji 0:0

Dakle, Crna Gora nema poraz u pet mečeva sa tri rivala u Ligi nacija, s tim što tek treba da prvi put pobijedi Kipar, u četvrtom i petom međusobnom duelu. Čini se da Hadžibegićev tim dobio dobru grupu, jer je Kipar, na primjer, poželjniji rival od Kosova ili Sjevene Makedonije iz drugog, Luksemburg od Slovenije iz trećeg šešira...

Luksemburg više nije topovsko meso, Azerbejdžan šokirao i Hrvatsku

Svi protivnici slabije su rangirani na rang-listi Fife od Crne Gore, koja je 64. Kipar je na 95. mjestu, a nedavne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo završio je na 4. mjestu grupe I iza Belgije, Rusije i Škotske, a ispred Kazahstana i San Marina. Kiprani su upisali tri pobjede (obje protiv San Marina, jednu protiv Kazahstana), a poraženi su od svih favorita grupe. Sa klupe ih predvodi Belgijanac Johan Valem, nekadašnji fudbaler Parme, Udinezea, Torina...

Luksemburg, sa kojim će Crna Gora 30. marta odmjeriti snage u prijateljskom meču pod Goricom, nalazi se na 98. mjestu liste Fife i može da bude jako neugodan. U pitanju je selekcija koja je značajno napredovala posljednjih godina, sa igračima koji igraju u Njemačkoj, Belgiji, Rusiji, Ukrajini ili Poljskoj, pa je već davno prošlo vrijeme kada je ovaj tim bio topovsko meso za favorite.

4:1 pobijedila je Crna Gora Luksemburg 17. novembra 2013. u gostima, u prijateljskom meču. Golove su postigli Marko Baša iz penala, Elsad Zverotić, Miroje Jovanović i Marko Ćetković. Dva tima opet će se sastati u prijateljskom meču pod Goricom 30. marta

Govore to i nedavni rezultati Luksemburga - recimo, pobjeda protiv Litvanije (2:1), tijesni porazi od Ukrajine kod kuće (2:1) ili Srbije u gostima (3:2) u kvalifikacijama za EP, ili pobjede protiv Malte i Gruzija u Ligi nacija. Uostalom, najbolji klub iz Luksemburga, Dudelanž, igrao je prošle sezone grupnu fazu Lige Evrope.

Konačno, Azerbejdžan (114. na listi) je možda i najteži rival iz posljednjeg šešira, iako geografski bliži od dalekog Kazahstana. Osjetili su to svjetski vicešampioni Hrvati, koji su samo prije pet mjeseci prosuli dva boda u Bakuu (1:1). Bio je to, međutim, jedini dobar rezultat u kvalifikacijama za selekciju koja je u rezultatskom padu i koja traži selektora, nakon što je probala sa dvojicom Hrvata, Robertom Prosinečkim i Nikolom Jurčevićem.

Hadžibegić: Dobra grupa, želimo 1. mjesto, ali smo oprezni i ne prijetimo

Selektor Crne Gore Faruk Hadžibegić nije krio - zadovoljan je žrijebom za Ligu nacija u kojoj će se njegova selekcija sastati sa Kiprom, Luksemburgom i Azerbejdžanom.

- Kako sam se pribojavao i kako je moglo da bude - zadovoljan sam rivalima koje smo dobili. Mada, zbog igara u posljednje vrijeme i kakve smo rezultate bilježili, moramo da budemo oprezni. Grupa je prihvatljiva, ali moramo je i shvatiti ozbiljno - rekao je Hadžibegić.

2:0 pobijedila je Crna Gora Azerbejdžan 17. novembra 2010, u prijateljskom meču pod Goricom, jedinom dosadašnjem duelu dva tima. Golove su postigli Luka Pejović i Fatos Bećiraj

- Moramo da budemo ambiciozni, želimo prvo mjesto, a žele ga i druge ekipe, u to sam siguran. Nadam se da ćemo prijateljske utakmice koje nas očekuju iskoristiti na pravi način, da ćemo stvoriti pozitivnu i pobjedničku atmosferu i da ćemo kasniti napasti Ligu nacija na pravi način. Ali, respekt mora da postoji - istakao je Hadžibegić.

Bonus video: