Konačno pobjeda, ali nade skoro da nema

Crna Gora golovima Bećiraja i Jovetića savladala Lihtenštajn i zabilježila prvi trijumf od septembra prošle godine, ali je nakon pobjede Rusije nad Švedskom u još težoj poziciji nego što je bila dan pred meč
0 komentar(a)
Bećiraj, Foto: Filip Roganović
Bećiraj, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 05.09.2015. 20:47h

Trebalo je da u Podgoricu dođe Lihtenštajn, pa da Crna Gora zabilježi prvu pobjedu nakon tačno 12 mjeseci. Preciznije - 362 dana, koliko je prošlo od trijumfa nad Moldavijom, 8. septembra prošle godine.

Najduža negativna serija u osmogodišnoj istoriji crnogorskog fudbalskog tima prekinuta je trijumfom nad autsajderom, poslije nervozne, a na kraju ipak rutinske predstave tima Branka Brnovića.

Pred sablasno praznim tribinama stadiona pod Goricom, u nastavku i po pravom ljetnjem pljusku, presudili su Bećiraj u 38. i Jovetić u 56. minutu.

Na mizeran učinak u prvom dijelu kvalifikacija napokon su dopisani - bodovi, koji u krajnjem zbiru najvjerovatnije neće značiti puno. Jer, pobjeda Rusije nad Švedskom u Moskvi otežala je ionako težak (i nerealan) zadatak crnogorskog tima do kraja kvalifikacija.

Postoji, naime, varijanta da ni sve tri pobjede do kraja ne budu dovoljne za plasman u baraž. Crna Gora će sigurno biti treća ako dobije Moldaviju, Lihtenštajn i Rusiju u Sankt Peterburgu sa četiri gola razlike. Zvuči kao naučna fantastika, no “sokoli” moraju da pobijede u Kišinjevu u utorak veče da bi uopšte ušli u domen kalkulacija...

Crna Gora je visoko napala Lihtenštajn - željna bodova, željna revanša za 0:0 u Vaducu, a protivnik se branio sa svih 10 fudbalera u polju.

Ali, umjesto ranog gola, umalo rani šok - napadač gostiju Frik je već u 20. sekundi pobjegao našoj odbrani, a Poleksić ga srušio. Možda je bio penal, a da je bio penal - bio bi i crveni karton. Neizvjesnost je prekinuo ne glavni, već pomoćni sudija, koji je signalizirao ofsajd, iako je pozicija bila čista...

Jovetić je u 9. minutu opalio ljevicom sa 20 metara, tik pored stative, a Vučinić dva minuta kasnije bio prekratak da glavom u mrežu skrene centaršut Savića.

Brnović je prije meča naredio gol do poluvremena, ali kako nije išlo - nervoza je rasla. Posebno kada su gosti, sredinom prvog dijela, počeli da vežu dodavanja, a čestim izležavanjima i dodatno sjeckaju igru.

Nije išlo ni iz prekida (Baša u 28. minutu), a za gol nije bila dovoljna ni prva velika šansa - šut Vučinića u 28. minutu nakon povratne lopte Savića odbranio je golman Jele.

Muke je, napokon, prekinuo Fatos Bećiraj, koji je sedam minuta prije kraja prvog dijela pospremio loptu u mrežu na povratan pas Jovetića.

Čak tri šanse Vučinića u samo četiri minuta nakon gola - u svakoj je kapiten nonšalantno reagovao - pokazale su, u stvari, kolika je razlika i kako se ređaju prilike kada se ekipa opusti, kada nestane nervoza...

Majstorija Stevana Jovetića, koji je u 56. minutu nastavio golgetersku seriju iz Intera, bila je dovoljna za rasterećeni nastavak i komotnih pola sata. Brnović je iskoristio prednost od 2:0 da Vučinića i Jovetića malo poštedi pred Kišinjev.

Iako su po jakoj kiši svi jedva čekali kraj, Damjanović je u nadoknadi promašio čist zicer za 3:0.

Iz Lihtenštajna se ne može izvući pravi sud, naročito ne iz meča koji je u punom intenzitetu trajao samo sat vremena, a iz kojeg se tražio jedino goli rezultat.

Isto tako, međutim, nije teško zaključiti da će Crnoj Gori u Kišinjevu trebati mnogo, mnogo bolja igra za pobjedu i matematički ostanak u trku za plasman u baraž na EP.

Marušić rasjekao arkadu, Mandić gledao utakmicu s tribina

Najnovije pojačanje crnogorske reprezentacije Staniša Mandić utakmicu je gledao s tribina, u društvu suspendovanog Marka Simića. Iako se juče na sajtu Uefe pojavilo njegovo ime među prijavljenim fudbalerima za duel sa Lihtenštajnom, 20-godišnji Novljanin moraće još da sačeka dok Fifina administacija ne odobri njegov nastup.

Dolje, na terenu, nezgodu je doživio Adam Marušić, sredinom drugog poluvremena - vezista Kortrajka rasjekao je arkadu u duelu sa protivničkim fudbalerom, zbog čega je morao da bude zamijenjen.

Tok utakmice:

90. minut: Damjanović nije uspio da savlada golmana sa nekoliko metara, nakon sjajne akcije i dodavanja Mugoše, igra s ejoš tri minuta nadoknade

Bez većih uzbuđenja protiče završnica, možda bi bilo drugačije da je Mugoša dao bolji pas prema Damjanoviću

73. minut, Bećiraj je odlično šutirao glavom, ali je bek Rehštajner odbranio sa gol linije

68. minut, Brnović je obavio sve izmjene, sada dvostruku - umjesto Marušića u igri je Zverotić, a Jovetića je zamijenio Mugoša

59. minut, prva izmjena u našoj ekipi, Damjanović je zamijenio Vučinića

2:0 56. minut, Jovetić je sjajno pogodio suprotni ugao sa vrha šesnaesterca isosa sa lijeve strane. Bećiraj mu je odlično dao povratnu loptu

Bez pravih šansi u nastavku, crnogorska selekcija i dalje kontroliše loptu i pokušava, ali Lihtenštajn se dobro brani

"Hrabri sokoli" su dominirali u prvom poluvremenu sa devet šuteva, četiri u okvir gola, dok rival nije šutnuo na naš gol. Imali su naši igrači čak 36 opasnih napada...

Crna Gora vodi na poluvremenu, bunker Lihtenštajna nije izdržao u 38. minutu, a potom je Vučinić imao kolosalnu šansu

45+2 minut, Bećiraj je loše šutirao sa devet metara iskosa sa desne strane, poluvrijeme je 1:0.

42. minut, Vučinić je dva puta ostao zaboravljen iza odbrane, prvi put je loše prihvatio loptu, a drugi put je izgubio duel oči u oči sa golmanom Jehleom, ostaje 1:0

1:0 38. minut, Bećiraj je pogodio nakon sjajnog prodora i asistencije Jovetića

28. minut, Vučinić je šutirao neometan sa visine penala, ali je golman Lihtenštajna sjajno odbranio zicer našem kapitenu

23. minut, Ni Baša, kao ni dva puta Vučinić, nije dobro zahvatio loptu glavom. Ovog puta nakon slobodnog udarca Boljevića, loptu je tek okrznuo naš štoper.

Mirko Vučinić je prvu šansu za "hrabre sokole" propustio u 11. minutu, pošto je slabo zahvatio loptu glavom sa osam metara.

Četa Branka Brnovića juri prvu pobjedu u nekom meču - kvalifikacionom, prijateljskom - nakon ravno godinu.

Trijumfom Rusije nad Švedskom u Moskvi prostor za iznenađenje do kraja kvalifikacija dodatno je sužen, no svejedno, Vučinić i društvo pokušaće da dopišu tri boda na izuzetno loš učinak u dosadašnjem dijelu kvalifikacija.

Sastavi:

Crna Gora: Poleksić, Baša, Tomašević, Savić, Volkov, Vukčević, Boljević, Bećiraj, Marušić, Jovetić, Vučinić.

Rezerve: Mijatović, Petković, Balić, Damjanović, Esteban Saveljić, Kašćelan, Zverotić, Mugoša, Božović, Janković..

Lihtenštajn; Jehle, Frik, Kaufman, Jildiz, Rehštajner, Polverino, Kristen, Bučel, Vizer, Burgmajer, Hasler.

Rezerve: Bicer, Sele, Kiber, Gubser, Salanovic, Volfinger, Heeb. Trener: Rene Paurič.

Bonus video: