Amerikanci objavili izvještaj: Putin priznao da je "ruski oligarh" podmitio Blatera prilikom dodjele Mundijala Rusiji?

Rusija je u trci za domaćina Mundijala pobijedila ispred Engleske, i zajedničkih kandidatura Holandije i Belgije, odnosno Potugala i Španije
4334 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.12.2019. 12:31h

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da je bivši predsjednik Fife, Sep Blater podmićen prilikom dodjele domaćinstva Mundijala Rusiji 2018. godine, piše Sky.

Blatera je navodno podmitio "ruski oligarh" čije ime nije saopšteno.

Amerikanci su navode o potencijalnoj korupciji objavili u izvještaju na 430 strana. Izvještaj je dio istrage koju je FBI sproveo u vezi sa izborima za predsjednika 2016. u SAD. U izvještaju se spominje i bivši birtanski obavještajac Kristfer Stil, koji je tvrdio da je "ruski oligarh" umješan u ove radnje.

"U junu 2011. Stil je podnio izvještaj u kojem je sažeo navodni razgovor tadašnjeg ruskog predsjednika, Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina u kojem je Putin priznao da je neimenovani ruski oligarh mitom kupio Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Nakon toga, 2012. godine, Stil je FBI upoznao s dvojicom britanskih operativaca koji su imali informacije o podmićivanju. Nakon razgovora uspjeli su da dođu do člana organizacije bliske Putinu i Kremlju koji je potvrdio kako je Svjetsko prvenstvo bilo kupljeno", zaključuje se u jednom dijelu izvještaja.

Rusija je u trci za domaćina Mundijala pobijedila ispred Engleske, i zajedničkih kandidatura Holandije i Belgije, odnosno Potugala i Španije.

Predsjednik Organizacionog odbora Mundijala u Rusiji prošle godine, Aleksej Sorokin kazao je da ta zemlja nije učinila ništa pogrešno prilikom kandidature za planetarnu smotru.

Navodi u mitu i korupciji pratili su dodjelu domaćinstava Mundijala 2018. godine Rusiji, kao i Kataru 2022. četiri godine kasnije.

Blater je 2015. suspendovan na osam godina zbog „nelojalne isplate“ od dva miliona švajcarskih franaka, koliko je bivšem predsjedniku Uefe Mišelu Platiniju isplaćeno 2011. godine za "konsultantske usluge". I Platini od 2015. služi istu kaznu.

Sve ovo događa se dan nakon što je Rusija dobila kaznu kojom joj je zabranjen nastup na svim velikim takmičenjima zbog skandala s dopingom.

Bonus video: