Kovačević vodi ka evropskoj eliti

"Iz ove generacije čak 10-ak igrača nastupa u inostranim klubovima. To je velika prednost, jer fudbaleri u inostranstvu imaju bolje uslove za rad, kao i jače utakmice", kaže Kovačević.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 21:16h

Prvo mjesto na međunarodnom turniru “Nereo Roko” lansiralo je crnogorske kadete - izabranici Save Kovačevića su protekle sedmice promovisali sebe u heroje u domaćoj fudbalskoj javnosti. Trijumf u subotnjem finalnom okršaju protiv Hrvatske (1:0) samo je potvrdio da je generacija igrača koji su rođeni 1995. godine spremna za velika djela.

A da se u fudbalu ništa ne događa slučajno, svjedoči i to što je ista generacija prije dvije godine osvojila takođe prvo mjesto na turniru u Švajcarskoj, dok je lani igrala u polufinalu turnira Olimpijskih nada u Singapuru.

"Podatak da su iza nas ostale selekcije Hrvatske, Italije, Slovenije, Rusije, Izraela i Austrije potvrđuje kakav rezultat smo napravili. Imamo ekstra talentovanu i što je najbitnije - inteligentnu grupu igrača. Rijetkost je zaista da fudbaleri u ovom uzrastu na najbolji način prihvate svaku ideju trenera. Iz ove generacije čak 10-ak igrača nastupa u inostranim klubovima. To je velika prednost, jer fudbaleri u inostranstvu imaju bolje uslove za rad, kao i jače utakmice i turnire", kaže Kovačević.

Selektor kadetske reprezentacije preuzeo je sadašnju generaciju prije nešto više od dvije godine. Iako je odmah stigao rezultat na jakim međunarodnim turnirima, pravi test je u oktobru kada se igra prva runda kvalifikacija za plasman na Prvenstvo Evrope. Na jesen će u glavnom gradu Crne Gore gostovati Španija, Poljska i Malta.

Kovačević i njegovi saradnici - Boris Ljutica i Nebojša Asanović posvetiće se još većem izazovu. Logično je da sada i domaća javnost očekuje puno od naših kadeta.

"U početku smo imali motorička i psihološka testiranja, pokušali smo da greške svedemo na minimum. Prethodni turnir je bio mnogo jak, jači nego što će biti većina kvalifikacionih grupa. Imali smo peh što su nam na žrijebu došle Španija i Poljska, ali možemo ravnopravno da se nosimo i sa njima", dodao je Kovačević.

Selektor, međutim, smatra da treba puno toga da se poklopi kako bi se ostvario uspješan rezultat u kvalifikacijama.

- Hendikep je što se sav rad ogleda kroz šest dana u kvalifikacijama. Puno faktora utiče na sve - zavisi i ko može da se odazove pozivu. Pod uslovom da budemo mogli da računamo na sve igrače i naravno ukoliko svi budu zdravi - onda mogu da garantujem da ćemo ostvariti željeni rezultat - kaže selektor.

Prethodni uspjesi sa kadetskom reprezentacijom dobra su preporuka i mladom stručnjaku, koji je ranije sa dosta uspjeha predvodio i bjelopoljsko Jedinstvo (ekipa je pod njegovim vođstvom igrala i u nekadašnjoj zajedničkoj ligi Srbije i Crne Gore).

- Sigurno da je sve to velika satisfakcija za mene, nisam imao kiksa u dosadašnjem radu. Četiri i po godine sam u Fudbalskom savezu Crne Gore, gdje imamo sjajne uslove za rad. Mislim da i naši rezultati protiv Hrvatske, koju predvodi čuveni Ivan Gudelj, svjedoče da smo napravili puno. Sadašnja generacija je, baš kao i ona prethodna (igrači rođeni 1994. godine) dva puta igrala sa “kockastima” i ostvarila identičan učinak - jednom je slavila sa 1:0, dok je jedan meč završen bez golova - zaključio je Kovačević.

D. P.

Svi dobili šansu da se pokažu Na posljednjem turniru u osvajanju prvog mjesta učestvovalo je 18 igrača. To su, golmani: Marko Kordić (Vojvodina) i Miloš Dragović (Budućnost). Odbrana: Stefan Kaluđerović (Budućnost), Igor Marković (Lovćen), Danilo Šarkić (Brisel), Jovan Baošić (Jedinstvo), Ivan Prančić (OFK Beograd), Jovan Bošković (Lovćen). Sredina: Nikola Jovanović (Budućnost), Jovan Čađenović (Partizan), Nebojša Kosović (Vojvodina), Marko Janković (Partizan), Stefan Nedović (Jedinstvo), Idriz Toskić (Bari). Napad: Koča Krstović (Empoli), Aleksandar Boljević (Zeta), Žarko Grbović (Čelik), Lazar Lalošević (Mornar). - Svi su dobili šansu, kada smo u grupnoj fazi igrali sa Hrvatskom fudbaleri koji su prethodno imali manju minutažu, odigrali su po 40-50 minuta. Svrha turnira jeste u tome da provjerim sve igrače, a ukoliko je i bilo nekih dilema, sada ih nema. Imamo još četiri-pet igrača koji nisu bili sa nama, a na koje takođe računamo. I oni će ponovo dobiti šansu - kazao je Kovačević.

Bonus video: