Kralj sa penala krunisan 11. put

11 komentar(a)
Real Madrid, Foto: Reuters
Real Madrid, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2016. 22:50h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Milano - Kralj je opet krunisan! Čak 11. put! Lisabon je postao Milano, „merengesi“ su od prije dvije godine dopustili sebi luksuz da prime nekoliko teških udaraca, ali ipak su u subotu veče oni stigli da drugi put u samo tri godine nokautiraju gradskog rivala Atletika. I to na kakav način - za protivnika još teži, još bolniji, za igrača koji je ponikao u njihovim redovima tragičan.

Real Madrid je ponovo prvak Evrope nakon što je trijumfovao poslije jedanaesteraca (u regularnom toku bilo je 1:1), a odlučujući penal promašio je Huanfran, pogodivši u četvrtoj seriji stativu. Svih pet izvođača Reala postiglo je golove, posljednji Kristijano Ronaldo, ponovo ponajgori igrač „merengesa“ u duelu sa „komšijama“.

Pobjednički pehar podigao je kapiten Serhio Ramos, strijelac vodećeg gola za Real, koji je proglašen za najboljeg aktera susreta.

Atletiko će morati da čeka neku novu priliku, baš kao što je prije dvije godine najavio upravo Huanfran nakon finala u Lisabonu. Ovog puta niko ne sumnja da će je četa Dijega Simeonea uskoro opet dočekati.

Za razliku od Lisabonskog, međutim, Ramos i drugovi ovog puta imali su ogromnu pomoć, jer je njegov gol u 15. minutu postignut iz čistog ofsajda. Kros je centrirao, Ronaldo prebacio loptu, a Ramos ostao iza odbrane Atletika i ponovo postao koban za velikog rivala, s obzirom na to da je bio strijelac i izjednačujućeg gola u prije dvije, kojim je Real izborio produžetak.

I prije i poslije toga Real je imao po jednu sjajnu priliku u prvom poluvremenu, Oblak branio gotovo nemoguće, a Stefan Savić stigao da koliko-toliko zakrpi rupe u odbrani svog tima. Na drugoj strani Kros i Modrić bili su hirurški precizni u dodavanjima, Benzema vrlo raspoložen u napadu, a Kazemiro predstavljao bedem ispred posljednje linije. Atletiko je pri kraju poluvremena uspostavio kontrolu, ali dva šuta Huanfrana i Kokea otišli su ko zna gdje...

A onda već u prvom minutu drugog poluvremena - šansa utakmice za Atletiko i najava da im se penali u Milanu neće posrećiti. Fernando Tores je izborio jedanaesterac, a Antoan Grizman sa 11 metara pogodio prečku!

Nastavio je Atletiko da napada, u 54. minutu Savić je imao priliku, u 58. Koke, a u 59. Tores. A onda je uslijedila serija prilika Reala - Benzema je u 70. minutu izašao oči u oči sa Oblakom, a Slovenac fenomenalno odbranio, potom je u 78. u prilici bio Ronaldo, da bi minut kasnije Savić, vjerovatno najbolji igrač Atletika u finalu, izbacio loptu sa gol linije...

Uslijedila je kazna za promašaje Reala. Gabi je dodao loptu Huanfranu na krilu, ovaj poslao sjajnu paralelu na peterac, a Karasko kao metak uletio i zatresao mrežu. Meč je otišao u produžetke, a možda i ne bi da je Karasko bio manje sebičan u posljednjim sekundama i da je proigrao Grizmana i Toresa koji bi vjerovatno izašli sami na golmana, umjesto što je dozvolio Ramosu da ga krvnički faulira i dobije žuti karton.

U produžecima su se igrači više žalili na povrede nego što su se trudili da postignu gol, ali je Real ipak bio puno opasniji. Atletiko je svoju šansu ispustio u regularnom toku...

Strijelci sa bijele tačke za Real bili su Lukas Vaskez, Marselo, Bejl, Ramos i Ronaldo, za Atletiko su sigurni bili Grizman, Gabi i Saul.

Bonus video: