Kraljevski ples ugušio šampiona

Projekat Pepa Gvardiole je sinoć dotakao dno, ovakav šamar u Ligi šampiona ne može da pokrije ni dupla kruna u Njemačkoj
3 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2014. 22:39h

Kruna je predata, šampion je eliminisan i razbijen - Real je ponizio Bajern u Minhenu (4:0), pa je Evropa sinoć upoznala prvog finalistu Lige šampiona.

Nakon onoga što je u dva meča Real uradio Bajernu, čini se da je tim Karla Anćelotija postao i favorit da osvoji titulu, ukupno 10. u istoriji, ali i prvu od 2002. godine i onog čudesnog "vinera" Zinedina Zidana u finalu sa Bajerom iz Leverkuzena.

Projekat Pepa Gvardiole je sinoć dotakao dno na "Alijanc areni", ovakav šamar u Ligi šampiona ne može da pokrije ni dupla kruna u Njemačkoj (prvenstvo je već osvojeno, Bajern igra u finalu Kupa sa Borusijom).

Vjerovatno će i reakcija čelnika bavarskog giganta, pogotovo Franca Bekenbauera, biti oštra, jer posljednjih mjeseci nije krio da mu se ne sviđa kako igra Gvardiolin Bajern.

Ali, suština je da se Bajern nije mnogo pitao, a to su zasluge Reala i Anćelotija, trenera koji u oba meča (izuzetak je jedino start prve utakmice) nije pao pod pritiskom Bajernove želje da drži loptu - prepustio je loptu protivniku, a onda ga maltretirao.

Bio je strpljiv i taktički nepogrešiv, a rezultat na kraju krajeva govori sve - Real igra u finalu, bori se za trofej zbog kojeg je Florentino Peres i doveo Karleta.

"Sve je lako kada imate ekipu koja vas prati. Odigrali smo perfektnu utakmicu. U pripremi mi je pomoglo to što sam znao kako se pobjeđuje u Minhenu, ali igrači su ti koji su odradili ovaj posao. Deseta titula? Imamo ogroman motiv i želju da je donesemo u Madrid", rekao je Anćeloti.

Ramosova osveta usred Minhena

Već na startu sinoćnje utakmice je bilo u vazduhu da Bajern nije moćan da preokrene stvari, Real je mučio nesigurnu odbranu protivnika i sa dva gola Serhija Ramosa u 16. i 20. minutu nakon prekida završio posao.

Kapiten Reala je dočekao osvetu, koju je spremao dvije godine, još od onog polufinala istih timova kada je na "Santjago Bernabeuu" promašio penal šutirajući visoko iznad gola.

Tada je i trpio šale od strane igrača njemačkog tima, a sinoć im je definitivno sve vratio...

Kod 2:0 Real je radio od Bajerna šta je htio, Garet Bejl, Karim Benzema, Anhel di Marija i Kristijano Ronaldo su probijali sa svih strana i u jednom od kontranapada (u završnici je bilo četiri igrača Reala, dva domaćina) CR7 je iskoristio asistenciju Velšanina i postigao 15. gol u Ligi šampiona ove sezone, što do tada u istoriji nije uradio niko.

Istorija prija i Anćelotiju, opet je pokazao da zna kako se pobjeđuje Bajern, jer ni u šestom duelu u karijeri protiv Bavaraca nije izgubio.

I, možda je ovim trijumfom dao odgovor na pitanje da li je „tiki-taka” obesmišljena igra...

"Uzbuđen sam što ću igrati u prvom finalu u karijeri. Nije mala stvar pobijediti šampiona dva puta u nekoliko dana, a mi smo to uradili na čudesan način", kazao je Ramos.

Gvardiola: I ovo se dešava u fudbalu

Koliko je Gvardiola bio ponižen vidjelo se i na startu drugog poluvremena kada je izveo Marija Mandžukića i šansu dao zadnjem veznom Haviju Martinesu.

Time je jasno stavio do znanja da se jedino plaši da ne primi još koji gol.

"U prvom poluvremenu nismo igrali dobro, u odbrani nismo postojali. Na ovom nivou takmičenja te greške se skupo plaćaju. Poraženi smo zasluženo, ali smo velika ekipa. Podići ćemo se", poručio je Katalonac.

On na kraju, ipak, nije izbjegao najteži poraz u trenerskoj karijeru, jer je Ronaldo u 89. minutu iz slobodnog udarca postavio konačnih 4:0, i to 16. pogotkom u sezoni.

Ronaldo je ujedno postao i drugi najbolji strijelac Reala u istoriji ovog takmičenja - sada je na brojci od 51 pogotka, dva više od Alfreda di Stefana, a 15 manje od Raula Gonsalesa.

"I kada izgubite morate da budete šampioni u ponašanju. Moramo da čestitamo Realu, eliminisani smo zasluženo od velike ekipe", istakao je sportski direktor Bajerna Matijas Zamer.

Roben je imao interesanto viđenje:

"Bolje ovako, nego da smo eliminisani pobjedom od 2:1. Teško nam je, ali Real je bio bolji".

"Real je igrao kraljevski", napisao je i njemački "Kiker", dok je "Bild" konstatovao da je Real ponizio Gvardiolu.

Real u finalu neće imati Ćabija Alonsa koji je kod 3:0 bespotrebno dobio žuti karton koji ga je automatski "izbrisao" iz protokola za 24. maj i okršaj za trofej na "Lušu" u Lisabonu.

Galerija

Bonus video: