Kranjotijeva imperija

Velike fudbalske ekipe - priča o generaciji Lacija na prelazu iz 20. u 21. vijek
5808 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa Lacija usezoni 1999/2000, Foto: Twitter
Ekipa Lacija usezoni 1999/2000, Foto: Twitter
Ažurirano: 01.04.2020. 08:53h

Bile su to godine kada je Serija A bila na vrhuncu. Devedesetih se najbolji fudbal igrao na Apeninima, a hit Rafaele Kare, “A Far L’amore Comincia Tu” nešto prije 15 časova svake nedjelje najavljivao je spektakularne mečeve.

Juventus, Milan, Inter, Roma, Fiorenitna, Parma, Lacio... Sedam sestara italijanskog fudbala, sedam velikih timova, sedam bogatih vlasnika, sedam posebnih priča.

Ovo je priča o jednom od njih - Laciju, putu ka čuvenom Skudetu 2000. godine.

Bankar i vlasnik kompanije “Ćirio”, Serđo Kranjoti 1992. došao je na čelo kluba. “Nebeskoplave“ krvi, rođeni Rimljanin nije žalio novac da ekipu dovede na vrh. Odmah je uzdrmao tržište - sa njim su u glavni grad Italije tog ljeta stigli Đuzepe Sinjori, Đuzepe Favali, Aron Vinter i Pol Gaskojn. Bepe Sinjori će do odlaska iz Rima biti najbolji igrač ekipe. Tri puta sezonu u Kalću završavao je na vrhu liste strijelaca. Samo on, Đuzepe Meaca i Luiđi Riva. Niko više u istoriji. Sinjori i Kaziragi - strašan tandem. Bepe je napustio klub na zimu 1997. poslije svađe sa Svenom Goranom Eriksonom.

Erikson je u Lacio došao na ljeto ‘97. godine. Bio je prvi dio šampionske slagalice. Sa njim je iz Sampdorije stigao Roberto Manćini, a dres Rimljana u tom prelaznom roku obukli su Vladimir Jugović, Matijas Almeida, Đuzepe Pankaro i Alen Bokšić. Godinu ranije došao je Pavel Nedved. Prije njega Luka Markeđani i Paolo Negro. Alesandro Nesta bio je produkt omladinskog pogona. Trofeji su bili obaveza, ali na terenu su stvari išle teže. U prvoj Eriksonovoj sezoni ekipa je osvojila Kup. Nedovoljno da zadovolji Kranjotijeve apetite.

Na ljeto ’98 bogati gazda se otvorio. Bila je to spektakularna kupovina, a novajlije su obećavale nešto veliko - Kristijan Vijeri, Siniša Mihajlović, Dejan Stanković, Marselo Salas, Fernando Kouto, Seržo Konseisao i Ivan de la Penja.

Sa takvim igračim kadrom došli su i trofeji - 1999. rimski klub je osvojio Kup Italije i Kup pobjednika kupova. Ostaće zapisano da je Lacio nakon trijumfa nad Majorkom (2:1) postao posljednji osvajač tog evropskog takmičenja.

U Seriji A “nebeskoplavi” su do posljednjeg kola bili u igri za trofej, ali je Skudeto osvojio Milan. U posljednjih 90 minuta bilo je neophodno da Lacio bude bolji od Parme, a da Peruđa na svom terenu ostane neporažena protiv “rosonera”. Iznenađenja nije bilo, Milan je slavio u Umbriji i titulom proslavio vijek postojanja.

Godinu kasnije ponovo će Peruđa odlučivati o sudbini Lacija.

Kao i uvijek u Kranjotijevoj eri, prije početka istorijske sezone 1999/2000 osvježen je igrački kadar. Vijeri nije imao običaj da duže od godinu dana ostane u klubu. Napustio je Lacio i otišao u Inter. Rimljani su u zamjenu za Italijana od “neoazura“ dobili novac i Ćola Simeonea. Argentinska kolonija pojačana je Veronom i Sensinijem, a doveden je i Simone Inzagi, dok je - tokom sezone - u januarskom prelazom roku stigao stari dobri Fabricio Ravaneli.

Sezona je počela dobro. U evropskom Superkupu, golom Salasa, Lacio je bio bolji od Mančester junajteda i osvojio trofej, a riječi menadžera “crvenih đavola“, Aleksa Fergusona da “nebeskoplavi“ mogu konačno do Skudeta, imale su posebnu težinu.

U Seriji A u uvodna četiri kola Lacio je zabilježio tri pobjede i remi, a onda je na red došao čuveni meč sa Milanom na “Olimpiku“. Lacio je vodio 3:1, “rosoneri“ preko Ševčenka preokrenuli na 3:4, a bod domaćinu donio je Salas.

Polusezonu su završili na drugom mjestu, sa bodom manje od Juventusa. U nastavku šampionata “stara dama“ je uvećavala prednost, da bi nakon poraza od Verone, krajem marta, Lacio bio na ogromnih devet bodova zaostatka. Uslijedio je dramatičan nastavak prvenstva...

U narednom kolu Lacio je poslije preokreta savladao Romu u gradskom derbiju (2:1). “Vučica“ je povela golom Montele, Nedved izjednačio, a Veron majstorijom iz slobodnjaka preokrenuo. Budući da je Juve poražen u gostima od Milana (2:0) razlika je smanjena na šest bodova. Uslijedio je derbi na “Dele Alpiju“....

Bio je to susret dvije moćne ekipe. Na jednoj strani Zidan, Davids, Del Pjero, Pipo Inzagi… Na drugoj Simeone, Veron, Nedved, Simone Inzagi… Golom Ćola Simeonea, Lacio je pobijedio i istopio zaostatak na tri boda. Trka za Skudeto je oživjela.

U narednom kolu razlika je ostala ista, da bi potom “nebeskoplavi” remizirali sa Fiorentinom (3:3). Juve je pobjegao na pet bodova.

Kako se sezona bližila kraju, bodovna prednost bila je na strani Juventusa, ali ne i forma. Tri meča prije kraja, ”stara dama” je šokantno izgubila na “Bentegodiju” od Verone 2:0. Lacio je dobio Veneciju 3:2 i ušlo se u dramatičan finiš.

U pretposljednjem kolu kolu “nebeskoplavi” su upisali tri boda na gostovanju Bolonji, a Juve minimalnim rezultatom dobio Parmu. Bilo je burno tog popodneva u Torinu - Del Pjero je pogodio za domaće, da bi u 90. minutu Kanavaro zatresao mrežu Juventusa. Glavni arbitar, Masimo de Santis poništio je gostima gol zbog navodnog faula u napadu. Šampiona je odlučilo posljednje kolo...

Lacio je pobijedio Ređinu kod kuće sa 3:0, a Juventus izgubio u Peruđi 1:0, u epskom, kišnom meču koji se i danas prepričava - druga titula prvaka u istoriji, prva nakon 1974. godine, otišla je u “nebeskoplavi” dio Rima.

Najuspješnija sezona u istoriji okončana je osvajanjem Kupa Italije. Po prvi put je Lacio osvojio duplu krunu, ali je Kranjotijeva imperija počela da se urušava. Najbolji igrači otišli su iz Rima, a predsjednik je bio uhapšen zbog finansijskih malverzacija. Klub je bio na ivici bankrota. Od gašenja ga je spasio Klaudio Lotito, koji je i danas na čelu kluba.

Bilo je to zlatno doba fudbala na Apeninima. A ovaj tim Lacija ostaje kao uspomena na godine kada je Kalćo žario i palio Evropom.

Kiša u Peruđi i epski završetak Serije A: Skudeto je konačno bio “nebeskoplave” boje

Čitava sezona 1999/2000. stala je u posljednjih 90 minuta, 14. maja 2000. godine. Lacio je dočekao Ređinu i glatko slavio - 3:0. Juve je morao da pobijedi Peruđu u gostima.

Kiša koja je padala u Umbriji tog popodneva i natopila teren na “Renato Kuriju”, kao da je nagovještavala crni epilog za ”staru damu”. Prvo poluvrijeme završeno je bez golova. Kiša nije prestajala. Početak drugog poluvremena je kasnio. U Rimu je meč završen, navijači su ostali na tribinama osluškujući vijesti iz Peruđe.

A tamo je Pjerluiđi Kolina izlašao da provjeri stanje terena i odlučuio - igra se! Počelo je drugo poluvrijeme, Alesandro Kalori poslije četiri minuta je postigao gol i doveo Peruđu u vođstvo. Nervoza se uvukla kod igrača Juventusa. Zambrota je dobio crveni karton. U Rimu su minuti išli kao sati. Titula je nikad bliže. Na drugom kraju zemlje Juve je napadao, ali bezuspješno. Nije bilo promjene rezultata - Lacio je šampion Italije.

Bonus video: