Krenuo Čempionšip: Ko će sa Lidsom u elitu?

Gladijatorska borba u najjačem drugoligaškom takmičenju na svijetu trajaće 46 kola
3653 pregleda 0 komentar(a)
Marselo Bjelsa, popularni Ludak, ima nedovršena posla na klupi Lidsa, Foto: Twitter
Marselo Bjelsa, popularni Ludak, ima nedovršena posla na klupi Lidsa, Foto: Twitter

Počeo je Čempionšip - najjače i najzanimljivije drugoligaško takmičenje na svijetu, sinoćnjom utakmicom Lutona i Midlzbroa na “Karlsberg areni” u Lutonu.

Sve do 2. maja naredne godine biće odigrano 46 kola, nakon čega će dvije prvoplasirane ekipe izboriti direktan plasman u Premijer ligu, dok će timovi od 3. do 6. mjesta učestvovati u plej-ofu. Nakon doigravanja i finala na “Vembliju“ biće poznat i treći putnik u elitu.

Nijedan drugoligaški fudbalski karavan na planeti nema tako interesantne timove. Tu su nekadašnji dvostruki prvak Evrope Notingem Forest, polufinalista Lige šampiona Lids, finalisti Kupa Uefa, odnosno Lige Evrope Fulam i Midlzbro. Definitivno - takmičenje koje garantuje dobar fudbal, uzbudljive mečeve i veliku neizvjesnost.

BJELSINA NEDOVRŠENA POSLA

Favorit za prvo mjesto i direktan plasman u Premijer ligu je Lids.

Ekipa je nadomak cilja bila prethodne sezone, ali je u samoj završnici izgubila mjesto koje direktno vodi u viši rang. “Paunovi“ su morali kroz plej-of da izbore promociju, polufinale su igrali protiv Derbija, ali su eliminisani.

Na klupi će i ove sezone biti Marselo Bijelsa. Popularni Ludak ima nedovršena posla i učiniće sve što može da tim uvede u Premijer ligu.

Kada je riječ o igračkom kadru, okosnica iz prošle sezone ostala je na okupu. Kiko Kasilja, Luk Ejling, Lijam Kuper, Pablo Ernandes, Kemar Ruf i Patrik Bamford nisu mijenjali klub. Od Mančester sitija otkupljen je ugovor sjajnog mladog krila Džeka Harisona, koji je prošlu sezonu bio na pozajmici u Jorkširu, a iako je prodat Totenhemu, Džek Klark će i naredne sezone igrati za Lids kao pozajmljen igrač.

Najveće pojačanje je Helder Kosta. Portugalski napadač stigao je na pozajmicu sa pravom otkupa iz Vulverhemptona. Iz Barselone su došli Rafa Muhika i Giljerme Amor, a iz Mančester junajteda Alfi Hjuz. Iznenađenje je prodaja štopera Pontusa Jansona Brentfordu.

Lids je 2004. ispao iz Premijer lige i od tada je tavorio u drugoj i trećoj ligi. Ove sezone očekuje ih gladijatorska borba za ulazak u elitu. Ukoliko ostvare cilj, “gladijator” Rasel Krou biće ponosan. Popularni glumac je, naime, veliki navijač Lidsa.

FULAM I KARDIF - BORBA ZA 2. MJESTO?

Za drugo mjesto i direktnu promociju boriće se prošlogodišnji premijerligaši, Fulam i Kardif.

Fulam je prošle godine dosta novca izdvojio na pojačanja, ali je rezultat izostao i klub je ispao iz Premijer lige.

Ovog ljeta “kolibari” su promijenili politiku poslovanja. Menadžeru Skotu Parkeru uklonjena je v. d. funkcija i nekadašnji igrač Fulama dobio je stalno zaposlenje. Najveći posao odrađen je produžetkom saradnje sa srpskim napadačem Aleksandrom Mitrovićem - popularni Mitrogol ostaće u Londonu do 2024. i biće najveći adut u borbi za Premijer ligu.

Ekipa bi mogla da ostane bez talentovanog Rajana Sesenjona, dok su vezista Entoni Nokart i napadač Ivan Kavaleiro novajlije u Londonu.

Kada je riječ o Kardifu, ključna uloga mogla bi biti u kontinuitetu ekipe. Nil Vornok ostao je na klupi i Velšani će pokušati da se nakon jedne sezone vrate u društvo najboljih.

VELIKA BITKA ZA PLEJ-OF

VBA, Stouk, Brentford, Derbi i Midlzbro, boriće se za ulazak u plej-of i eventualni plasman u Premijer ligu. Najveći adut VBA za povratak u elitu poslije dvije godine je menadžer Slaven Bilić. On je ovog ljeta stigao u Zapadni Midlends sa zadatkom da “vrećicama” obezbijedi premijerligaški status. Hrvat ne mora da se privikava na sredinu, igrao je na Ostrvu, bio je menadžer Vest Hema i dobro poznaje prilike u engleskom fudbalu.

Pred Bilićem je zadatak da zategne odbranu - od ekipa koje su završile u TOP 10 prošle sezone, VBA je primio najviše golova.

Za razliku od Bilića, Filip Koku je novajlija u Engleskoj. Holanđanin je na klupi Derbija naslijedio Frenka Lamparda i imaće zadatak da makar ponovi rezultat od prošle sezone. A to je finale plej-ofa na “Vembliju“. U ulozi menadžera, na klupi Midlzbroa debituje Džonatan Vudgejt. Bivši igrač Lidsa, Reala, Totenhema i upravo Midlzbroa naslijedio je Tonija Pjulisa kome su navijači jedva čekali da vide leđa. Njegov zadatak biće da poboljša efikasnost tima, ali i da sačuva čvrstinu u odbrani. Ekipa je prošle godine primila najmanje golova u ligi.

Brentford je na pojačanja potrošio najviše od svih klubova u Čempionšipu i mjesto koje vodi u doigravanje je cilj, koji nije teško ostvariti. Stouk je i prošle godine bio favorit za visok plasman, ali je sezona bila za zaborav. “Potersi“ na papiru imaju jak tim i ostaje im da to dokažu na terenu.

Velika borba vodiće se za opstanak. Iz lige ispadaju tri ekipe, a kandidati su Birmingem, Milvol, KPR, i novajlije Barnsli, Čarlton i Luton.

Godine lutanja “šumara“

Ekipa koja ima veliku tradiciju i bogatu istoriju, ali godinama ne uspjeva da izbori plasman u Premijer ligu je Notingem Forest. Vrijeme Brajana Klofa odavno je prošlo,“Siti graundom“ duvaju neki drugi vjetrovi i ekipa koja je 1999. posljednji put igrala u Premijer ligi nikako ne uspijeva da napravi korak naprijed.

“Šumarima” nedostaje kontinuitet. Smjene menadžera su česte i obično jedan stručnjak počne sezonu, a drugi je završi. Tako je bilo i prethodne - Španac Aitor Karanka je na početku bio kraj aut linije, ali je smijenjen u januaru. Naslijedio ga je Martin O’Nil, koji je priveo sezonu kraju. Ipak i legenda kluba je dobila otkaz u junu, a za novog menadžera imenovan je Sabri Lamuši. Vlasnik Evangelos Marinakis nema strpljenja, želi preko noći da dođe do uspjeha i to mu se obija o glavu.

Notingemu ove sezone predviđaju sredinu tabele, a za nešto više pokušaće da se pobrine nekadašnji mladi crnogorski reprezentativac - Ari Murić, sada golman Kosova, koji je pozajmljen iz Mančester sitija.

Bonus video: