Krojf je izmislio Gvardiolu, a Pep ga već lagano stiže

Znao je legendarni Holanđanin da ovakvoj Barsi ne treba taktičar tipa Murinja, niti “gvozdena ruka” Fabija Kapela. Znao je da je Mesija, Ćavija i Injestu teško naučiti više od onoga što već znaju
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 21:04h

Bilo je to više od običnog slavlja. Nekoliko desetina hiljada navijača Barselone okupilo se prethodne noći na Plazi de la Katalunja, da proslave treću uzastopnu titulu, ali i još više - definitivan slom Reala i Žozea Murinja.

Barsina “crna mačka”, nekadašnji klupski prevodilac, a kasnije trener na kojeg su se zaustavljali, ili preko kojeg su morali da pređu svi pohodi katalonskog kluba posljednjih godina, spominjan je na ulicama Barselone više nego i sam Leo Mesi.

“Dobiti Real je velika satisfakcija, a dobiti Real na čelu sa Murinjom, to je najljepša moguća stvar na svijetu”, izjavio je jedan Barsin navijač.

Princ Gvardiola

A u pozadini odnosa Murinja i Barselone, koji su od 2005. godine pa na ovamo postali zaista specijalni, stoji jedan čovjek sa devet poređanih pehara oko sebe, osvojenih u samo tri sezone.

Zove se Đozep Gvardiola, mada o njemu ne govore samo trofeji. Navijači Barselone ga obožavaju, ne samo što je igračka legenda kluba, već i zbog toga što je Katalonac - sa najširim mogućim značenjem te riječi.

“Ovako gospodskom timu pristaje jedino gospodski trener. Takav je Gvardiola”, kazao je drugi navijač Barselone, otkrivši koliko katalonski fanovi poštuju i njegov stav i njegovo ponašanje.

A Gvardiola kao da je bio predodređen da postane trenerski šampion. Njegov mentor, utemeljivač velike Barselone - Johan Krojf - predao mu je prije tri godine u ruke najbolji tim na svijetu. I to kao treneru početniku!

Ali, znao je legendarni Holanđanin da ovakvom timu Barselone ne treba taktičar tipa Murinja, niti “gvozdena ruka” Fabija Kapela. Znao je da je Mesija, Ćavija i Injestu teško naučiti više od onoga što već znaju.

Njima je trebao - šmeker. Čovjek kojem odijelo stoji bolje nego ostalim trenerima. Rajkardova “velika Barselona” trajala je samo dvije godine, Gvardiolina je uveliko zakoračila u treću. Sa tendencijom da i dalje traje...

Iako, kao i svi ostali treneri, Gvardiola vjeruje da iza svega stoji naporan rad.

- Samo mi znamo koliko je bilo teško osvojiti svaku titulu, a ova nije bila ni lakša ni teža od prethodne dvije. Odigrali smo fantastično tri četvrtine sezone, u četvrtoj su nam nedostajali golovi, ali i to je za ljude - kazao je Gvardiola, koji je baš kao i Aleks Ferguson svjestan da su i najboljim timovima uvijek potrebne promjene.

- Moramo da se reformišemo na nekim pozicijama!

Kruna na Vembliju

Ostala je još kruna sezone, veliki obračun sa Mančester junajtedom na “Vembliju”, utakmica koja bi i definitivno mogla da promoviše Barselonu u najbolji fudbalski tim svih vremena.

Iako neki misle da su Katalonci već krunisani, da za tu potvrdu “Vembli” i nije potreban.

- Osvojio sam dvije titule Lige šampiona, želim i treću - rekao je Leo Mesi.

Reprezentacije Španije, koja je svjetski prvak, plus Leo Mesi, plus Pep Gvardiola - to je fudbalski tim koji ne poznaje granice. Ferguson u Londonu čeka kao posljednja prepreka.

Galerija

Bonus video: