Lekcija Milana: Barselona pred eliminacijom nakon meča bez šanse!

Milan golovima Boatenga i Muntarija senzacionalno savladao Barselonu sa 2:0, remi Galatasaraja i Šalkea (1:1) u Istanbulu
62 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2013. 22:08h

Kakva senzacija na “San Siru” - oslabljeni Milan teško je nokautirao gotovo kompletnu Barselonu, koja uoči revanša krvari, drži za konopce, bez velikih izgleda da se oporavi i nadoknadi zaostatak u drugoj utakmici.

Kakav je udarac doživio tim koji je obilježio posljednje godine evropskog fudbala, od 2007. redovno stizao makar do polufinala, od 2006. osvojio tri titule Lige šampiona, svo to vrijeme igrao fudbal sa neke druge planete...

Tika-taka bez šuta na gol

Besomučna dodavanja u prvom poluvremenu, bez potencije u napadu i ikakve namjere da se ugrozi protivnički gol, kao da se teren završava na šesnestercu, osvetili su se Barseloni čim je počelo drugo poluvrijeme.

Doduše, uz kontroverzne okolnosti - lopta je pogodila Zapatu u ruku i spustila se kao na tacni Kevinu-Prinsu Boatengu, koji je pocijepao mrežu Valdesa.

Uzalud su bili protesti igrača Barselone, sudija Kreg Tompson bio je siguran u svoju odluku.

"Sudija je napravio grešku, ali to se dešava u fudbalu i ne smije da nam bude izgovor. Moramo da poboljšamo igru i sačekamo revanš. Biće mnogo teško protiv velike ekipe kakva je Milan, ali ništa nije nemoguće", kazao je Đerar Pike, koji je dobio žuti karton zbog protesta nakon gola.

Tek kada je vrag odnio šalu Katalonci su pokušali žešće da napadnu, ali je kazna bila još surovija - Sali Muntari je u 81. minutu izvrsno uhvatio volej nakon akcije Nijanga i odlične asistencije El Šaravija.

Milanezi su bili u raju, Barsa na koljenima...

"Nije to bila naša najbolja igra, ali poraz od 2:0 je pretjerana kazna, nesrazmjeran dešavanjima na terenu. Ipak, imam povjerenja u ove momke", kazao je Žordi Roura, pomoćni trener Barselone.

Renesansa roso-nera

Barselona do kraja meča nije uspjela da napravi pomak, pa je golman Abijati mogao samo da aplaudira vrsnoj igri u defanzivi i perfektnoj partiji cijelog tima.

"Barselona nam čak nije ni zapucala na gol. Činilo se da je to nemoguće. Komplimenti za fudbalere - blistao je trener Milana Masimilijano Alegri nakon partije koju su italijanski mediji opisali kao njegovo najveće remek-djelo u karijeri.

“Milan in paradiso”, istakla je “Gazeta delo sport”, veličajući meč koji je milanskog velikana vratio sedam godina unazad i podsjetio na slavne dane ovog kluba.

"Odigrali smo kako smo željeli. Možda je Barselona više držala loptu, ali im nismo dali prostora. Sada slavimo pobjedu protiv velikog tima, svjesni da ovo nije kraj. Završeno je samo prvo poluvrijeme", izjavio je kapiten Milana Masimo Ambrozini.

Nije kraj, ali je na pomolu iznenađenje godine, iako se prolaz sedmostrukog prvak među najboljih osam u Evropi ne može smatrati iznenađenjem, kakav god “roso-neri” imali tim.

Senzacija bi, međutim, bila eliminacija Barselone. A ona je realna - statistika kaže da je “blaugrana” samo tri od 14 puta prošla dalje nakon što je izgubila prvi meč u gostima. Prije tri sezone je na istom stadionu poražena od Intera 3:1, nije prošla dalje, prošle godine je izgubila od Čelzija u Londonu 1:0, takođe nije prošla dalje...

Ako Milan postigne gol u revanšu, Katalonci će morati da pogode četiri puta! Na potezu je niko drugo do Leo Mesi, koji je sinoć bio neprimjetan...

Njemci neokrznuti u Istanbulu

Istanbul je bio na nogama u drugoj četvrtfinalnoj utakmici, ali su se radovali Njemci - Šalke je izvukao 1:1 u paklu “Turk Telekom arene” i nalazi se pred prolazom u četvrtfinale.

"Atmosfera je bila nevjerovatna, ali mi smo bili fokusirani. Nismo gledali na tribine, interesovao nas je samo teren i izborili smo dobar rezultat", kazao je Julijan Draksler, vezista Šalkea.

Burak Jilmaz izjednačio se sa Kristijanom Ronaldom na vrhu liste strijelaca (po sedam golova) kada je pogodio u 12. minutu, ali je odgovor Šalkea bio munjevit - Džons je u posljednjim sekundama prvog poluvremena realizivao školski kontranapad.

"Biće teško, ali nije sve gotovo. Možemo da pobijedimo u Njemačkoj", izjavio je Nordin Amrabat, vezista Galatasaraja.

Milan - Barselona 2:0

Milan - Stadion “San Siro”. Gledalaca: 80.000. Sudija: Kreg Tompson (Škotska). Strijelci: Boateng u 56. i Muntari u 81. minutu. Žuti kartoni: Mekses, Traore (Milan), Pujol, Buskets (Barselona).

Milan: Abijati - Abate, Mekses, Zapata, Konstant - Ambrosini, Montolivo, Muntari - Boateng - Pacini (Niang), El Šaravi (Traore).

Barselona: Valdes - Alveš, Pike, Pujol (Maskerano), Alba - Buskets, Ćavi, Fabregas (Sančez), Inijesta - Pedro, Mesi.

Galerija

Bonus video: