Liga nacija: Crna Gora u Amsterdamu saznaje rivale u Ligi C

Crna Gora je, kao 35. reprezentacija po rejtingu Uefe, smještena u Ligu C - treću kvalitativnu kategoriju
1811 pregleda 0 komentar(a)
Bjelorusija je jedan od mogućih rivala Crne Gore, Foto: SAVO PRELEVIC
Bjelorusija je jedan od mogućih rivala Crne Gore, Foto: SAVO PRELEVIC

Žrijeb za drugo izdanje najmlađeg Uefinog reprezentativnog takmičenja - Lige nacija, obaviće se u utorak 3. marta u 18 sati u Amsterdamu.

Crna Gora je, kao 35. reprezentacija po rejtingu Uefe, smještena u Ligu C - treću kvalitativnu kategoriju.

Prvih 16 reprezentacija igraće u Ligi A, selekcije koje su rangirane od 17. do 32. mjesta takmičiće se u Ligi B, zatim slijedi Liga C za timove od 33. do 48. mjesta, dok će samo sedam najslabije rangiranih ekipa (od 48. do 55) igrati u Ligi D.

Uefa je malo promijenila formart u odnosu na premijerno izdanje Lige nacija jeseni 2018, pa Liga A sada umjesto 12 broji 16 reprezentacija, Liga B takođe 16 umjesto 12, a Liga C 16 umjesto 15. Najviše je “uzdmana” Liga D, gdje će igrati čak devet timova manje (sedam, umjesto 16).

Zahvaljujući ovom, “kvalitativnom” pomjeranju od Lige D ka Ligi A, Crna Gora je dobila priliku da bude nosilac jedne od četiri grupe u Ligi C.

Nosioci su i Grčka, Albanija i Gruzija, sa kojima selekcija Faruka Hadžibegića neće moći da se sastane.

Zato su mogući rivali Sjeverna Makedonija, Kosovo (ponovo?), Bjelorusija i Kipar iz drugog, Estonija, Slovenija, Litvanija i Luksemburg iz trećeg, kao i Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan i Moldavija iz četvrtog, posljednjeg šešira, u kojem Crna Gora neće moći da izbjegne jedno daleko putovanje u neku od eks-sovjetskih republika.

Interesantno da je Crna Gora igrala sa svim pomenutim selekcijama, u takmičarskom ili prijateljskom meču.

Prvo će se u Amsterdamu žrijebati dvije grupe Lige D, ponom četiri grupe naše, Lige C, sve do najjače Lige A, u kojoj su nosioci prošlogodišnji učesnici plej-ofa, Portugal, Holandija, Engleska i Švajcarska.

Određeni su i termini, pa se zna da će Crna Gora u septembru, oktobru i novembru ove godine odigrati šest utakmica, tri kući i tri na strani.

U slučaju da naša selekcija bude prva u grupi preselila bi se u Ligu B, u kojoj bi se takmičila u narednom izdanju Lige nacija, 2022. godine, što je jedini takmičarski benefit. Eventualno posljednje mjesto moglo bi da donese ispadanje u Ligu D, ali kako iz četiri grupe Lige C ispadaju samo dva tima, igra se plej-of za ispadanje.

U svakom slučaju, Crnu Goru očekuje lakša grupa nego u premijernom izdanju Lige nacija, kada su rivali bili Srbija i Rumunija, ekipe koje su sada u Ligi B.

Bonus video: