Liga se pretvorila u vašar, a Budućnost nije zaslužila titulu

Primjer da je jedan tim ostao na prvom mjestu iako je u drugoj polusezoni doživio čak devet poraza na 15 utakmica, da je ostvario samo tri pobjede, da je od mogućih 45 uzeo samo 12 bodova - nezabilježen je u fudbalskoj praksi
66 pregleda 13 komentar(a)
Budućnost - Mladost, Foto: Filip Roganović
Budućnost - Mladost, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.05.2017. 21:55h

Finiš sezone Crnogorske fudbalske lige pretvorio se u pravi vašar, a o tituli prvaka na kraju će vjerovatno odlučivati disciplinski organi.

Derbi utakmica pretposljednjeg kola - duel koji je direktno odlučivao o prvom mjestu, između Budućnosti i Mladosti, prekinut je u 67. minutu kod rezultata 0:1, jer navijači domaćeg tima nisu napustili sjevernu tribinu u roku od „15 do 20 minuta”, koji je odredio delegat Zdenko Šestović.

Navjerniji simpatizeri podgoričkog kluba prije toga su tokom poluvremena lomili stolice i kratko se sukobili sa redarskom službom, potom su sredinom nastavka zapalili dio sjeverne tribine (vatra je buktala desetak minuta), a sporadično su pjesmama vrijeđali FSCG i Javni servis.

Stvari su eskalirale kada je Mladost u 61. minutu povela 1:0, golom Ivana Novovića, nakon sjajnog prodora i asistencije Ivana Kneževića.

Podgorički klub je putovao ka devetom porazu u drugoj polusezoni (!?), ali se nakon gola igralo još samo šest minuta.

Nakon 20-minutnog čekanja i odbijanja navijača da napuste sjevernu tribinu, oficijelni spiker je saopštio da je utakmica prekinuta.

Budućnost će, izvjesno je, deveti poraz u drugoj polusezoni doživjeti za zelenim stolom (službeno, 0:3), a da li će i izgubiti neki bod?

Od tog pitanja zavisi ko će osvojiti titulu prvaka!

Kolo prije kraja, Budućnost je i sa službenim porazom od Mladosti na 1. mjestu - za titulu će joj biti dovoljna pobjeda nad Jedinstvom u posljednjem kolu, jer je bi se u slučaju trijumfa Zete nad Bokeljom i Mladosti protiv Lovćena formirao krug od tri tima u kojem je ona najbolja.

Budućnost je u međusobnom skoru bolja i pojedinačno, i od Mladosti i od Zete.

No, stvar bi mogla da „presiječe” Disciplinska komisija, koja do sada u praksi nije imala ovakav slučaj - da navijači odbiju da napuste stadion.

Ako Budućnost ostane bez boda, ili bodova, favoriti za titulu bili bi Zeta i Mladost, koji su poravnati na vrhu. Zeta je ima bolji međusobni skor (osvojila je isto bodova kao Mladost u tri međusobna duela, ali je dala gol u gostima), ali je čeka teži meč - kući protiv Bokelja, koji se još nada opstanku, dok Mladost čeka Lovćen, koji je već ispao.

Nevjerovatan, nezapamćen finiš negog šampionata, ali bi sve moglo da bude jasnije nakon odluke takmičarske i disciplinske komisije.

Simpatizeri Budućnosti već su prekidali utakmice - dva puta sa Lovćenom u prošlosti, još mnogo, mnogo puta tribine su zbog kazni zjapile prazne, ali Podgoričani nisu gubili bodove.

No, koliko puta moraju da se ponove incidenti? Sve je stvar tumačenja Disciplinskog pravilnika, a komisija će, najverovatnije, zasijedati u četvrtak.

I pitanje svih pitanja - je li Budućnost zaslužila da osvoji titulu, i na terenu i van njega?

Na početku druge polusezone, Vukotićev tim imao je čak bodova 26 više od Zete, koja je uspjela da se izjednači sa ekipom Budućnosti na vrhu iako je službeno izgubila šest bodova!

Imala je Budućnost i 21 bod više od Sutjeske - ekipe koja bi je pretekla na prvom mjestu samo da je dobila Iskru u Danilovgradu.

Primjer da je jedan tim ostao na prvom mjestu iako je u drugoj polusezoni doživio čak devet poraza na 15 utakmica, da je ostvario samo tri pobjede, da je od mogućih 45 uzeo samo 12 bodova - nezabilježen je u fudbalskoj praksi.

I u bivšoj Jugoslaviji, kada je ispadala iz lige, Budućnost teško da je ikada imala skor 2-2-9 u posljednjih 13 kola, kao što je sada slučaj.

Budućnost je i dalje prva zahvaljujući gazdi Zete Raju Božoviću, koji je, iako trajno suspendovan, dva puta ušao u sudijsku svlačionicu da popriča sa arbitrima, i tako svoj, nikad mlađi tim, koji je cijelu prvu sezonu gostovao zbog renoviranja Trešnjice, lišio šest bodova.

No, ako je Zeta zbog Božovićevog ulaska u svlačionicu ostala bez šest bodova, zašto ne bi mogla da ostane i Budućnost - zbog navijača, koji prave incident za incidentom, klubu pakuju kaznu za kaznom, te zbog ljudi iz kluba koji ne osuđuju takvo ponašanje.

Disiciplinska komisija FSCG mogla bi da ispravi "nepravdu" na terenu, na kojem je Zeta osvojila šest bodova više od Budućnosti, a u ligi na ivici regularnosti (još) nije prva na tabeli.

Bonus video: