Liverpul se spasao protiv Ludogoreca, poraz Atletika u Pireju

Pobjedu "redsima" donio je Stiven Džerard iz penala u 93. minutu
2 komentar(a)
Stiven Džerard, Foto: Reuters
Stiven Džerard, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.09.2014. 20:54h

Real Madrid je u velikom stilu krenuo u odbranu titule, Atletiko se okliznuo već na startu, ali je spektakl prvog kola viđen u Liverpulu, i to na povratku petostrukog prvaka Evrope u elitu- "redsi" su tek u 93. minutu pogotkom Stivena Džerarda iz penala slomili otpor žilavog debitanta Ludogoreca (2:1).

Bugari su bili zreli da šokiraju velikana, imali su šanse i kod 0:0, sve to prije nego što je Mario Baloteli u 82. minutu donio prednost domaćinu. Tada je izgledalo da Ludogorec pada...

Ali, bez paklenog finiša se nije moglo - u 90. minutu su gosti izjednačili (Dani Abalo driblao i savladao Simona Minjolea), ali je onda odbrana na čelu s golmanom Borjanom napravila glupost i dala Liverpulu drugu šansu da pobijedi. Stivi Dži s bijele tačke tu šansu nije prokockao, pa se priča kluba iz Razgrada, koji je osnovan prije 13 godina, na „Enfildu” ipak završila tužno...

"Kao prvo, bila je ovo predivna noć za sve navijače Liverpula i vidjeti rezultat koji je u našu korist je čini još ljepšom. Nije bilo lako doći do pobjede, ali karakter je bio sjajan. Vidjeli ste i Balotelija i njegovu ekstra klasu u kojoj se toliko priča", rekao je menadžer Liverpula Brendan Rodžers.

Liverpul je tako donekle odgovorio na Realovu petardu protiv Bazela (5:1).

U Madridu je sve bilo u znaku domaćina, a Karla Anćelotija može da raduje da su četiri pogotka postigli napadači - nakon autogola Suhija, redom su se upisivali Garet Bejl, Kristijano Ronaldo, Hames Rodriges i Karim Benzema.

"Ovo je korak naprijed u odnosu na prethodne mečeve, zato što smo bili spremni na sve od prvog minuta. Atmosfera? Garantujem da je svlačionica srećna i da kod nas nema problema", odgovorio je Anćeloti na medijske natpise da veći dio tima ne podržava Ikera Kasiljasa i Hamesa.

Šok u Pireju

A ako je trijumf Reala protiv Bazela (5:1) očekivan, posrtanje „kolćonerosa” u Pireju je malo ko predvidio, pogotovo što je sastav Dijega Simeonea (i večeras je bio na tribinama zbog kazne) izgubio zahvaljujući sopstvenim greškama u odbrani (3:2).

Olimpijakos je, međutim, koristio šanse, Atletiko svoje nije tako efikasno, pa je aktuelni vicešampion već na startu ove kampanje primio isti broj golova koliko prošle godine ukupno u grupnoj fazi.

Artur Masuaku i Ibrahim Afelaj su donijeli dva gola prednosti Grcima, Mario Mandžukić do poluvremena smanjio, ali je sve dileme oko pobjednika otklonio Kostas Mitroglu. Gol Antoana Grizmana za 3:2 je stigao prekasno.

"Stvar je jasna - napravili smo tri greške i kažnjeni. Ovaj poraz može skupo da nas košta, očigledno nismo bili spremni za ovo što nas je čekalo u Pireju. Sada naredni meč s Juventusom u Madridu zaista ima ogroman značaj", istakao je vezista Atletika Koke.

Kako god, Atletikove mane je otkrio Realov "kadar" - bivši igrač „kraljevskog kluba” Mićel, sada trener Olimpijakosa.

"Znali smo da će Atletiko do kraja da se bori i da moramo još mnogo da radimo da zaslužimo trijumf. Ovo su slatka tri boda, ali ne smijemo da poletimo", izjavio je Mićel.

Konačno Teves, Arsenal nemoćan u Dortmundu

U grupi Atletika može da bude pakleno, dokazao je to i Malme koji je defanzivom mučio Juventus u Torinu.

Razliku je, ipak, napravio Karlos Teves, a i bilo mu je vrijeme - Apač je postigao oba gola za „staru damu”, i to su mu prvi u Ligi šampiona još od aprila 2009. godine (2:0).

Od njegovog posljednjeg pogotka, u dresu Mančester junajteda protiv Porta, do sinoć je prošlo tačno 1988 dana.

"Ako mislimo da će nam u Evropi neko pokloniti bodove varamo se. Ovo je bio način da shvatimo da nas u grupi čekaju teški mečevi. Saznali smo i rezultat iz Pireja i sada je jasno da pobjeda Olimpijakosa mijenja dosta toga", rekao je Masimilijano Alegri.

Blistala je i Borusija, koja je na „Vesfalenu” nadigrala Arsenal u derbiju grupe D (2:0).

„Milioneri” su postizali golove u pravim momentima - u 45. minutu prvog poluvremena (Ćiro Imobile) i već u 3. nastavka kada je pogodio Pjer-Emerik Obamejang postalo je jasno da „tobdžije” nemaju šansi protiv Klopove mašinerije.

"Uživao sam u utakmici od prvog do posljednjeg trenutka. Da li je ovo početak moje nove ere u Dortmundu? Dok gledam ovakve utakmice i igramo najbolji fudbal što možemo, ja sam najveći navijač Borusije", rekao je Klop.

Rezultati - grupa A

Olimpijakos - Atletiko M. 3:2 (Masuaku 13, Afelaj 31, Mitroglu 73 - Mandžukić 38, Grizman 86)

Juventus - Malme 2:0 (Teves 59, 90)

Grupa B

Real M. - Bazel 5:1 (Suhi (autogol) 14, Bejl 30, Ronaldo 31, Rodriges 37, Benzema 80 - Gonsales 38)

Liverpul - Ludogorec 2:1 (Baloteli 82, Džerard (penal) 90+3 - Abalo 90)

GRUPA C

Monako - Bajer 1:0 (Mutinjo 61)

Benfika - Zenit 0:2 (Hulk 6, Vicel 22)

GRUPA D

Borusija D. - Arsenal 2:0 (Imobile 45, Obamejang 48)

Galatasaraj - Anderleht 1:1 (Jilmaz 90+1 - Prat 52)

Bonus video: