Ljubav prema šampionu Evrope - 200 eura po utakmici - Vijesti.me
BAJERN IZ MINHENA

Ljubav prema šampionu Evrope - 200 eura po utakmici

Samo od parkinga Bajern inkasira više od 100.000 eura po utakmici, s obzirom na to da je parking ispred Alijanc arene kapaciteta više od 10.000 mjesta, a cijena je univerzalna - 10 eura

Bajern
Bajern (Foto: Reuters)

Nemački i evropski šampion Bajern iz Minhena trenutno je četvrti najprofitabilniji fudbalski klub na svijetu, iza Reala, Barselone i Mančester Junajteda, ali koliko se ozbiljno radi u bavarskom gigantu vrlo je moguće da će uskoro, osim na terenu, i na finansijskom planu preuzeti primat.

Real je prošle sezone zaradio 512 miliona eura, Barselona je u plusu 453 miliona, Mančester Junajted skoro 400, a Bajern 370 miliona.

Međutim, gotovo je izvesno da će Bavarci uskoro stati uz rame španskim klubovima, što zbog dolaska Pepa Gvardiole, što zbog činjenice da je cio klub organizovan po principu da se dobro zaradi, u šta se reporter Tanjuga lično uvjerio na utakmici Lige šampiona između Bajerna i češkog prvaka Viktorije Plzenj (5:0).

Samo od parkinga Bajern inkasira više od 100.000 eura po utakmici, s obzirom na to da je parking ispred Alijanc arene kapaciteta više od 10.000 mjesta, a cijena je univerzalna - 10 eura.

I sve ostalo što je u ponudi, od neizbježnih kobasica i piva, preko suvenira nije jeftino ni za njemačke uslove (kobasica je šest eura, pivo četiri), dok za razliku od recimo Italije nije moguće ispred stadiona kupiti replike dresova od 10 ili 15 eura, nego su u ponudi samo originalni dresovi po cijeni 70 eura ili nešto jeftinije, ukoliko je u pitanju prošlosezonska garnitura.

O ulaznicama da i ne govorimo, pogotovo za Ligu šampiona, privilegiju da gledaju elitno takmičenje imaju uglavnom vlasnici pretplatnih karata, cijena u grupnoj fazi nije ispod 150 eura, što praktično znači da svaki dolazak na Bajernov meč prosječnog navijača košta skoro 200 eura.

Kada se dodaju fenomenalni sponzorski ugovori, zarada od tv prava i slično, onda ne čudi što Bajern bez problema može da izdvoji 17 miliona eura za Gvardiolinu godišnju platu ili plati 40 miliona eura obeštećenja za Havija Martineza.

Najplaćeniji igrač Bajerna je, naravno Njemac, Bastijan Švajnštajger sa platom od 10 miliona godišnje, odmah iza njega slijedi Frenk Riberi sa platom od devet i po miliona eura, pa kapiten Filip Lam sa platom od devet miliona eura.

Iz svega ovoga izvodi se logičan zaključak da je Bajern bez dileme favorit broj 1 da ponovi osvoji Ligu šampiona i postane prvi tim u elitnom takmičenju kome je to pošlo za rukom.

Da li će uspjeti saznaćemo najkasnije 24. maja uveče kada se završi finalna utakmica u Lisabonu.