Londonska bitka na kraju Evrope

Koliko je odluka Uefe da Bakuu da organizaciju bila loša govori i to da je Arsenal na finale došao bez Jermena Henriha Mhitarjana, koji je strahovao za ličnu bezbjednost jer je njegova zemlja godinama u političkom sukobu sa Azerbejdžanom oko teritorije Nagorno-Karabah
2589 pregleda 1 komentar(a)
Arsenal Čelzi, Foto: Reuters
Arsenal Čelzi, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2019. 12:46h

Čudna odluka Uefe da se finale Lige Evrope igra na granici s Azijom, dalekom Azerbejdžanu, dodatno je podigla tenziju onog momenta kada je postalo jasno koliko će ulaznica na raspolaganju dobiti navijači učesnika utakmice za trofej - pristalice Arsenala i Čelsija.

Svega po šest hiljada karata dobili su londonski klubovi, a činjenica da je azerbejdžanski grad skoro četiri hiljade kilometara udaljen od Engleske učinio je da “tobdžije” vrate Uefi 2.300 karata, a očekuje se da i Čelsi vrati makar nekoliko stotina više...

Koliko je odluka Uefe da Bakuu da organizaciju bila loša govori i to da je Arsenal na finale došao bez Jermena Henriha Mhitarjana, koji je strahovao za ličnu bezbjednost jer je njegova zemlja godinama u političkom sukobu sa Azerbejdžanom oko teritorije Nagorno-Karabah. Mhitarjanu nije mogla da se garantuje sigurnost na neprijateljskom terenu, zato nije ni bilo potrebe da ona bude ugrožena. Ostao je u Londonu, izgubio je šansu da se bori za veliki trofej.

Arsenal i Čelsi su se, doduše, potrudili koliko su mogli da sve ovo bude najviše fudbalska priča. U igri je evropski pehar, s tim što je Arsenalov ulog veći - ako ga osvoji izboriće plasman u Ligu šampiona, što je Čelsi već uradio kroz Premijer ligu. Trijumf Arsenala značio bi i da će engleski fudbal imati pet predstavnika u Ligi šampiona u sezoni 2019/20, gdje su pored Čelsija već sigurni Mančester siti, Liverpul i Totenhem.

- Situacija je takva da je potrebno da osvojimo trofej da bismo igrali Ligu šampiona. A i da nije tako - evropski pehar je dovoljan motiv. Ne osvaja se često - rekao je menadžer Arsenala Unaj Emeri. Emeri je trener koji najbolje od svih u današnjem fudbalu zna kako se dolazi do trofeja u ovom takmičenju. Ima ih ukupno tri (sve sa Seviljom) i najtrofejniji je uz legendarnog Đovanija Trapatonija, koji se dva puta radovao s Interom, a jednom kao trener Juventusa u nekadašnjem Kupu Uefa.

- Do sada mi je išlo prilično dobro u Ligi Evrope, bilo bi dobro da se to nastavi - kaže baskijski trener.

Čudan je trenerski posao - Emeri i da izgubi večeras (21 sat) ne rizikuje otkaz u Arsenalu, a njegov kolega Mauricio Sari, šta god da se dogodi, gotovo sigurno ide sa “Stamford bridža”.

- Ako zavisim od finala Lige Evrope, neka me otjeraju odmah - rekao je Sari prije nekoliko dana.

Italijan zna da nema budućnost u Čelsiju, pa je na pragu dogovora s Juventusom. Spekuliše se da će promocija u Torinu uslijediti čim s “plavcima” stavi tačku na sezonu.

- Mislim da smo imali dobru sezonu, a duel sa Arsenalom će pokazati da li je i uspješna. Trenerski posao je takav da od rezultata zavisi sve, a ja ću na kraju sezone pričati s ljudima u klubu i onda ću znati da li su i koliko zadovoljni mojim radom - istakao je Sari. Eden Azar možda igra posljednji meč za Čelsi, uveliko se priča da ide u Real Madrid.

- Ne znam da li je posljednja utakmica. Ako jeste, bilo bi dobro oprostiti se trofejom - rekao je Belgijanac.

Bonus video: