Londonski rebus za Gvardiolu, na "Enfildu" se zna ko je gazda

Večeras se igraju prvi mečevi četvrtfinala Lige šampiona: Totenhem čeka Siti, Liverpul protiv Porta (21)
1039 pregleda 0 komentar(a)
Igrači Mančester sitija na jučerašnjem treningu u Londonu, Foto: Reuters
Igrači Mančester sitija na jučerašnjem treningu u Londonu, Foto: Reuters

Mančester siti se bori za titulu u Premijer ligi, Totenhem je trećeplasirani i na tabeli ih razdvaja čak 16 bodova. Sve to je sada u drugom planu i potpuno je nebitno pred okršaje u četvrtfinalu Lige šampiona.

Prvi se igra večeras u Londonu, u novom domu Sparsa - “Totenhem hotspur stadionu”, koji je otvoren prošle srijede duelom sa Kristal Palasom.

- Briga me za Totenhemov novi stadion. Svaki klub na svijetu ima svoj stadion i navijače - odbrusio je vezista “građana” Kevin de Brujne.

Siti je pred velikim izazovom protiv ekipe koja nije u najboljem momentu u sezoni, ali koja ima kvalitet da se nadmeće sa najboljima.

- Ko bude agresivniji u oba pravca taj je bliži polufinalu - poručio je menadžer Sitija Pep Gvardiola.

Biće ovo šesti međusobni duel engleskih timova u četvrtfinalima Lige šampiona.

- Igramo protiv ponajbolje ekipe na planeti. Pritisak? Sami sebi ga namećemo, a ja ću vam priznati da je ovo za mene najvažnija utakmica u karijeri. Poznajemo se dobro Pep i ja još iz vremena u Španiji, imali smo mnogo duela. Ovaj je, ipak, poseban. Radi se o Ligi šampiona - istakao je menadžer Totenhema Maurisio Poketino.

Gvardiola je u 14 mečeva osam puta bio uspješniji od Poketina, ima i četiri remija i dva poraza, dok je Siti u 2019. godini pobijedio u 20 od 22 utakmice u svim takmičenjima.

- Mislim da je pred četvrtfinale rano pričati o tome ko je favorit za titulu. Jer, svih osam ekipa u ovoj fazi vidi šansu da ide do kraja - kaže Gvardiola.

I drugi meč večerašnjeg programa se igra na Ostrvu - Liverpul će dočekati Porto. Portugalski tim, koji je u osmini finala eliminisao Romu, bio je najpoželjniji rival na žrijebu, ali Jirgen Klop je imao zamjerku na analizu javnosti.

- Porto je za rivala želio svako, ali mi nismo. Ko poznaje fudbal zna da ne smije da potcijeni Portugalce, i to je jedina istina. S druge strane, niko nije želio da se sastane sa Liverpulom, ali neko je i to morao. Nemam dilemu da će ovo biti veoma težak dvomeč - rekao je Klop.

Liverpul i Porto su se sastali i prošle godine, i to u osmini finala kada je Klopov tim slavio ukupno 5:0 u dvomeču (bilo je 0:0 na “Enfildu” u revanšu).

“Zmajevi” su u očajnoj seriji kada su u pitanju gostovanja u Engleskoj - nisu pobijedili u posljednjih 18 utakmica na Ostrvu.

- Ne pripremamo osvetu za prošlu sezonu, jer svaka utakmica ima svoju priču. Vjerujem da smo naučili nešto iz te eliminacije i potrebno je da to pokažemo na terenu gdje Liverpul teško, gotovo nemoguće gubi - istakao je trener Porta Seržo Konseisao.

Ajaks sjutra u Amsterdamu igra sa Juventusom, a na “Old trafordu” se sastaju Mančester junajted i Barselona.

20 posljednjih mečeva u evropskim takmičenjima Liverpul nije izgubio na “Enfildu”. Serija traje još od oktobra 2014. kada su poraženi od Real Madrida. Od tada “redsi” kod kuće imaju 14 pobjeda i šest remija

2004. godine Porto je posljednji put igrao u polufinalu Lige šampiona. Tada je i postao prvak Evrope predvođenom Žozeom Murinjom

Bonus video: